Élelmiszeripar

Húsvéti élelmiszer-ellenőrzések: hatósági tapasztalatok

Agrofórum Online

Húsvét előtt a hatóságok fokozottan ellenőriznek: javul a higiénia, de még mindig sok lejárt vagy rosszul jelölt terméket találnak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) minden évben, húsvét előtt fokozott ellenőrzés-sorozatot indít az ünnepi élelmiszerbiztonság érdekében. 2025-ben március 24. és április 18. között zajlik a tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés, amelyet az Agrárminisztérium rendelt el​.

lyenkor a szakemberek a húsvéti hagyományokhoz kötődő, népszerű termékekre – különösen a füstölt húsokra (sonkákra), az édességekre, kalácsokra, az étkezési tojásra és a borokra – összpontosítanak​.

Az ellenőrzések az élelmiszer-előállítástól az értékesítésig a teljes láncot lefedik. A szakemberek vizsgálják például az adalékanyag-használat jogszerűségét, a termékek címkézését és nyomonkövethetőségét, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak betartását​.

Mindezzel azt biztosítják, hogy csak megfelelő minőségű és biztonságos élelmiszer kerüljön a fogyasztókhoz húsvétkor.

Feltárt hiányosságok és intézkedések 2024-ben

Összesen 2420 helyszíni ellenőrzést végeztek országszerte a húsvétot megelőző időszakban. Az akcióban élelmiszer-előállító létesítményeket, kereskedelmi egységeket (piacokat, üzleteket), kistermelőket és vendéglátóhelyeket egyaránt vizsgáltak.

A feltárt szabálytalanságok nyomán az ellenőrök 31 esetben figyelmeztetést, 188 esetben pedig bírság kiszabását tartották indokoltnak, utóbbiak összértéke meghaladta a 15 millió forintot​. Súlyos szabálytalanságok miatt 21 esetben a tevékenység korlátozására is sor került​.

Kivont termékek mennyisége

Az ellenőrzések során összesen 916 élelmiszertételt – megközelítőleg 13.028 kg élelmiszert – vontak ki a forgalomból​.

Ennek leggyakoribb oka a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idő lejárta volt. De jelentős számban került sor termékvisszavonásra jelölési hibák és a nyomonkövethetőség hiánya miatt is​. (2024 tavaszán 509 tétel lejárt, 171 tétel jelölési hibás és 167 tétel nyomonkövethetetlen áru akadt a hatóság hálóján​.)

Leggyakoribb szabálytalanságok

A hatósági ellenőrzések során legtöbbször higiéniai hiányosságokat tártak fel, melyek az esetek ~6,9%-ában fordultak elő​.

Gyakori probléma volt emellett a nyomonkövetési rendszer hiányossága (~3,5% előfordulás)​. Továbbá sok esetben tapasztalták, hogy a dolgozók egészségügyi alkalmassági igazolásai hiányoznak vagy érvénytelenek (~4,3%)​.

Az érzékszervi vagy minőségi problémák, illetve a lejárt vagy jelöletlen (címke nélküli) termékek miatti kifogások szintén a visszatérő szabálytalanságok közé tartoztak​.

Érintett termékkörök és jellemző problémák

Az akció során a hatóság kiemelten ellenőrizte a húsvéti időszak kedvelt termékeit – így különösen a pácolt-füstölt húsokat (sonkákat), az étkezési tojást, a tormakészítményeket, a sütő- és édesipari termékeket (kalács, csokoládé), valamint a borokat és egyéb alkoholos italokat​.

A medvehagyma (vadfokhagyma) forgalmazásának vizsgálatakor nem találtak kifogásolt terméket: sem nyomonkövetési, sem jelölési vagy minőségi problémát nem tapasztaltak ezen a területen​.

Laboratóriumi vizsgálattal ellenőrizték a sonkákat és a tormákat is. A tesztelt 45 sonkából 15 esetben az előírt határértéket meghaladó sótartalmat mértek. 21 vizsgált üveges tormakészítmény közül 4-ben a megengedettnél magasabb kén-dioxid szintet mutattak ki​. Ezekben az esetekben a kifogásolt termékekkel szemben hatósági eljárás indult​.

Megjegyzendő az is, hogy a piacokon árusított füstölt húsoknál és édességeknél arányaiban több szabálytalanság adódott – főként lejárt termék forgalmazása – a hasonló üzletekben tapasztaltaknál​.

Szabályozás és fogyasztóvédelem

A húsvét előtti fokozott ellenőrzések évtizedes hagyományra tekintenek vissza, és a tapasztalatok szerint hatékonyan szolgálják a vásárlók védelmét​.

A jelenleg érvényes uniós és hazai szabályok szigorúan rögzítik az élelmiszerbiztonsági követelményeket, amelyeket a hatóságok következetesen számonkérnek. A szezonális akciókon túl az év minden időszakában zajlik az élelmiszerlánc felügyelete, ugyanolyan alapossággal​.

A több évtizede működő tavaszi ellenőrzési program beváltotta a hozzá fűzött reményeket: hozzájárul ahhoz, hogy a magyar emberek biztonságos élelmiszereket fogyasztva tölthessék az ünnepeket​.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvét 2025: tojástermelés és tojásfogyasztás trendjei

2025. április 18. 11:10

Az idei húsvéti szezonban megnyugtató az ellátás. A hazai termelők a szükségletek mintegy háromnegyedét fedezni tudják, a fennmaradó igényeket importból pótolják a kereskedők​.

Minden 50. vizsgált élelmiszerben találtak túlzott mennyiségű szermaradványt

2025. február 23. 10:10

A mérési bizonytalanságot figyelembe véve az összes minta 2,2%-a (2383 minta) váltott ki jogi szankciót vagy végrehajtási intézkedéseket.

Ezért kerül 1200 forintba egy liter narancslé a boltokban

2025. február 5. 16:10

A KSH adatai szerint 2024 decemberében 900 Ft-ért vehettünk egy kiló narancsot, a 100%-os gyümölcslé literje pedig 1170 Ft-ba került.

Az alapvető élelmiszerek árának csökkentése érdekében lép fel a GVH

2025. február 3. 14:40

Az érdekképviseleti szervezetek által rendszeresen kiadott áremelési közlemények fokozhatják az inflációs nyomást.

Betáraznak az emberek édességből és rágcsálnivalóból

2020. november 6. 06:32

Az Oreo anyavállalata árbevétel soron is meghaladta a várakozásokat, miután a második hullámra készülve rengetegen raktároztak fel édességekből és rágcsálnivalókból.

A tejcsokis a legnépszerűbb Mikulás a boltokban

2022. november 14. 10:34

Évente mintegy 8 millió csokimikulást értékesítenek hazánkban – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara friss körképéből. Cukorkával töltött, kétrétegű, kétízű, cukormentes – széles a kínálat, de még mindig a klasszikus tejcsokis a legnépszerűbb.

Túró Rudi: a velünk élő, változó pöttyös történelem

2024. január 26. 11:40

Magyarországon a hatvanas évek igencsak bővelkedtek meghatározó eseményekben, ekkorra datálható az egyik "legmagyarabb" édesség, a Túró Rudi születése is.

Amit a marcipánról tudni érdemes - recepttel!

2022. április 27. 09:38

A blansírozott édesmandulából és cukorból főzött massza, és a keserűmandula íze adja azt a klasszikus marcipán ízt, amit sok-sok éve szeretünk, nassolunk, vagy épp ellenkezőleg, rá sem bírunk nézni!