Állattenyésztés
Állattenyésztés

Megtiltják az éjszakai kutyaugatást egy farkasok által veszélyeztetett területen

Megtiltják az éjszakai kutyaugatást egy farkasok által veszélyeztetett területen

Agrofórum Online

Mit szólna hozzá, ha az értékes nyájat őrző pásztorkutyáinak bírósági ítéletben tiltanák meg az ugatást, ráadásul egy farkasok lakta terület kellős közepén?

És ez nem vicc, hanem a közelmúltban megtörtént eset: a németországi Münster közigazgatási bírósága elutasította egy legeltető állattartást végző gazda panaszát, akinek ezután éjszakára be kell zárnia a terület védelmére tartott kutyáit. Egyetlen reménye, hogy arra az időre a farkasok is inkább nyugovóra térnek.

A bíróság – és akik a feljelentést tették – talán arra gondoltak, hogy manapság a farkasok is követik, mikor van hétvége vagy éjszaka, és olyankor inkább nem vadásznak? Ugyanis hivatalosan is az az ítélet született, hogy a helyi állattartónak a megadott időszakban a kutyáit be kell zárnia, hogy az ugatásukkal ne zavarják a szomszédokat – tekintettel nyilvánvalóan arra, hogy a ragadozó vadállatok hétköznap csak reggel 6 és este 22 óra között vadásznak, illetve vasárnap és ünnepnapokon 13 és 15 óra között is szunyókálnak egy kicsit…

Rendben, talán nem ez állt szó szerint az indoklásban, az viszont tény, hogy a bíróság ezzel a döntéssel elutasította az állattartó panaszát a kölni tartományi bíróság sürgősségi határozata ellen, holott ő a legeltetést éppen egy farkasoknak kijelölt terület közepén végzi. 

A legeltető állattartást folytató gazdák nem értik a helyzetet. Hogyan védjék meg az állatokat, ha nincs más lehetőségük, mint a villanypásztor használata és a pásztorkutyák, amelyeknek azonban nem szabad ugatniuk? 

Persze a maguk szempontjából a szomszédoknak is igazuk van, mivel ebben az esetben hét nagytestű kutya ugatását kellene elviselniük. Hiszen azok nemcsak a farkasok miatt, hanem mindenre ugatnak, tudniillik ez a feladatuk. A farkasok viszont leggyakrabban sötétben támadnak, tudniillik nekik meg ezt diktálja az ösztönük, akárhogy is dönt a bíróság.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magnézium-szulfát adagolásával jobban híznak a malacok

2024. július 8. 14:40

Magnézium-szulfát hatására a szilárd táplálékra átállított szopós malacok nyugodtabbak és jobb a súlygyarapodásuk, mint magnézium-oxiddal.

Friss információk a már szarvasmarhát is fertőző madárinfluenzáról

2024. július 8. 08:40

Szinte nincs házi- és haszonállat, amely biztonságban lenne a madárinfluenzától. Mekkora veszélyt jelent, hogy szarvasmarhában is kimutatták?

Az utolsó európai toronyház – sertések számára

2024. július 4. 16:10

Létezik egy toronyház Európában, amelyben 10 500 anyakocát látnak el. A tulajdonos vállalatcsoportnál évi 280 ezer malac születik.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

AM: a kaszálási korlátozások feloldását kéri hazánk Brüsszeltől

2022. július 11. 10:07

Az aszályhelyzet miatt az Agrárminisztérium az Európai Bizottsághoz fordul az agrár-környezetgazdálkodási programban résztvevők érdekében.

Jobb teljesítményt eredményeznek a baromfi- és húsmarha-támogatások

2019. november 19. 16:14

A húsmarhások annak örülhetnek, hogy megemelik a jó minőségű tenyészbikák vásárlására szolgáló forrást. A támogatásra több száz gazdálkodó jelentkezett, a támogatási összeg esetükben 200 millió forinttal, 900 millióra nőtt.

Mi a teendő istállótűz esetén?

2023. október 11. 15:40

Valószínűleg minden állattartó gondolt már arra, hogy mekkora veszélyt jelenthet, ha tűz üt ki az istállóban. A megelőzésért mi magunk néhány egyszerű óvintézkedéssel is sokat tehetünk.

Összefogására van szükség a káros akciók ellen

2018. december 27. 08:02

Egyéves időszak áll rendelkezésre legalább hét különböző tagállamból a támogató aláírások összegyűjtésére, az EB pedig eldöntheti, hogy helyt ad-e vagy elutasítja azt.