Életmód, gasztronómia

1000 forint környékére kellene visszaszorítani egy adag gyorsétel árát?

Agrofórum Online

Németországban megindult a lobbizás a kebab-ársapka érdekében, amivel elsősorban a nehéz helyzetben lévő fiatal generáción próbálnak segíteni.

Az élelmiszerek elképesztő drágulása nemcsak Magyarországon téma, de Európa nyugati – gazdagabb – felében is. Nem csoda, hogy a német szociáldemokrata párt (SPD) is azzal kampányol mostanában, hogy ezek árát akár mesterségesen, állami beavatkozással szorítsák le.

Furcsa egy politikai párttól ilyet látni, de az SPD például konkrétan azt tűzte zászlajára, hogy döner kebabot már 3 euróért (mintegy 1200 forintért) tudjanak vásárolni a német polgárok. Ez az étel egyébként a Magyarországon is kedvelt görög gíroszhoz (gyroshoz) hasonló, legalábbis annyiban, hogy egy függőlegesen forgó nyársról vágják le a grillezett húst.

A hagyomány szerint a döner kebabot egy németországi török bevándorló találta ki, aki a Berlinben lévő éttermében kínálta pitában a különféle joghurtos öntettel, salátával készült kebabját.

A gyorsétel nagyjából fél évszázada éppoly ikonikusnak számít Németországban, mint nálunk – mondjuk – a lángos. Mára mintegy 18 ezer kebabos működik a hatalmas nyugati államban, a zömük a fővárosban, vagyis az olcsóbb ennivalóval való kampányolás nem tűnik balfogásnak. Pár év alatt a kebab ára 7 euróra kúszott fel, ezt szeretné tehát az SPD 3-ra visszaszorítani.

Erre nagyjából annyi esélye van, mint Magyarországon újra bevezetni a 3,60-es kenyeret, de a szociáldemokraták elkötelezettek a németországi megélhetési költségek leszorítása mellett, és ennek egyfajta szimbolikus kifejezője lenne a 3 eurós kebab.

A megélhetés a fiatal generáció számára most különösen nehéz Németországban is. A megugrott energiaárak, lakásbérleti díjak és élelmiszerárak talán őket sújtják a leginkább. Az ő kedvükben akarnak járni a politikusok, amikor „kebab-ársapkáról” beszélnek, aminek viszont az árusítók egyáltalán nem örülnének. A húsárak például úgy megemelkedtek, hogy 3 euróból képtelenség kihozni egy adag ételt, így az árcsökkentés alighanem csupán álom marad a jövőre nézve is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.