Életmód, gasztronómia

52 éve egy lezárt üvegpalackban élnek ezek a növények

Agrofórum Online

Egy olyan légmentesen zárt palackról van szó, amely a világon a leghosszabb ideje, 52 éve nem volt kinyitva, sem locsolva, mégis harsogóan zöld növények élnek benne.

A palackot David Latimer, egy brit kertész 1972-ben zárta le. A TikTok algoritmusa beleszeretett a történetbe és az azóta sok-sok videón bemutatott hatalmas palackba, amelyben valóságos kis minikert éldegél idestova több mint 5 évtizede. Latimer voltaképp egy üvegpalackba zárt mini-ökoszisztémát hozott létre – növényekkel, termőtalajjal, vízzel és párával –, amely a mai napig önállóan működik.

Csak a nap(energia) érkezik a külvilágból

Mivel a palackot szorosan lezárta, így egy zárt környezetet hozott létre, ahol a növények képesek lélegezni és – mivel mindig elegendő napfényt kapott az üveg – a fotoszintézis révén oxigént és elegendő párát termelni, ami lecsapódott és lecsorgott az üvegről a termőföldbe, hogy azt felszívhassák a növények. Az elfonnyadt levelek lehullottak, lebomlottak, ezzel értékes tápanyagokat és szén-dioxidot hoztak létre a növények számára.

Az elmúlt 52 évben a növény és a talaj egyensúlyban tartotta a palackban lévő kis ökoszisztémát, ennek köszönhető, hogy az üvegben élő növények évtizedeken keresztül életben maradtak anélkül, hogy kívülről származó friss vizet vagy tápanyagot kaptak volna.

Bárki kipróbálhatja

Latimer ötlete és ez a kísérlet most, 2024-ben is annyira népszerű és izgalmas kihívás a profi és a hobbikertészek számára, hogy egyre-másra készítik el és mutatják be a csatornán a saját mini-ökoszisztémájukat. Reméljük, hogy ezek a brit mintához hasonlóan szintén működni fognak 50 év múlva is.

Ez a mini-ökoszisztéma remek inspiráció mindazoknak, akik az ökológiai egyensúly és a fenntartható kertészkedés terén szeretnének tanulni, fejlődni – és kísérletezni.

A szóban forgó videó itt tekinthető meg: https://www.tiktok.com/@detective.tiger/video/7311343998642261281?q=david%20lettimer%20thw%20wolrd%20oldest%20&t=1712560921701

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

2025. augusztus 24. 05:40

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben akár az egész család részt vehet.

Rejtett hibák, durva szabályszegések – ez a Nébih mérlege

2025. augusztus 22. 14:10

Több mint 160 ellenőrzést végzett a Nébih a nyári szezonban. Az első kör tapasztalatai alapján javul a higiénia, de nem mindenhol.

Magyar női gazdálkodóknak nyújtott támogatást a Corteva

2023. október 19. 08:40

A Corteva Agriscience idén tavasszal második alkalommal indította el a TalentA programot Magyarországon a Magyar Női Unió közreműködésével.

Világcég a regeneratív mezőgazdaság mellett

2021. április 25. 12:18

A PepsiCo pozitív mezőgazdaság menetrendjének célja a növények és összetevők beszerzése a regeneratív mezőgazdasági folyamatokból, azok felgyorsításával és a mezőgazdasági közösségek megerősítésével.

Nagy István: a modernizáció szükséges a versenyképességhez

2020. október 31. 05:38

A sikeres mezőgazdaságra alapozó vállalkozások lételeme az ökológiai személetre épülő, a természeti környezet megóvását és fenntarthatóságát biztosító innovatív megoldások, fejlesztések, beruházások mind szélesebb körű alkalmazása.

Milyen anyagból készüljön az időjárásálló magaságyás és virágláda?

2023. április 8. 13:38

Akár magaságyásra, akár nagyobb virágdézsákra, ládákra gondolunk, mindig az a kérdés, hogy a fenntarthatósági oldalról hogyan fogjuk meg a dolgot a kialakításuk, készítésük során. Nézzük a lehetőségeket!