Nagyvilág

A „marhahúsrizst” tekintik a jövő fehérjeforrásának dél-koreai tudósok

Agrofórum Online

Dél-koreai kutatók marhahússejteket szaporítanak rizsszemekben. Ez szerintük fenntartható, megfizethető és környezetbarát húspótló fehérjeforrás lehet, és helyettesítheti a hústermelés céljából tenyésztett szarvasmarhákat.

Jinkee Hong, a szöuli Yonsei Egyetem professzora, aki a Matter folyóiratban ebben a hónapban megjelent kutatást ismertette, elmondta, hogy a „marhahúsrizs” az első ilyen termék. Gabonaszemcséket használ az állati izom- és zsírsejtek tenyésztéséhez.

Rózsaszínes rizsszem

A kutatás során a rizsszemeket enzimekkel kezelték, hogy optimális környezetet teremtsenek a sejtnövekedéshez, majd szarvasmarhasejteket juttatnak be, amelyeket úgy tenyésztettek, hogy kialakuljon belőlük a végtermék, amely egy rózsaszínes rizsszemre hasonlít.

A Yonsei csapata nem az első, amely laboratóriumban tenyésztett húspótló termékeken dolgozik. A vállalatok világszerte próbálnak húspótlókat előállítani; az egyik legfrissebb a szójaalapból gyártott növényi csirke és angolna, amelyet Szingapúrban forgalmaznak.

Kevesebben allergiásak rá

Hong csapata szerint a rizs biztonságosabb a szójával vagy a dióval szemben, mivel kevesebb ember allergiás rá.

„Ha sikeresen fejlesztik élelmiszertermékekké, a tenyésztett marhahúsrizs fenntartható fehérjeforrásként szolgálhat, különösen olyan környezetben, ahol a hagyományos állattenyésztés nem megvalósítható” – mondta.

A marhahúsrizs körülbelül 8%-kal több fehérjét és 7%-kal több zsírt tartalmaz, mint a hagyományos rizs.

18%-a állati eredetű

Hong megjegyezte, hogy a fehérje 18%-a állati eredetű, így ez az alternatív fehérjeforrás esszenciális aminosavakban gazdag.

A tenyésztett marhahúsrizs, amelynek kilogrammonkénti ára körülbelül 2 dollár, sokkal kisebb környezeti lábnyommal jár, mint a hagyományos marhahústermékek – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva. Így Hong szerint versenyezhet az élelmiszerboltok polcain a többi termékkel.

Hong elmondta, hogy akadnak még kihívások technikai szempontból, valamint a vásárlók megnyerése is komoly feladat az ízzel és az állaggal.

Fogyasztói reakciók

Keum Dong-kyu, aki nemrégiben megkóstolta a „marhahúsrizst” egy szöuli koreai grillétteremben, azt mondta, hogy az ötlet innovatív. „De őszintén szólva nem hiszem, hogy képes visszaadni a valódi marhahús lédússágát vagy állagát” – mondta Keum.

A Németországból odalátogató Christian Krammel pozitívabb volt. „Most még nem hasonlítható össze a marhahússal, de ahogy látom, a kutatás korai szakaszban van, és azt mondanám, hogy ez egy jövőbe mutató lehetőség” – mondta Krammel.

Kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

53 ezer hektáron gazdálkodik egyedül egy nő, így csinálja

2025. november 3. 09:10

A mezőgazdaságban nincsenek szabadnapok és ünnepnapok, folyamatos robotolás a munka, nőként pedig kétszer olyan nehéz érvényesülni benne.

Sokféleség mentheti meg a mezőgazdaságot

2025. november 2. 14:10

A kutatók szerint a változatos gazdálkodás a jövő útja: a sokféleség nemcsak fenntarthatóbb, hanem gazdaságilag is kifizetődő.

A szomszéd megeheti a telkére hullott gyümölcsünket? Nagyot kockáztat vele

2025. október 25. 09:10

Azé a gyümölcs, akié a fa, és azé a fa, akié a föld – egyszerűsítve így értelmezhető a Polgári Törvénykönyv szomszédjogi szabálya, de azért előfordulnak speciális esetek is.

15 éves fiú lett sikeres mezőgazdasági vállalkozó, hatalmas ötlet jutott eszébe

2025. október 24. 13:10

Elég volt egy jó ötlet egy fiatal agrárvállalkozónak ahhoz, hogy máris pénzben is mérhető sikereket érjen el az örökölt földjein.

Oroszország újraindítja a marha- és sertéshús importot Brazíliából

2021. november 25. 05:47

Moszkva a múlt héten engedélyezte a marhahús behozatalát a brazil marhahús-exportőrök további három vállalata számára.

Az élelmiszerboltokra koncentrál a Beyond Meat

2020. május 12. 06:49

Az éttermek bezárása és az Egyesült Államokban bevezetett kijárási korlátozások következtében súlyosan lecsökkent az értékesítés a partnereinknél, amelyek főleg éttermek voltak. Ez ahhoz vezetett, hogy a Beyond Meat-nek gyorsan újra kellett gondolni a stratégiáját.

Kiélezett a verseny a japán wagyu marhahúsért

2021. április 16. 05:33

Az intenzív márványos szerkezet és az abszolút gyengédség jellemzi a japán wagyu marhahúst, amelynek különleges változatát hóban érlelik.

Brazília 2025-ben rekordmértékű húsexportra számít

2025. január 11. 14:10

Brazília marhahúsexportja már 2024-ben 26%-kal nőtt, és 2025-ben a kedvező gazdasági környezetnek köszönhetően további bővülés várható.