Élelmiszeripar

Aceszulfám-K: biztonságos édesítőszer?

Agrofórum Online

Az EFSA legfrissebb értékelése szerint az aceszulfám-K biztonságosan használható édesítőszerként az élelmiszeriparban. Ugyanakkor a fogyasztók számára fontos, hogy tájékozott döntéseket hozzanak, figyelembe véve az egyéni egészségi állapotukat és az aktuális tudományos ismereteket.

Az aceszulfám-K (E 950), más néven aceszulfám-kálium vagy ace-K, egy intenzív édesítőszer, amely körülbelül 200-szor édesebb a cukornál.

Széles körben használják különféle élelmiszerekben és italokban, beleértve a szénsavas üdítőket, édességeket, desszerteket, fehérjeturmixokat, valamint rágótablettákat és folyékony gyógyszereket. Hőstabilitása miatt sütéshez is alkalmas, ellentétben például az aszpartámmal.

Az EFSA újraértékelése

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2025 áprilisában közzétett jelentése szerint az aceszulfám-K és bomlástermékei nem mutatnak genotoxikus hatást, azaz nem károsítják a genetikai anyagot.

Széles körben használják különféle élelmiszerekben és italokban
Széles körben használják különféle élelmiszerekben és italokban

A felülvizsgálat során az EFSA átfogóan áttekintette a meglévő engedélyeket, értékeléseket és új tudományos adatokat. A vizsgálatok alapján a napi elfogadható bevitel (ADI) értékét 15 mg/testtömeg-kilogramm/nap értékben állapították meg, amely magasabb, mint a korábbi 9 mg/kg/nap érték.

Iparági reakciók

Az Édesítőszerek Nemzetközi Szövetsége (ISA) üdvözölte az EFSA döntését, hangsúlyozva, hogy az aceszulfám-K több évtizedes biztonságos használatát támasztja alá. Az EFSA értékelése összhangban van más nemzetközi szervezetek, például az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös szakértői bizottságának (JECFA) korábbi megállapításaival.

Fogyasztói aggodalmak

Bár az EFSA jelentése megnyugtató lehet az élelmiszeripar számára, a fogyasztók körében továbbra is élnek aggodalmak a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban. Korábbi tanulmányok összefüggést találtak az ilyen édesítőszerek fogyasztása és bizonyos egészségügyi kockázatok, például stroke vagy demencia között, bár ezek az eredmények nem bizonyították az ok-okozati kapcsolatot.

(Forrás: EFSA declares artificial sweetener Acesulfame K safe)

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Krémes és hazai: miért ígéretes a rozsital?

2025. október 3. 07:10

A növényi italok közt új versenyző lehet a rozsital: helyi alapanyag, alacsony vízigény, ígéretes íz– és környezeti profil.

Repedt tojás: megehetjük vagy kukába vele?

2025. szeptember 28. 11:10

A tört héjú tojás több baktérium számára nyitott kaput jelent – de nem mindig kell rögtön kidobni.

Mesterséges intelligencia segít fehérjét gyártani szemétből

2025. szeptember 25. 13:10

Hulladékból érték: fermentációval és AI segítségével készül a jövő fehérjeforrása.

Élelmiszerbotrány: 55 tonna mézet zárolt a Nébih

2025. szeptember 16. 11:10

Közel 55 tonna ismeretlen eredetű mézet vont ki a forgalomból a Nébih Budapesten. A készlet nem kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Mikroorganizmusokkal egy fenntarthatóbb jövőért, avagy az Agro-ökológiai Program

2023. február 14. 14:12

A mikroorganizmusok és növények kapcsolata már egy régóta ismert és kutatott jelenség, azonban ezt a kapcsolatot sokan nem tekintik elég jelentősnek.

Augusztus 30-ig tartanak a nyári szezonális ellenőrzések

2025. július 22. 05:40

A 2025. évi nyári szezonális ellenőrzés-sorozaton a Nébih és a kormányhivatalok szakemberei számos területeken végeznek ellenőrzéseket.

Megbízhatóság és minőség: a legmagasabb szintű minőségtanúsítványt kapta a SPAR

2019. június 24. 10:47

Az önkéntesen vállalt IFS Logisztika kiépítését az üzlethálózat 2013-ban az országban elsőként kezdte el az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül a logisztikai folyamataiban, a tanúsítványt évről évre, immár hatodik alkalommal szerzi meg nagy biztonsággal.

360 milliárd forint támogatást kapott az élelmiszeripar 2014-2020 között

2020. február 4. 13:06

A jövő az élelmiszeriparban is a termelékenység és a hatékonyság növelése, amelyhez az Ipar 4.0 és a digitalizáció számos új lehetőséget kínál.