Bulvár
Bulvár

Ittas vezetés: személygépkocsi ütközött traktorral

Ittas vezetés: személygépkocsi ütközött traktorral

Agrofórum Online

25-ször nagyobb az esélye, hogy balesetet okoz, aki részeg, mint aki józanul ül a volán mögé.

A múlt héten súlyos baleset történt az alsó-szászországi Osnabrück környékén. Egy Ford márkájú gépjármű áttért a menetiránnyal ellentétes oldalra, ahol frontálisan karambolozott egy Fendt Favorit 509 C traktorral. Szerencsére nem volt súlyos sérültje a balesetnek, noha elővigyázatosságból mindkét sofőrt kórházba szállították. Vérvétel után pedig az is kiderült, hogy az autót vezető nő alkoholos befolyásoltság alatt állt, emiatt elvették a jogosítványát, és büntetőeljárást kezdeményeztek ellene.

Az alkoholfogyasztás sajnos egész Európában gondot okoz – bár például Máltán vagy Svédországban harmadannyi fogy belőle fejenként, mint Csehországban vagy éppen Magyarországon. Egy teljes Európára kiterjedő anonim kérdőívben arról faggatták az embereket, hetente hány alkalommal fordul elő velük, hogy (akár kis mennyiségű) alkohol elfogyasztása után még a volán mögé ülnek.

Érdekes fejlemény, hogy Magyarországon válaszolták azt a legnagyobb arányban, több mint 90%-ban, hogy ilyen esetben sosem vezetnek (ezen a listán a legutolsók a ciprusiak, náluk kevesebb mint 40% vallotta magát minden esetben színjózannak).

Az összehasonlítás egyébként azért nehéz, mert országról országra eltér, milyen véralkoholszinttől számít büntetendőnek az ittas vezetés. Míg Szlovákiában és Magyarországon a zéró tolerancia elve érvényesül, így a minimális fogyasztás is tilos, addig a legtöbb európai országban 0,5, Nagy-Britanniában és Írországban viszont 0,8 g/l a megengedett legmagasabb véralkoholszint.

Fotó: Feuerwehr Bad Iburg – Ortsfeuerwehr Bad Iburg

Sajnos az alkohol tiltásának jól megalapozott oka, hogy a közúti balesetekben az ittas vezetők erősen felülreprezentáltak: sokkal több és súlyosabb baleseteket is okoznak, mint akik józanok. A rendelkezésre álló különféle adatokat összesítve az Európai Bizottság kimutatása szerint az összes baleset körülbelül negyede ittas vezetés következménye.

Mivel közelítő becslések alapján a volán mögé ülők 1%-ának magasabb a véralkoholszintje 0,5 g/l-nél Európában, ez az 1% felelős az összes baleset 25%-áért. Ráadásul azt is kiszámolták, hogy a véralkoholszint emelkedésével exponenciálisan nő az okozott baleset súlyossága is.

A statisztikai adatok nem hazudnak, ezért még józanul gondoljuk végig: megéri kockáztatni? Minden felnőtt korú honfitársunknak joga van eldönteni, hogy akar-e alkoholt fogyasztani, ahhoz azonban nincs joga, hogy mások egészségét, életét veszélyeztesse. Bikini-klasszikussal zárnánk a felelős gondolkodásra biztató cikkünket. Ha már mindenképpen inni akarunk, még józanul gondoljuk végig: Részegen ki visz majd haza?

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sör is készíthető kaliforniai paprikából!

2024. június 11. 13:10

Paprikás söröket már korábban is főztek, de kaliforniai paprikából készült sört még sosem, így ez igazi kuriózumnak számított.

A nap videója: így szakít darabokra egy permetezőt egy híd

2024. június 8. 09:10

A TikTokon frissen terjedő videó egy olyan esetet mutat be, amikor a mezőgazdasági gép a nagyobb mérete, egy túlnyúló szórókeret miatt szenved balesetet.

A világ legdrágább bonsai fája

2024. június 6. 16:10

Elkelt a világ legdrágább bonsaia, csillagászati összeget, 1 300 000 dollárt fizettek érte. Nézze meg – ön szerint megér ennyit?

Rododendronok: valódi botanikai csodák

2024. június 4. 10:10

A rododendronok a hangafélék (Ericaceae) családba tartozó, fás szárú cserjék vagy kis fák formájában megjelenő, élénk színükről és illatukról ismert virágzó növények.

Növeli a Kubota a nagy traktor üzletágát Észak-Amerikában

2019. március 18. 16:05

A Kubota Corporation egy egyedi megállapodást kötött az észak-amerikai Buhler Industries Inc.-el, a Versatile traktorok gyártójával, annak érdekében, hogy bővítse traktorainak palettáját.

Tudja-e Ön? - Melyek a leggyorsabb traktorok a világon?

2020. március 11. 07:48

Az emberekben él a kíváncsiság, hogy a traktorok műszaki paraméterei alapján milyen maximális sebességet lehet elérni. Az idők során számos csúcsdöntési kísérlet szerveztek, ahol széria traktorokkal, illetve azok „felturbózott változataival” igyekeztek mind feljebb tornázni a világcsúcsot.

70 éves a Valtra traktor

2021. január 24. 04:36

A cég nem elégszik meg a jelen sikereivel, hanem versenyeket hirdet a jövő traktorainak megálmodására.

Egy kétéves traktort eladni őrültség, de a FENDT 1050-esért megérte

2019. október 21. 09:45

A klasszikus családi gazdaságban már 20 éve csak FENDT traktorok dolgoznak, néhány hete pedig megérkezett a legújabb erőgépük is, egy 1050-es típus.