8℃ -1℃
március 4. Kázmér, Lúciusz, Zorán
Életmód, gasztronómia

52 éve egy lezárt üvegpalackban élnek ezek a növények

Agrofórum Online

Egy olyan légmentesen zárt palackról van szó, amely a világon a leghosszabb ideje, 52 éve nem volt kinyitva, sem locsolva, mégis harsogóan zöld növények élnek benne.

A palackot David Latimer, egy brit kertész 1972-ben zárta le. A TikTok algoritmusa beleszeretett a történetbe és az azóta sok-sok videón bemutatott hatalmas palackba, amelyben valóságos kis minikert éldegél idestova több mint 5 évtizede. Latimer voltaképp egy üvegpalackba zárt mini-ökoszisztémát hozott létre – növényekkel, termőtalajjal, vízzel és párával –, amely a mai napig önállóan működik.

Csak a nap(energia) érkezik a külvilágból

Mivel a palackot szorosan lezárta, így egy zárt környezetet hozott létre, ahol a növények képesek lélegezni és – mivel mindig elegendő napfényt kapott az üveg – a fotoszintézis révén oxigént és elegendő párát termelni, ami lecsapódott és lecsorgott az üvegről a termőföldbe, hogy azt felszívhassák a növények. Az elfonnyadt levelek lehullottak, lebomlottak, ezzel értékes tápanyagokat és szén-dioxidot hoztak létre a növények számára.

Az elmúlt 52 évben a növény és a talaj egyensúlyban tartotta a palackban lévő kis ökoszisztémát, ennek köszönhető, hogy az üvegben élő növények évtizedeken keresztül életben maradtak anélkül, hogy kívülről származó friss vizet vagy tápanyagot kaptak volna.

Bárki kipróbálhatja

Latimer ötlete és ez a kísérlet most, 2024-ben is annyira népszerű és izgalmas kihívás a profi és a hobbikertészek számára, hogy egyre-másra készítik el és mutatják be a csatornán a saját mini-ökoszisztémájukat. Reméljük, hogy ezek a brit mintához hasonlóan szintén működni fognak 50 év múlva is.

Ez a mini-ökoszisztéma remek inspiráció mindazoknak, akik az ökológiai egyensúly és a fenntartható kertészkedés terén szeretnének tanulni, fejlődni – és kísérletezni.

A szóban forgó videó itt tekinthető meg: https://www.tiktok.com/@detective.tiger/video/7311343998642261281?q=david%20lettimer%20thw%20wolrd%20oldest%20&t=1712560921701

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Fenntarthatóbb élelmiszertermelés - a közös nevező

2019. szeptember 7. 11:18

A friss kutatás rávilágít, hogy a fenntarthatóság kérdése elsődleges fontosságú az európai fogyasztók és mezőgazdasági termelők számára egyaránt.

Lovasíjász központ kialakítása tájépítész szemmel

2023. június 5. 10:38

Diplomamunkámat 2022-ben írtam a Lovasíjász központ tervezés, Bekölce mintaterületén címmel a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézetében, melyben bemutatom a lovasíjászat mai helyzetét, vizsgálom a jelenleg meglévő  lovasíjász-pályákat, továbbá programtervet készítettem egy mintarterületre, egy általam tervezett lovasíjász központról.

Környezetbarát hűtődoboz: fenntartható csomagolás biológiai növényvédelmi megoldásokhoz

2021. május 26. 06:37

A szállítóegységek újrahasznosított papír és karton felhasználásával készülnek, jobb légáteresztő képességgel, és nedvességszabályozási tulajdonságokkal.

Így alakítsuk ki a kertet, hogy bírja az aszályt!

2022. augusztus 24. 09:36

A fenntarthatóság kert szinten azt jelenti, hogy minimális ápolási igényű, minimális beavatkozási igényű és lehetőség szerint a műtrágyáktól kezdve a növényvédelemig egy könnyen kézbentartható rendszerként működik.