Életmód, gasztronómia

A borsmenta szárítása, fagyasztása és tartósítása

Agrofórum Online

A borsmentát könnyű tartósítani, így aromás frissítő ízét télen is élvezhetjük. Ismerje meg a borsmentalevelek hatékony szárításának, fagyasztásának és tartósításának titkát, illetve néhány tippet, ami a hasznára lehet.

A borsmentát a legtöbben a mentolos íze miatt szeretik. A pikáns fagylaltokat, desszerteket és a nyári üdítő italokat gyakran dobják fel frissen vágott levelekkel, míg télen a borsmentatea az egyik legnépszerűbb forró ital, amelyet házilag szárított borsmentalevelekből mi is könnyen elkészíthetünk. Olvassa el cikkünket, hogy megtudja, mire kell figyelnie a borsmenta (Mentha x piperita) tartósítása közben!

A borsmenta szárítása

A borsmentalevelek tartósításának legjobb módja a szárítás. A gyógynövényeket a betakarítás után kíméletesen szárítsa meg. A borsmenta szárát kösse csokorba, és fejjel lefelé lógassa fel egy szellős, meleg, sötét helyen a magasba (pl. polcok aljára). A csokrokat fajtánként akassza fel vagy címkézze fel, hogy megkülönböztesse a gyümölcsös illatú mentafajták egymástól olykor csak árnyalatnyira eltérő aromáit. Kerülje a közvetlen napfényt, különben fennáll a veszélye, hogy a gyógynövényekben lévő aromák és illóolajok nagy része elvész.

Alternatív megoldásként szárítsa meg a borsmentát egy szárítórácson, ahol elegendő mennyiségű levegő áll rendelkezésre a szellőzéshez. Egy másik lehetőség a borsmenta szárának sütőben történő szárítása, legfeljebb 40 °C-on. Ehhez a sütő ajtaját tartsa kissé nyitva, hogy a nedvesség távozni tudjon. Szedje le a megszáradt leveleket a szárról, és tegye sötét, légmentesen jól záródó üvegekbe. A megfelelően kiszárított borsmentalevelek zöldes színűek maradnak, és az ujjak közé szorítva ropogós hangot adnak és könnyen morzsolódnak. A kiszárított borsmentalevelek néhány hónapig eltarthatóak, de idővel veszítenek az ízükből és a tápanyagtartalmukból.

Tipp: A szárított borsmentalevelek nem csak teaként, hanem a főzés során is remek ételízesítőként szolgálnak.

A borsmenta fagyasztása

A szárítás mellett kitűnő alternatíva a borsmentalevelek lefagyasztása. Az előkészületek során gondosan mossa meg a szárakat, és törölje szárazra egy konyharuhával. Két lehetőség közül választhat:

  1. Fagyassza le a borsmentát egészben: Tegye a szárakat egymás mellé egy tálcára, és rakja őket a fagyasztóba 1-2 órára, hogy a levelek ne ragadjanak össze. Ezután tegye őket légmentesen záródó felcímkézett zacskókba vagy dobozokba. A lefagyasztott levelek könnyen leválnak a szárról, és jegesen, de felolvasztva is könnyen felhasználhatók.
  2. A borsmentát aprítsa fel, és fagyassza le: Aprítsa fel a mentaleveleket és tegye őket jégkockatartókba, így előre porciózott jégbe zárt fűszernövények állnak majd készen arra, hogy bármikor felhasználhassa őket, amikor csak akarja. Ha a borsmentakockák teljesen megfagytak, tegye át őket zacskókba vagy dobozokba.

További tippek a borsmenta tartósítására és tárolására

  • A jégbe fagyott borsmentalevelek pikáns és roppant mutatós kiegészítői az üdítőitaloknak és koktéloknak. Töltsön meg egy jégkockatartót a szokásos módon vízzel, majd tegyen minden egyes kockába egy egész mentalevelet, majd fagyassza le.
  • Ha friss borsmentát szeretne használni, a növényt néhány hétig a hűtőben is tarthatja. Béleljen ki egy műanyag dobozt egy nedves konyharuhával, helyezze rá a borsmentát, és fedje le egy újabb réteg nedves törülközővel. Tegye rá a fedelet, és tartsa a hűtőben a dobozt.
  • További alternatíva, ha a borsmenta szárát néhány napra egy pohár friss vízbe teszi – a víz átveszi a finom fűszeres zamatokat, és akár így, akár ízesítve azonnal fogyasztható üdítőitallá válik.

A cikket fordította: Ordódy Eszter

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

A pásztortáskáról

2023. február 20. 08:05

Az alig észrevehető pásztortáska nemcsak magjaival gazdagítja a kerteket, de olyan gyógyító hatású tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek már-már feledésbe merültek.

A rózsák átteleltetése cserépben és ágyásban

2022. december 2. 09:09

A törékeny rózsák különleges védelmet igényelnek a hideg hónapokban. Az alábbiakban megtudhatja, hogyan teleltetheti át sikeresen rózsáit az ágyásokban és a cserepekben.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: készítsük elő a növényeket a téli tárolásra!

2022. november 2. 09:24

A lakásból nyárra kihelyezett mediterrán növényeinket fel kell készíteni a téli „üzemmódra”.

Januári tennivalók a kertben

2023. január 2. 09:39

Január a kertészkedési év kezdete – az újrakezdés, a megújuló energiák és az előttünk álló tizenkét hónap nagyszabású terveinek ideje.