Életmód, gasztronómia

52 éve egy lezárt üvegpalackban élnek ezek a növények

Agrofórum Online

Egy olyan légmentesen zárt palackról van szó, amely a világon a leghosszabb ideje, 52 éve nem volt kinyitva, sem locsolva, mégis harsogóan zöld növények élnek benne.

A palackot David Latimer, egy brit kertész 1972-ben zárta le. A TikTok algoritmusa beleszeretett a történetbe és az azóta sok-sok videón bemutatott hatalmas palackba, amelyben valóságos kis minikert éldegél idestova több mint 5 évtizede. Latimer voltaképp egy üvegpalackba zárt mini-ökoszisztémát hozott létre – növényekkel, termőtalajjal, vízzel és párával –, amely a mai napig önállóan működik.

Csak a nap(energia) érkezik a külvilágból

Mivel a palackot szorosan lezárta, így egy zárt környezetet hozott létre, ahol a növények képesek lélegezni és – mivel mindig elegendő napfényt kapott az üveg – a fotoszintézis révén oxigént és elegendő párát termelni, ami lecsapódott és lecsorgott az üvegről a termőföldbe, hogy azt felszívhassák a növények. Az elfonnyadt levelek lehullottak, lebomlottak, ezzel értékes tápanyagokat és szén-dioxidot hoztak létre a növények számára.

Az elmúlt 52 évben a növény és a talaj egyensúlyban tartotta a palackban lévő kis ökoszisztémát, ennek köszönhető, hogy az üvegben élő növények évtizedeken keresztül életben maradtak anélkül, hogy kívülről származó friss vizet vagy tápanyagot kaptak volna.

Bárki kipróbálhatja

Latimer ötlete és ez a kísérlet most, 2024-ben is annyira népszerű és izgalmas kihívás a profi és a hobbikertészek számára, hogy egyre-másra készítik el és mutatják be a csatornán a saját mini-ökoszisztémájukat. Reméljük, hogy ezek a brit mintához hasonlóan szintén működni fognak 50 év múlva is.

Ez a mini-ökoszisztéma remek inspiráció mindazoknak, akik az ökológiai egyensúly és a fenntartható kertészkedés terén szeretnének tanulni, fejlődni – és kísérletezni.

A szóban forgó videó itt tekinthető meg: https://www.tiktok.com/@detective.tiger/video/7311343998642261281?q=david%20lettimer%20thw%20wolrd%20oldest%20&t=1712560921701

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az állati zsíroktól nem kell félni? Ezt mondják a kutatók

2025. szeptember 15. 14:10

Az állati zsírok évtizedekig száműzöttek voltak az egészséges táplálkozásból. Ma azonban újra terítéken vannak – szó szerint is.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Csak etikusan működő vállalkozásoktól származó tojást fog értékesíteni a Tesco

2019. április 18. 11:11

A Tesco számára fontos, hogy a jó ár-érték ajánlat mellett olyan termékeket tudjon kínálni a vásárlóknak, amelyek fenntartható és etikusan működő vállalkozásoktól származnak, szem előtt tartva a baromfi állatjóléti szempontokat.

Prioritás az ökológiai gazdálkodás fejlesztése az EU-ban

2021. március 28. 04:36

Az Európai Bizottság a biogazdálkodás népszerűsítéséért és az ökológiai termékek iránti, fokozódó kereslet további fellendítéséért 49 millió eurós költségkeretet különített el az agrárpromóciós kampányok finanszírozását biztosító pályázati forrásokból.

Lovasíjász központ kialakítása tájépítész szemmel

2023. június 5. 10:38

Diplomamunkámat 2022-ben írtam a Lovasíjász központ tervezés, Bekölce mintaterületén címmel a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézetében, melyben bemutatom a lovasíjászat mai helyzetét, vizsgálom a jelenleg meglévő  lovasíjász-pályákat, továbbá programtervet készítettem egy mintarterületre, egy általam tervezett lovasíjász központról.

Termékgyártási Kiválósági Díjakat nyert a Corteva Agriscience

2020. szeptember 19. 04:36

A Corteva Agriscience több kategóriában is elnyerte a 2020. évi Termékgyártási Kiválósági Díjat. A díjak az irányítás, a fenntarthatóság, a gyártási ellátási lánc és az operatív működés kiválóságának elismerésére szolgálnak.