16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Életmód, gasztronómia

A dohai sör a legdrágább a világon

Agrofórum Online

A sör ára rendkívüli módon változik a világ fővárosaiban. Míg a burundi Bujumburában egy brit pint (568 ml) 0,53 eurónak, mintegy 210 forintnak megfelelő összegbe kerül, addig Dohában körülbelül 23-szor annyi, 12,06 euróért, mintegy 4740 forintért kínálják.

A „finder.com” összehasonlító portál felmérése szerint 166 ország nagyvárosaiban átlagosan 3 euró, azaz 1180 forint körül mozog egy bő fél liter sör ára. Az összehasonlításhoz szükséges adatok az Expatistan és a Numbeo szolgáltatók adatbázisaiból származnak, amelyek világszerte városok és országok megélhetési költségeire vonatkozó árindexeket tesznek közzé.

Az értékelés szerint a sör sok afrikai országban különösen olcsó globális összehasonlításban. A tíz ország közül, ahol 0,92 eurós, mintegy 362 forintnyi a maximális ár egy pintért, kilenc ezen a kontinensen található; az egyetlen kivétel az ázsiai Laosz. A legdrágább – és ott vallási okokból rossz szemmel is nézett – a Közel-Kelet országaiban a hideg ital.

A második legdrágább ország az Egyesült Arab Emírségek 11,43 euróval (4500 forint) és Omán 10,00 euróval (3930 forint). Az amerikai metropoliszban, New Yorkban élő sörivóknak is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk 7,16 euróért (2815 forint). Európában a sörárak is nagyon távol állnak egymástól. Norvégiában 8,21 eurós (3230 forint) korsóárral, valamint Svájcban 7,53 eurós (2960 forint) áron kell számolniuk a fogyasztóknak.

A sör Párizsban is átlagon felüli, 6,75 euró (2655 forint). Németországban a felmérés idején, 2023 júniusában 4,36 eurót (1715 forint) kellett fizetni Berlinben – számolt be a német proplanta mezőgazdasági és élelmiszeripari szakportál. Az európai sörkedvelők Csehországban és Portugáliában 2,13 euróért (838 forint), illetve 2,11 euróért (838 forint) kapják meg sörüket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természetes segítség köhögésre – Házi szirupok, amik tényleg beválnak

2025. október 28. 07:10

Köhögéssel bajlódsz? Mutatunk négy klasszikus, magyar házi köhögésszirup-receptet, amelyek természetes úton segítik a gyógyulást.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Japán sört dob a magyar piacra a Dreher

2018. március 11. 19:37

A Dreher Sörgyárak megkezdte áttételes tulajdonosa, a japán Asahi hasonló nevű sörének hazai forgalmazását.

Tovább nőtt a minisörgyárak száma Csehországban

2018. február 22. 09:37

Csehországban 2017-ben is gyorsan emelkedett a minisörgyárak száma, amely december végén meghaladta a 400-at. A minisörgyárak cseh-morva szövetségének közlése szerint tavaly 50 új minisörgyárat nyitottak, s néhány további pedig rövid időn belül kezdi meg termelését.

Sörpuccs a borvidéken

2021. december 8. 16:09

Etyek az elmúlt évtizedben a bornak és a pezsgőnek köszönhetően a hazai gasztroforradalom egyik ikonikus helyszínévé vált, persze ehhez kellettek azok a borászok is, akik egyértelműen a minőség pártjára álltak. Világosan látszik az is, hogy a csendes borok felől a buborékok felé fordul a borvidék; 2023-ig kell már csak arra várnunk, hogy eredetvédett „Etyeki pezsgőt” ihassunk, amely talán nagyon gyorsan olyan ismert és elismert kifejezés lesz, mint a Tokaji aszú. A gasztroforradalmárok között azonban nemcsak borászok vannak: sonkamester, csokoládé- és sajtkészítő is öregbíti már a település nevét, de van egy első hallásra igazi kakukktojás is közöttük. Ha jobban megismerjük kiderül, hogy mégis csak van köze a borhoz: a musthoz például sörlevet kever. Vagy a sörléhez mustot? Az Etyeki Sörmanufaktúra főzdevezető-tulajdonosával, Radányi Orsolyával beszélgettünk.

Soproni: az árpa, a meggy, a bodza után a komló is magyar lesz

2018. május 22. 14:19

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar komlótermesztés újjáélesztése érdekében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária Zrt.