Állattenyésztés
Állattenyésztés

Tavaly 80 millió baromfi pusztult el még vágásérett kor előtt a briteknél

Tavaly 80 millió baromfi pusztult el még vágásérett kor előtt a briteknél

Agrofórum Online

A 2022. évi az elmúlt évtized legmagasabb elhullási aránya, amiért a baromfitenyésztők a szélsőséges meleget és a madárinfluenzát teszik felelőssé.

Az Egyesült Királyságban évente egészen pontosan 82,3 millió csirke nem éri meg a vágásérett kort az Open Cages nevű állatvédő szervezet számításai alapján, ami csaknem 7%-os halálozási arányt jelent – a biztosításhoz ugyanakkor az országban megkövetelik, hogy ez az érték ne emelkedjen 5% fölé. 2021-ben még „csupán” 61 millió pusztult el hasonló módon.

Az Open Cages vezetője, Connor Jackson kiemelte, hogy a lassabban hízó fajtákkal szignifikánsan lehetne csökkenteni az elhullási arányt, míg az általa csak Frankenstein-csirkéknek nevezett fajták olyan gyorsan fejlődnek, hogy sem a csontozatuk, sem a szívük nem viseli el a túlzott igénybevételt.

Kijelentette, ahogy a ketreces tojástermelés esetében, itt is szükség van változtatásra, ha Nagy-Britannia továbbra is meg akar felelni az európai szinten is kimagasló állatjóléti elvárásoknak.

A brit baromfitartókat tömörítő szövetség szerint viszont a madárinfluenza és az extrém meleg nyár miatt nőtt meg a halálozási arány, noha az iparág mindent megtesz a madarak jólétéért. A fajtaváltás azért nem megoldás, mert a baromfi ára jelentős mértékben megemelkedne, és ezt a fogyasztók nem tolerálnák. Az állatok több takarmányt fogyasztanának és nagyobb helyre lenne szükségük, ami környezetvédelmi szempontból is hátrányos.

A baromfiszövetség közleményében hangsúlyozták, hogy a fogyasztóknak most is lehetőségük van organikus vagy szabad tartású csirkét vásárolni, az iparág pedig mindent megtesz az állatok jólétéért. Ráadásul, ha minden tartási módot vizsgálnak, az elhullási arány már nem éri el az 5%-ot.

Egyelőre tehát az iparági képviselők, de az állami szervek is a nagymértékű idő előtti elhullásért az időjárást és a madárinfluenza-járványt teszik felelőssé.

(Fotó: Kirsten Hughes/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az emberek és állatok hőérzékelése eltér – ezért is fontos a szarvasmarhatelep szenzorálása

2024. február 26. 15:10

A Cubilog Kft. IOT-megoldásokat nyújt az ipar és a mezőgazdaság területén termelő üzemek, állattartó telepek számára.

Fontos magyar eredmény az antibiotikum rezisztencia területén

2024. február 23. 16:40

Az „Agrárbiotechnológia és precíziós nemesítés az élelmezésbiztonságért” Nemzeti Laboratóriumban folyó mikrobiológiai vizsgálatok során azonosították a szalmonella baktérium két olyan DNS-szakaszát, amely felelős az antibiotikum rezisztencia baktériumok közötti terjesztésében.

Elfogytak a vidéki állatorvosok?

2024. február 23. 07:10

Amíg pár évtizeddel ezelőtt még a kisebb városokban sem volt szokatlan a kapirgáló baromfik látványa, addigra ma már a falvak zöméből is kikopott a haszonállatartás.

Három egyszerű ok, hogy egy rendszerbe töltsd az adataidat!

2024. február 22. 09:10

Az AgroVIR piacvezető független farmmenedzsment szoftverét gazdálkodók fejlesztették gazdálkodók számára. A szoftver nyomon követi az összes műveletet és költségallokációt. Segít minden nap jobb döntéseket hozni, amelyek jobb termés teljesítményt és magasabb árrést eredményeznek.

Balatoni halelhullás - mi állhat a háttérben?

2019. február 6. 04:36

A szakemberek 420 kg elpusztult küszt szedtek össze a kifolyóból. A pusztulásuk oka oxigénhiány volt. A sajnálatos eseményért a hektikus időjárás a felelős.