Az illata friss, enyhén édeskés, gyümölcsös-paprikás illatú. Ez a jellemzés normális esetben egy új paprikafajtához tartozna, de ezúttal nem erről van szó. Ez ugyanis az Oppepper névre hallgató paprikás sör ismertetője.
Marko Penning, a Bospolder sörfőzde munkatársa mosolyogva olvasta fel a leírást egy péntek délután a John van der Voort egyik éttermében. Az ő paprikája került abba a sörbe, amelyet szomszédai és egyben munkatársai, Marko és André Penning sörfőzők készítettek.
Azon a pénteken nagy mennyiségben hoztak sört Honselersdijkbe. A Penning Breedingben tárolták őket, hogy szombaton szétoszthassák a különböző italboltok között. John Grower ugyancsak elraktározott néhány rekesznyi sört a csűrjében.
„Ma este sörkóstolót tartok a barátaimmal a helyi kávézóban, a faluban – árulta el. – Egy feltételem volt csupán: hogy ezúttal saját sörrel érkezem.”
Termelői sör
A sörfőzés ötlete egy évvel ezelőtt merült fel a szomszédaival közösen, akik már jó ideje a saját sörfőző hobbijuknak hódoltak. Egy este, amikor a város történetéről beszélgettek, John, akinek több mint száz éve van családi vállalkozása a környéken, azt javasolta, hogy főzzenek közösen paprikás sört a Bospolder Sörfőzdében.
André és Marko Penningnek tetszett az ötlet. Korábban már főztek olyan söröket, amelyekben növényi eredetű termékeket, így például a Koppert Cress üvegházából származó vaníliát is felhasználtak.
„Azt hiszem, hét évvel ezelőtt mi is kipróbáltunk valamit paprikával. Csak egy zacskó paprikával, amit John standjáról kaptunk – mesélte Marko. – Akkor nem lett belőle kereskedelmileg forgalomba hozható sör. Ezután azonban egy sor másféle sör következett, amiket a Voort Horticulture-nál a mai napig meg lehet vásárolni.”
A Penning testvérek sokat kísérleteznek annak érdekében, hogy megtalálják a tökéletes ízt és konzisztenciát. Az első paprikás sört az Alzamora fajtájú paprikákból főzték, de nem voltak elégedettek az ízével.
Eztán sárga paprikát is felhasználtak és növelték a sörben lévő paprika mennyiségét, majd a fajtán is változtattak, így került a főzetbe a Bospolder paprika. André szerint ennek köszönhetően érték el végül azt az ízt, amit mindvégig kerestek. Paprikás söröket már korábban is főztek, de kaliforniai paprikából készült sört még sosem, így ez igazi kuriózumnak számított.
„Ez egy egészen más ízvilág – magyarázta André. – A sörkedvelők körében azonban már az első kóstoltató alkalmával hatalmas sikert aratott.”
„A paprikás sör zseniális ízvilággal ajándékoz meg minket. Molyhos borostyán-arany színű, finom fehér habréteggel a tetején, amelyen egy csipetnyi vörös árnyalat is látható – olvasható Marko írásában. – Ízében paprikás, növényes, földes és fűszeres. A szájban lágy érzetet keltő”.
Az új sörrel maguk a termelők is elégedettek. Az Oppepper névre keresztelt sör John lányának ötlete alapján született. Az Oppepper paprikás sör mára már sok italboltban kapható, és az interneten keresztül is megrendelhető.