Állattenyésztés

Miért tart valaki manapság háztáji csirkét?

Science Daily

A háztáji baromfi esetében elmosódik a határvonal aközött, amit hagyományosan haszonállatnak, illetve társállatnak vagy háziállatnak nevezünk. Míg más háztáji haszonállat tartása, például a szarvasmarháé a teje miatt vagy a sertésé a húsa miatt visszaszorult, a háztáji csirke kiállta az idő próbáját.

Egy ausztrál tanulmány betekintést nyújt a háztáji baromfival kapcsolatos motivációkba és hozzáállásba. Kiderült, hogy a tulajdonosok a csirkéket a háziállat és a haszonállat keverékének, valamint megbízható élelmiszerforrásnak tekintik.

Szeretjük, mégis megesszük

A baromfitartás, szinte mióta a világ a világ, de legalábbis mióta az ember letelepedett életmódot folytat, része az életmódunknak. Könnyen tartható élelmiszert jelent mint tojástermelő és mint húsforrás, ráadásul a konyhai hulladék hatékony újrahasznosítója.

Ennek ellenére az ausztrál résztvevők elmondták, hogy a csirkéiknek jól körülírható személyiségük van, háziállatnak tekinthetők, és gyakran társaságként is szolgálnak gazdáiknak. A nem vegetáriánus résztvevők hozzátették, hogy bár esznek húst, de semmiképpen sem ölnék meg vagy ennék meg a saját csirkéiket.

Bár az érzelmi kötődés nyilvánvaló, a csirkék nem kapnak olyan szintű gondoskodást, mint a hagyományos társállatok, például a macskák és a kutyák. Nem vinnék a tulajdonosok állatorvoshoz a csirkéket, ha megbetegednének. A baromfitartást tehát nem a szeretet, hanem az állatok hasznossága motiválta: folyamatosan friss és nyilvánvalóan megbízható forrásból származó tojást tojtak.

A tulajdonosok szabadon tartották az baromfikat, mert úgy gondolták, az természetesebb etikusabb és biztonságosabb a számukra.

Politikával kapcsolatos motivációk is felfedezhetők

A kutatók azt tapasztalták, hogy a háztáji baromfitartásnak politikai vonatkozásai is vannak. Ilyenek az állatjóléti szempontok, valamint hogy sokan a Covid-járvány idején kialakult félelmükben, hogy nem lesz elég élelmiszer, vágtak bele a baromfitartásba.

A résztvevők sok esetben gyanakodnak a boltban megvásárolható termékek minőségére és általában arra az összetett és szinte átláthatatlan rendszerre, amely az élelmiszert biztosítja számunkra. Ez volt a másik fő motivációjuk, hogy háztáji baromfikat tartsanak otthon.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egységesítés a szarvasmarha-genetikában: új irányt mutat az EU

2025. augusztus 17. 14:10

Az Európai Unió új, egységes tenyészérték-rendszert vezet be, amely forradalmasíthatja a szarvasmarhatenyésztést.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

Megelőzés a kulcs: az oltás időpontja dönt

2025. július 28. 16:10

A szarvasmarhák légzőszervi betegségének visszaszorítása a borjak választás előtti elővakcinázásával jelentős előnyt jelent.

Hazánk újra madárinfluenza‑mentes – mit jelent ez a gyakorlatban?

2025. július 22. 08:10

Július 5-től hazánk hivatalosan is mentes a madárinfluenzától – ez fontos mérföldkő az állattenyésztők és az exportpiacok számára.

Feldman Zsolt: a baromfiágazat fejlődéséhez beruházások kellenek

2020. szeptember 20. 04:37

A jó szakembereknek, a jó genetikai potenciálnak, a jó fajtaszerkezetnek és a jó takarmányozási háttérnek köszönhetően minden adott a jó minőségű baromfihús előállításához.

Franciaország 2022-től megtiltja a hím csibék elgázosítását

2021. július 26. 11:54

Franciaország jövő évtől megtiltja a hím csibék megsemmisítését gázosítással vagy más módon történő leölését. Ezeket a módszereket az állatjóléti csoportok barbárnak nevezik, és hasonló intézkedést szorgalmaznak a teljes európai szinten is – közölte a párizsi a mezőgazdasági miniszter.

Újabb mélyponton a sertésállomány

2020. augusztus 26. 08:47

2019. december 1-jén 909 ezer szarvasmarhát tartottak a gazdálkodók, 2,7 százalékkal többet, mint az előző év azonos időpontjában.

A baromfipiac óriása betörne a húshelyettesítők szegmensébe

2022. május 25. 12:04

A növényi alapú élelmiszerek piaca az elmúlt években megugrott, és jelentős befektetéseket vonzott a globális agrár-élelmiszeripari csoportoktól.