31℃ 19℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta
Életmód, gasztronómia

A fagyasztott pizza lehet 2020 nagy nyertese

Agrofórum Online

A fagyasztott élelmiszeripar rekord pizzafogyasztásra számít a koronavírus terjedése miatt a 2020-as évben.

„A fagyasztott pizza értékesítése ebben az évben új csúcsot ér el Németországban” – közölte a berlini Deutsches Tiefkühlinstitut. „Minden német állampolgár évente átlagosan 13 fagyasztott pizzát eszik, és ez a tendencia folyamatosan növekszik.” Tíz évvel ezelőtt csak tíz, 20 évvel ezelőtt öt és 30 évvel ezelőtt csak három volt ez az adat.

A fagyasztott élelmiszerekkel foglalkozó Deutsches Tiefkühlinstitut szerint a február végén kezdődött koronavírus-válság óta a németek növelték fagyasztott élelmiszerek, különösen fagyasztott pizzák vásárlását. A fogyasztók fagyasztott ételeket választottak maguknak egyrészt azonnali fogyasztásra, de a hosszabb távú tárolás miatt is sokan ezt választották.

A fagyasztott élelmiszerek iránti kereslet az élelmiszerek kiskereskedelemében a tizenegyedik naptári hét, azaz a március 9. és 15. közötti időszak óta kétszámjegyű növekedést mutat éves összehasonlításban. 2020 első felében a fagyasztott pizza termékcsoport összesítve hét százalékkal növelte az eladásokat.

Másrészt a nem otthoni pizzafogyasztás drasztikusan visszaesett a koronavírus terjedése miatt bevezetett korlátozó intézkedések miatt. Ez azokat a fagyasztott árukat gyártó vállalatokat is sújtotta, akik a vendéglátóipar számára készítettek termékeket. Mivel a fontos értékesítési piacok, például a vállalati, munkahelyi étkeztetés és az éttermi vendéglátás továbbra is jóval a normál szint alatt működik ezért itt különösen nagy a visszaesés. Tavaly Németországban több mint egymilliárd fagyasztott pizzát fogyasztottak el, ez körülbelül 360 000 tonnát tett ki.

Az első fagyasztott pizza egyébként ötven évvel ezelőtt került a német piacra. Az élelmiszer-gyártó Dr. Oetker 1970-ben vezette be ezt a terméket. Az első fagyasztott pizzát „Pizza alla Romana”-nak hívták, és többek között paradicsommal, paprikával, mortadellával és mozzarellával készült. Két ember is jól lakhatott vele és 2,95 nyugatnémet márkába került, azaz nem volt éppen olcsó abban az időben, amikor az átlagos havi bér 1100 nyugatnémet márka volt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Nagy veszteségekről számoltak be a méhészek

2022. május 13. 08:04

Egy felmérés szerint Németországban több mint minden ötödik méhcsalád nem élte túl a 2021/22-es telet. Az időjárás, a növényvédő szerek vagy a rettegett Varroa atka volt a hibás?

Kisebb lehet a vártnál a német búza- és repcetermés

2024. augusztus 2. 14:10

Németország 2024-es búzatermése 6,2 százalékkal 20,2 millió tonnára eshet vissza az egy évvel korábbihoz képest.

A biogázüzemek a német áramtermelés 46 százalékát fedezhetik

2022. augusztus 11. 08:02

Szakértők azt feltételezik, hogy középtávon Németország gázszükségletének mintegy három százaléka fedezhető biometánnal.

Új csúcson az ipari kendertermesztés Németországban

2020. szeptember 30. 08:04

Az ipari kender akár a papír-, akár a textilgyártásban, de építő- és szigetelőanyagként vagy az állattartásban alomként is használható.