Állattenyésztés

Miért tart valaki manapság háztáji csirkét?

Science Daily

A háztáji baromfi esetében elmosódik a határvonal aközött, amit hagyományosan haszonállatnak, illetve társállatnak vagy háziállatnak nevezünk. Míg más háztáji haszonállat tartása, például a szarvasmarháé a teje miatt vagy a sertésé a húsa miatt visszaszorult, a háztáji csirke kiállta az idő próbáját.

Egy ausztrál tanulmány betekintést nyújt a háztáji baromfival kapcsolatos motivációkba és hozzáállásba. Kiderült, hogy a tulajdonosok a csirkéket a háziállat és a haszonállat keverékének, valamint megbízható élelmiszerforrásnak tekintik.

Szeretjük, mégis megesszük

A baromfitartás, szinte mióta a világ a világ, de legalábbis mióta az ember letelepedett életmódot folytat, része az életmódunknak. Könnyen tartható élelmiszert jelent mint tojástermelő és mint húsforrás, ráadásul a konyhai hulladék hatékony újrahasznosítója.

Ennek ellenére az ausztrál résztvevők elmondták, hogy a csirkéiknek jól körülírható személyiségük van, háziállatnak tekinthetők, és gyakran társaságként is szolgálnak gazdáiknak. A nem vegetáriánus résztvevők hozzátették, hogy bár esznek húst, de semmiképpen sem ölnék meg vagy ennék meg a saját csirkéiket.

Bár az érzelmi kötődés nyilvánvaló, a csirkék nem kapnak olyan szintű gondoskodást, mint a hagyományos társállatok, például a macskák és a kutyák. Nem vinnék a tulajdonosok állatorvoshoz a csirkéket, ha megbetegednének. A baromfitartást tehát nem a szeretet, hanem az állatok hasznossága motiválta: folyamatosan friss és nyilvánvalóan megbízható forrásból származó tojást tojtak.

A tulajdonosok szabadon tartották az baromfikat, mert úgy gondolták, az természetesebb etikusabb és biztonságosabb a számukra.

Politikával kapcsolatos motivációk is felfedezhetők

A kutatók azt tapasztalták, hogy a háztáji baromfitartásnak politikai vonatkozásai is vannak. Ilyenek az állatjóléti szempontok, valamint hogy sokan a Covid-járvány idején kialakult félelmükben, hogy nem lesz elég élelmiszer, vágtak bele a baromfitartásba.

A résztvevők sok esetben gyanakodnak a boltban megvásárolható termékek minőségére és általában arra az összetett és szinte átláthatatlan rendszerre, amely az élelmiszert biztosítja számunkra. Ez volt a másik fő motivációjuk, hogy háztáji baromfikat tartsanak otthon.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fűfehérje: új fehérjeforrás a tejágazatban?

2025. július 3. 14:10

Holland innováció: fűből nyert fehérje válthatja a szóját, miközben csökkentheti a nitrogénkibocsátást és a trágya mennyiségét.

Juhhimlő Romániában: mi következik?

2025. június 19. 14:10

Romániában először azonosították a juhhimlő vírusát. A betegség gyorsan terjed, és komoly gazdasági károkat okozhat az állattartóknak.

Drágulás jöhet a mézpiacon: súlyos kiesést jelentettek

2025. június 11. 11:10

Az ukrán méhészek gyenge évre és mézdrágulásra számítanak – az akácot elvitte a fagy, a napraforgó sem ígér sokat.

Modern állatmenedékek: miért hódít a plexi és a polikarbonát?

2025. június 4. 13:10

A plexi és a polikarbonát egyre népszerűbb választás az állattartók körében – nem véletlenül. Ezek a korszerű anyagok biztonságot, tartósságot és esztétikus megjelenést nyújtanak a kutyák, macskák, madarak vagy kisállatok számára kialakított otthonokban.

27-re bővült a Tajvanba exportáló üzemek listája

2018. március 10. 12:55

Az engedélyezett üzemek listájának bővülése kiváló lehetőség a baromfiszektor számára, hogy a tavalyi madárinfluenza járvány miatti jelentős exportkiesés után növelhessék az árukivitelből származó bevételeiket.

A hazai baromfikat döntően jól tartják

2019. április 4. 10:03

A magyar baromfi döntő többsége jól tartott, mert a legtöbb gazda nemcsak az előírásoknak megfelelően, hanem a kötelező tartási feltételeknél jobb körülményeket biztosítva tartja az állatokat.

AKI: nőtt a baromfihúsexport

2023. május 18. 12:22

Az AKI vágási statisztikai adatai alapján Magyarországon 145 ezer tonna (élősúly) baromfit vágtak le 2023. január–márciusban, 7,5 százalékkal többet, mint 2022 azonos időszakában.

Ismét megjelent a madárinfluenza hazánkban

2020. március 26. 11:10

A Bács-Kiskun megyei Csólyospálos közelében található kacsatartó gazdaságban azonosította tegnap a madárinfluenza vírusát a Nébih laboratóriuma.