Életmód, gasztronómia

20 szilveszteri étel, ami garantálja a jó szerencsét 2024-ben 

Agrofórum Online

Lencse, káposzta, mák, narancs – mindenki másban hisz, mindenki más babonának „ül fel”, hiszen a tét hatalmas: ezeken az ételeken múlik ugyanis, mennyire lesz sikeres, gazdag és szerencsés a következő évünk – legalábbis a hiedelmek szerint.

Az év végén mindenki fáradt, mindenkinek megvannak a maga nehézségei, amiket szívesen a múltban hagy – és elkerül a következő évben. A népi hiedelmek szerint pedig a jó szerencséhez nem kell más, mint néhány tradicionálisan elkészített étel, amitől bőség, egészség és jólét vár ránk. Lássuk, melyek ezek!

1. Tehénbab

A Terebess lexikon szerint a tehénbabot más néven kínai babnak, szembabnak, tehénborsónak, homoki babnak és csicseri babnak is nevezik. A hiedelmek szerint, ha az új évben sikerekre vágyunk, akkor Szilveszter napján 365 babszemet kell megennünk – vagyis az új év minden napjára egyet! 

2. Zöld levelek (spenót, salátafélék, mángolt)

Mivel a zöld levelek – kis túlzással – a papírpénzre (zöld hasú dollárra) hasonlítanak, ezért sokan úgy gondolják, hogy az előttünk álló virágzó évet szimbolizálják, kiváltképp, ha az év utolsó napján sokat fogyasztanak belőle. 

3. Hagyma

A görög hagyomány, miszerint újév napján egy zsák hagymát kell az ajtóra akasztani, a gyarapodást és az újjászületést hivatott szimbolizálni. A tradíció még az ókorban „keletkezett”, amikor az emberek rájöttek, hogy a hagyma akkor is kicsírázik, ha magára hagyják, ami ennél fogva a jó szerencse és a termékenység szimbólumává vált.

4. Pezsgő

Európában a pezsgőivás a 16. századig nyúlik vissza, amikor egy-egy különleges alkalom megünneplése alkalmából pezsgőt fogyasztottak. A hiedelmek szerint a pezsgős koccintás jólétet vonz az elkövetkező évbe. Ezért van, aki – mindezt felerősítendő – arany ékszert, például gyűrűt tesz a pezsgős pohárba és így ünnepel, míg mások a pezsgőt a válluk felett átfröcskölve vesznek búcsút az előző évtől. 

5. Tamales

Mexikóban a tamales készítésének hagyománya a családot szimbolizálja. Ez egyfajta kukoricalisztből készült étel, amelyet kukoricacsuhéba vagy banánlevélbe csomagolnak. A kukoricás ételek egyébként a lencséhez hasonlóan bőséget, egészséget hoznak az új esztendőben.

6. Rizs

Aki látott már valaha is rizst dobálni egy esküvői szertartáson, az bizonyára tudja, hogy a rizs a jólét és a termékenység szimbóluma, ezért fontos, hogy helyet kapjon a szilveszteri ünnepi asztalon.

7. Fánk

Míg hazánkban inkább a farsangi időszakban népszerűek a fánkok, Hollandiában úgy tartják, hogy szerencsét hoz, ha valaki az év utolsó napján fánkot eszik – hiszen emiatt az elkövetkező esztendője épp olyan édes és gazdag lesz, mint ez az  – általában gazdagon díszített – cukros sütemény. 


8. Gombócok

A gazdagságot szimbolizáló gombócokat gyakran fogyasztják a holdújévi lakoma részeként. Bár ez az ünnep a holdnaptártól függően januárban vagy februárban zajlik, szilveszterre is elkészíthetjük őket, nehogy ezen múljon a jólétünk.

9. Perec

A németek hatalmas perecekkel köszönti az újévet, amely számukra a jó szerencsét, az egészséget és a jólétet szimbolizálják az előttünk álló évre nézve. A hagyomány oly régi, hogy egyes források szerint a 17. században az ünnepség részeként a gyerekek ezen a napon perecből készült nyakláncot viseltek. 

10. Vajas kenyér

Egy régi ír szokás szerint az újév napja a vajas kenyér napja. Az a hagyomány, miszerint egy szelet vajas kenyeret az ajtó előtt hagytak, az éhség elűzésére szolgált. Aki tehát így kezdi az új évet, bizonyosan nem szűkölködik majd.

11. Sertéshús

Hogy miért hoz szerencsét a sertéshús? Sokak szerint azért, mert a disznók evés közben előre tusakodnak – mi pedig az új évben előre akarunk jutni, nem visszafelé. A másik ok, amiért a sertéshús az egyik legnépszerűbb szilveszteri étel, mivel ez a húsfajta zsíros és gazdag, azaz csak jólétet hozhat annak, aki elfogyasztja. 

12. Szőlő

Spanyolországban és Mexikóban úgy tartják, Szilveszterkor el kell fogyasztanunk 12 szem szőlőt, amelyek az év 12 hónapját jelképezik. Így minden egyes hónapunk gazdag és szerencsés lesz az új esztendőben. 

13. Tészta

Sok országban tésztát szolgálnak fel az újévi ünnepségen, hogy az élet hosszúságát szimbolizálják (a hosszúra nyújtható alapanyagokkal). 

14. Lencse

A lencse a kis pénzérméket szimbolizálja. Olaszországban és hazánkban is jellemzően újévkor fogyasztják, hogy bőséget és jó szerencsét hozzon a következő évben.

15. Hal

Kultúrától vagy országtól függően különböző okokból fogyasztanak halat újévkor az emberek. A bőség szimbólumának is tekintik, mivel a halak nagy rajokban úsznak, illetve a szerencse jelének, mivel csillogó pikkelyeik az aprópénzre hasonlítanak. Érdekes módon hazánkban sokan nem így gondolkodnak a halról, hanem épp ellenkezőképp: aki halat fogyaszt szilveszterkor, annak elúszik a jó szerencséje.

16. Gránátalma

A gránátalma magok színt és ízt adnak az ünnepi szilveszteri koktéloknak, miközben termékenységgel és bőséggel ajándékozzák meg a vele ünneplőket az év utolsó napján. 

17. Gyűrű alakú sütemények

A kerek, gyűrű alakú sütemények az élet körforgását jelképezik, az újrakezdést, az újjászületést, a kezdetet és a véget. Mindegy, hogy ez torta, keksz, péksütemény, a lényeg, hogy körbe érjen és ne legyen benne szünet.

18. Kukoricalepény

A kukoricalepény a teli pénztárcát, a bőséget, az életet jelképezi, amelyet az új esztendőben az életünkbe vonzunk, legalábbis, ha szilveszter éjjelén ilyen ropogós finomságot fogyasztunk. 

19. Narancs

A kínai újév idején a citrusfélék: a mandarin és a narancs mind szerencsehozónak számítanak. Élénk színüket a boldogsággal és a szerencsével társítják, ezért gyakran ajándékozzák őket a családtagoknak vagy használják fel őket lakásdekoráció gyanánt. 

20. Káposzta

Kelet-Európa egyes részein a káposztát zöld színe miatt tartják szerencsehozónak, ami sok-sok pénzt hoz az év utolsó napján az embereknek, akik rakva, töltve, panírozva-kisütve, sőt levesként és tésztabundába burkolva is előszeretettel fogyasztják el ezt az ízes és egészséges zöldséget. 

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Idegnyugtató szobanövények: csökkentik a stressz-szintet

2025. február 24. 07:10

Vajon hogyan csökkentik a szobanövények a stressz-szintet, és miként tisztítják meg a levegőt az otthonunkban?

Hatásos magyar gyomorkeserű született „krumpliországban”

2025. február 22. 14:10

Az 1900-as években Kisvárda (is) komoly fejlődésnek indult, ennek motorja a burgonyatermesztés, illetve az arra épülő szeszgyártás volt.

Cukkinis-padlizsános lecsó házi kolbásszal

2019. július 25. 04:33

Számomra nincs is nagyobb öröm, mint mikor a saját termesztésű zöldségeimből alkothatok valami igazán színes ételt!

Téli finomság, ami a testnek is jót tesz: együnk sok céklát!

2023. január 7. 05:38

A cékla egy jól tárolható zöldség, ráadásul a vérképzésben is segítségünkre lehet, tehát fogyasszunk belőle jó sokat!

Húsvéti sonka

2019. április 19. 06:37

Ha rajtam múlna, minden héten főznénk sonkát. Jó, hát lehet, hogy a tormát és a retket időnként lecserélném valami másra, de magát a sonkát szerintem nagyon nehezen tudnám megunni.

Süssünk árvácskás kekszet!

2024. április 1. 08:10

A kertészeti áruházakban és a kertekben, parkokban, teraszokon és balkonládákban, utcákban és tereken mindenütt virítanak az árvácskák. Lilák, bordók, sárgák, hófehérek, kicsik, nagyok, csíkozottak, pettyesek. Ki gondolná, hogy nem csak meseszépek, de kekszekre téve is isteniek?