32℃ 20℃
július 24. Kinga, Kunigunda, Kincső, Krisztina
Állattenyésztés

Miért tart valaki manapság háztáji csirkét?

Science Daily

A háztáji baromfi esetében elmosódik a határvonal aközött, amit hagyományosan haszonállatnak, illetve társállatnak vagy háziállatnak nevezünk. Míg más háztáji haszonállat tartása, például a szarvasmarháé a teje miatt vagy a sertésé a húsa miatt visszaszorult, a háztáji csirke kiállta az idő próbáját.

Egy ausztrál tanulmány betekintést nyújt a háztáji baromfival kapcsolatos motivációkba és hozzáállásba. Kiderült, hogy a tulajdonosok a csirkéket a háziállat és a haszonállat keverékének, valamint megbízható élelmiszerforrásnak tekintik.

Szeretjük, mégis megesszük

A baromfitartás, szinte mióta a világ a világ, de legalábbis mióta az ember letelepedett életmódot folytat, része az életmódunknak. Könnyen tartható élelmiszert jelent mint tojástermelő és mint húsforrás, ráadásul a konyhai hulladék hatékony újrahasznosítója.

Ennek ellenére az ausztrál résztvevők elmondták, hogy a csirkéiknek jól körülírható személyiségük van, háziállatnak tekinthetők, és gyakran társaságként is szolgálnak gazdáiknak. A nem vegetáriánus résztvevők hozzátették, hogy bár esznek húst, de semmiképpen sem ölnék meg vagy ennék meg a saját csirkéiket.

Bár az érzelmi kötődés nyilvánvaló, a csirkék nem kapnak olyan szintű gondoskodást, mint a hagyományos társállatok, például a macskák és a kutyák. Nem vinnék a tulajdonosok állatorvoshoz a csirkéket, ha megbetegednének. A baromfitartást tehát nem a szeretet, hanem az állatok hasznossága motiválta: folyamatosan friss és nyilvánvalóan megbízható forrásból származó tojást tojtak.

A tulajdonosok szabadon tartották az baromfikat, mert úgy gondolták, az természetesebb etikusabb és biztonságosabb a számukra.

Politikával kapcsolatos motivációk is felfedezhetők

A kutatók azt tapasztalták, hogy a háztáji baromfitartásnak politikai vonatkozásai is vannak. Ilyenek az állatjóléti szempontok, valamint hogy sokan a Covid-járvány idején kialakult félelmükben, hogy nem lesz elég élelmiszer, vágtak bele a baromfitartásba.

A résztvevők sok esetben gyanakodnak a boltban megvásárolható termékek minőségére és általában arra az összetett és szinte átláthatatlan rendszerre, amely az élelmiszert biztosítja számunkra. Ez volt a másik fő motivációjuk, hogy háztáji baromfikat tartsanak otthon.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hazánk újra madárinfluenza‑mentes – mit jelent ez a gyakorlatban?

2025. július 22. 08:10

Július 5-től hazánk hivatalosan is mentes a madárinfluenzától – ez fontos mérföldkő az állattenyésztők és az exportpiacok számára.

Fűfehérje: új fehérjeforrás a tejágazatban?

2025. július 3. 14:10

Holland innováció: fűből nyert fehérje válthatja a szóját, miközben csökkentheti a nitrogénkibocsátást és a trágya mennyiségét.

Juhhimlő Romániában: mi következik?

2025. június 19. 14:10

Romániában először azonosították a juhhimlő vírusát. A betegség gyorsan terjed, és komoly gazdasági károkat okozhat az állattartóknak.

Drágulás jöhet a mézpiacon: súlyos kiesést jelentettek

2025. június 11. 11:10

Az ukrán méhészek gyenge évre és mézdrágulásra számítanak – az akácot elvitte a fagy, a napraforgó sem ígér sokat.

A sertéshús- és baromfihús-ágazat a járvány nagy vesztese

2020. május 27. 10:16

Mindkettőben kettős vírushatás volt érzékelhető, hiszen a sertések esetében az afrikai sertéspestis a világpiacot is jelentősen befolyásoló módon Kínában is súlyos válságot okozott, illetve a baromfikat is érintette egy komolyabb vírus.

Nem éri meg megszegni az állategészségügyi járványvédelmi szabályokat

2021. február 21. 07:58

A sikeres védekezés alapfeltétele a felelős, jogszabályoknak megfelelő állattartás kialakítása, amely az egész baromfiágazat, mindannyiunk közös érdeke.

Együnk több baromfit és tojást!

2020. november 3. 06:47

A hazai hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja, közel 2600 baromfitartó gazdaság állítja elő a friss, egészséges baromfihúst és tojást.

Jól kezdték az évet a hazai vágóhidak

2018. május 28. 07:43

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az üzemekben 11 százalékkal több szarvasmarhát, 1,7 százalékkal több sertést és 15 százalékkal több baromfifélét dolgoztak fel az első negyedévben, mint az előző év azonos időszakában.