14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Állattenyésztés

Új szabályozás segítheti a víziszárnyas-termelőket

Agrárminisztérium / MTI

„Ősszel elkészülhet az a szabályozási csomag, amely a víziszárnyas-termelők és -felvásárlók viszonyában megosztja a kockázatot és nagyobb biztonságot jelent majd a gazdálkodóknak” – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a XXIV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál megnyitóján.

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kiskunfélegyházi Libafesztivál olyan identitás képző eseménnyé vált, amely méltó arra, hogy a települést feltegye a térképre. A liba és az abból készült termékek nemzetközi szinten is megállják a helyüket és megmutatják az ágazat teljesítményét. Kifejtette, a víziszárnyas termékek 80%-át külföldön értékesítjük, az ezekből készült termékek pedig a magyar tudást, magyar gazdák munkáját hirdetik.

Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy nagy kihívásokkal és nehézségekkel kellett az ágazat szereplőinek megküzdenie az elmúlt időszakban. A madárinfluenza miatt összesen 1,3 millió víziszárnyast kellett levágni. Azonban a Vidékfejlesztési Program keretében 14 milliárd forintot fizetett ki az agrártárca telepfejlesztésekre, és egy új állatjóléti támogatás is rendelkezésre áll a gazdálkodók terheinek csökkentésére.

Hangsúlyozta, ősszel egy olyan európai uniós állatjóléti szabályozási javaslattal is szembesülhetünk, amely a víziszárnyas szektorban dolgozók számára is tartogat újításokat akár az állattartás, a vágás vagy a szállítás területén. „A feladatunk pedig az, hogy ezekre a változásokra az érintetteket felkészítsük” – fűzte hozzá.

Az államtitkár az ágazat szereplőinek összefogására is felhívta a figyelmet, mert így könnyebben át lehet lendülni a szektort övező akadályokon. Az agrártárca egy olyan szabályozáson dolgozik, melynek célja, hogy megossza a termelési kockázatot a termelők és a felvásárlók között, és a felvásárlás folyamatát átláthatóvá tegye az állattartó számára.

„Az új szabályozásnak köszönhetően olyan viszonyrendszer alakulhat ki a termelő és a vágóhíd között, amely kölcsönös bizalomra épül, így pedig még kiszámíthatóbb lesz a gazdálkodási környezet” – húzta alá Feldman Zsolt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ebzárlat és legeltetési tilalom jön több vármegyében

2025. szeptember 29. 08:10

Október 4-én indul a rókák őszi veszettség elleni vakcinázása a déli és keleti vármegyékben; ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe.

Mit ehetnek a háziállatok ősszel a kerti maradékból?

2025. szeptember 19. 13:10

Őszi takarmányozás praktikusan: így használhatja fel a kert maradékát egészségesen és olcsón az állatok etetésére.

Cukiságbomba hiányosságokkal – így tartják az állatokat!

2025. szeptember 18. 13:10

Csak egyetlen kereskedés felelt meg maradéktalanul a szabályoknak – sok boltban tiltott körülmények között tartják az állatokat.

Miért esik vissza az európai marhahústermelés?

2025. szeptember 15. 16:10

Az EU-ban 2025 első félévében közel 5%-kal esett a marhavágás. A kínálat szűkül, az árak tartósan magasak.

Mit lehet csinálni, ha túl sok a légy a ház körül?

2023. szeptember 11. 11:40

A házilégy roppant idegesítő jószág, főleg annak, aki állatokat tart. De egy kutyás háznál is bosszantó, mert kedvenceinket is próbára teszi a jelenléte.

Nőtt a sertéshús kivitelének mennyisége

2023. június 13. 14:16

A sertéshús kivitelének mennyisége és értéke is növekedett – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) elemzéséből.

Mi a teendő istállótűz esetén?

2023. október 11. 15:40

Valószínűleg minden állattartó gondolt már arra, hogy mekkora veszélyt jelenthet, ha tűz üt ki az istállóban. A megelőzésért mi magunk néhány egyszerű óvintézkedéssel is sokat tehetünk.

Növényi eredetű takarmányadalékot fejlesztettek ki

2023. május 16. 13:46

Az ellenőrzött, természetes anyagokra alapozott állati eredetű élelmiszerek iránt egyre nő a fogyasztói igény.