18℃ 11℃
április 15. Anasztázia, Tas, Oktávia
Állattenyésztés

Kötelező állattartási jelölések jöhetnek az éttermekben is

Agrofórum Online

A húsfogyasztás és az állattartás módja közötti kapcsolat egyre inkább a középpontba kerül az európai fogyasztók tudatosságának növekedésével.

Míg a szupermarketekben már megszokottak a húsok származására és az állattartás körülményeire vonatkozó jelölések, addig az éttermekben és gyorséttermekben ez a gyakorlat még nem elterjedt. A német kormány most azon dolgozik, hogy ezen a területen is bevezesse a kötelező állattartási jelöléseket.

A hamburgi Mönckebergstraße egyik népszerű gyorséttermében, a Mö-Grillnél a vásárlók sorban állnak egy gyors harapnivalóért a karácsonyi bevásárlás közepette. Bár a grillen sülő kolbászok ínycsiklandóak, kevesen tudják, milyen körülmények között tartották az állatot, amelyből a hús származik.

A megkérdezett vásárlók közül többen is pozitívan fogadnák a hús származására vonatkozó információk feltüntetését.

Honnan származik?

Jakob Edelmann szerint „éppen ebben az időben, amikor mindannyian foglalkozunk azzal, honnan származik a hús, jó lenne egy ilyen jelölés”.

Jörg Severin is fontosnak tartja, bár aggódik a megvalósíthatóság miatt: „Csak azt nem tudom, hogyan lehetne ezt gyakorlatban megvalósítani.”

Claudia Gretz pedig úgy véli: „Szeretném tudni, honnan származik a hús, amit eszem, de nem biztos, hogy kötelezővé kellene tenni.”

Csökken a húsfogyasztás

A német törvényhozásban, a Bundestagban nemrégiben vitatták meg azt a törvénymódosítást, amely kötelezővé tenné az állattartási körülmények jelölését a vendéglátóiparban is. Renate Künast, a Zöldek képviselője rámutatott, hogy „a Németországban előállított sertéshús egyharmadát éttermekben fogyasztják el”.

Szerinte a kötelező jelölés a gazdák érdekeit is szolgálná, mivel „az emberek kevesebb húst esznek, és akik még mindig állatokat tartanak és húst termelnek, azoknak a piacon egyértelműen felismerhetőnek kell lenniük”.

Künast hangsúlyozta: „Az emberek tudni akarják, hogyan tartották az állatot, hol tartották, és mire költik a pénzüket. Joguk van ezt tudni!”

2025 nyara hoz változást

A német kiskereskedelemben már létezik egy önkéntes jelölési rendszer, amely négy színkóddal (a vöröstől a zöldig) jelzi az állattartás módját, a ketreces tartástól a prémium kategóriáig. 2025 nyarától ez a jelölés kötelezővé válik a kiskereskedelemben, biztosítva, hogy a fogyasztók széles körben hozzáférjenek ezekhez az információkhoz.

Újranyomtatott étlapok

A Német Szálloda- és Vendéglátóipari Szövetség (Dehoga) azonban bírálja a javaslatot, „bürokratikus őrületnek” nevezve azt. Jens Stacklies, a szövetség képviselője szerint: „Újra kellene nyomtatnom az összes étlapot. Ezeket folyamatosan frissíteni kellene. Mindig egyeztetnem kellene a beszállítóval, hogy valóban azt szállítja-e, amit ígér.”

Költségek

A Német Gazdálkodók Szövetségének (DBV) elnöke, Joachim Rukwied a hús magasabb árát szorgalmazza. Szerinte a jobb állatjóléti körülmények megteremtése építési beruházásokat igényel a gazdáktól, ami jelentős költségekkel jár.

A gazdáknak azonban gyakran hiányoznak a pénzügyi források és a hosszú távú tervezési biztonság ahhoz, hogy ezek a beruházások megtérüljenek – írta honlapján a német ZDF televízió.

Kompromisszumkeresés

A fogyasztók egyre inkább érdeklődnek az iránt, honnan származik az ételük, és milyen körülmények között tartották az állatokat. A kötelező jelölés bevezetése a vendéglátóiparban növelheti az átláthatóságot és a fogyasztói bizalmat, ugyanakkor kihívásokat jelenthet az éttermek és gyorséttermek számára a megvalósítás terén.

A törvényhozók és az érintett iparágak közötti párbeszéd kulcsfontosságú lesz annak biztosításában, hogy a fogyasztók megfelelő információkhoz jussanak, miközben a vállalkozások is képesek legyenek alkalmazkodni az új követelményekhez.

(Kép: Pexels)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Véget ért a fertőzött RSZKF-telepek felszámolása

2025. április 15. 11:10

Befejeződött a fertőzött állományok felszámolása Darnózselin és Dunakilitin, de a fertőtlenítés és a járványvédelmi munka folytatódik.

Kártalanítás és vis maior segíti az állattartókat

2025. április 14. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás vírus miatt vis maior helyzetet hirdetett ki Nagy István agrárminiszter.

Segítség a száj- és körömfájás miatt károsult gazdálkodóknak

2025. április 1. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás miatt nehéz helyzetbe került gazdálkodók anyagi támogatást igényelhetnek a Bérgarancia Alapból.

Száj- és körömfájás: lezárások és kényszervágások jönnek

2025. március 27. 11:10

Újabb hazai szarvasmarhatelepen igazolta a Nébih a rendkívül fertőző száj- és körömfájás jelenlétét, ezúttal Győr-Moson-Sopron vármegyében.

Az élelmiszerboltokra koncentrál a Beyond Meat

2020. május 12. 06:49

Az éttermek bezárása és az Egyesült Államokban bevezetett kijárási korlátozások következtében súlyosan lecsökkent az értékesítés a partnereinknél, amelyek főleg éttermek voltak. Ez ahhoz vezetett, hogy a Beyond Meat-nek gyorsan újra kellett gondolni a stratégiáját.

Ellenőrizték a pályaudvari restiket és az iskolabüféket is

2023. november 20. 10:10

Lezárult az első őszi szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár rendelt el. Az akció kapcsán az államtitkár kiemelte: több száz tételt vettek górcső alá az egyes termékkategóriákból a szakemberek, és csupán kisebb hiányosságokat tapasztaltak.

Már a McDonald’s is bezárja éttermeit

2020. március 24. 09:17

Vasárnap jelentette be a McDonald’s a hírt, hogy hétfőn helyi idő szerint este hétig az összes éttermét bezárja az Egyesült Királyságban és Írországban.