Életmód, gasztronómia

1000 forint környékére kellene visszaszorítani egy adag gyorsétel árát?

Agrofórum Online

Németországban megindult a lobbizás a kebab-ársapka érdekében, amivel elsősorban a nehéz helyzetben lévő fiatal generáción próbálnak segíteni.

Az élelmiszerek elképesztő drágulása nemcsak Magyarországon téma, de Európa nyugati – gazdagabb – felében is. Nem csoda, hogy a német szociáldemokrata párt (SPD) is azzal kampányol mostanában, hogy ezek árát akár mesterségesen, állami beavatkozással szorítsák le.

Furcsa egy politikai párttól ilyet látni, de az SPD például konkrétan azt tűzte zászlajára, hogy döner kebabot már 3 euróért (mintegy 1200 forintért) tudjanak vásárolni a német polgárok. Ez az étel egyébként a Magyarországon is kedvelt görög gíroszhoz (gyroshoz) hasonló, legalábbis annyiban, hogy egy függőlegesen forgó nyársról vágják le a grillezett húst.

A hagyomány szerint a döner kebabot egy németországi török bevándorló találta ki, aki a Berlinben lévő éttermében kínálta pitában a különféle joghurtos öntettel, salátával készült kebabját.

A gyorsétel nagyjából fél évszázada éppoly ikonikusnak számít Németországban, mint nálunk – mondjuk – a lángos. Mára mintegy 18 ezer kebabos működik a hatalmas nyugati államban, a zömük a fővárosban, vagyis az olcsóbb ennivalóval való kampányolás nem tűnik balfogásnak. Pár év alatt a kebab ára 7 euróra kúszott fel, ezt szeretné tehát az SPD 3-ra visszaszorítani.

Erre nagyjából annyi esélye van, mint Magyarországon újra bevezetni a 3,60-es kenyeret, de a szociáldemokraták elkötelezettek a németországi megélhetési költségek leszorítása mellett, és ennek egyfajta szimbolikus kifejezője lenne a 3 eurós kebab.

A megélhetés a fiatal generáció számára most különösen nehéz Németországban is. A megugrott energiaárak, lakásbérleti díjak és élelmiszerárak talán őket sújtják a leginkább. Az ő kedvükben akarnak járni a politikusok, amikor „kebab-ársapkáról” beszélnek, aminek viszont az árusítók egyáltalán nem örülnének. A húsárak például úgy megemelkedtek, hogy 3 euróból képtelenség kihozni egy adag ételt, így az árcsökkentés alighanem csupán álom marad a jövőre nézve is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.