21℃ 13℃
április 24. György, Fidél, Debóra
Életmód, gasztronómia

A fagyasztott pizza lehet 2020 nagy nyertese

Agrofórum Online

A fagyasztott élelmiszeripar rekord pizzafogyasztásra számít a koronavírus terjedése miatt a 2020-as évben.

„A fagyasztott pizza értékesítése ebben az évben új csúcsot ér el Németországban” – közölte a berlini Deutsches Tiefkühlinstitut. „Minden német állampolgár évente átlagosan 13 fagyasztott pizzát eszik, és ez a tendencia folyamatosan növekszik.” Tíz évvel ezelőtt csak tíz, 20 évvel ezelőtt öt és 30 évvel ezelőtt csak három volt ez az adat.

A fagyasztott élelmiszerekkel foglalkozó Deutsches Tiefkühlinstitut szerint a február végén kezdődött koronavírus-válság óta a németek növelték fagyasztott élelmiszerek, különösen fagyasztott pizzák vásárlását. A fogyasztók fagyasztott ételeket választottak maguknak egyrészt azonnali fogyasztásra, de a hosszabb távú tárolás miatt is sokan ezt választották.

A fagyasztott élelmiszerek iránti kereslet az élelmiszerek kiskereskedelemében a tizenegyedik naptári hét, azaz a március 9. és 15. közötti időszak óta kétszámjegyű növekedést mutat éves összehasonlításban. 2020 első felében a fagyasztott pizza termékcsoport összesítve hét százalékkal növelte az eladásokat.

Másrészt a nem otthoni pizzafogyasztás drasztikusan visszaesett a koronavírus terjedése miatt bevezetett korlátozó intézkedések miatt. Ez azokat a fagyasztott árukat gyártó vállalatokat is sújtotta, akik a vendéglátóipar számára készítettek termékeket. Mivel a fontos értékesítési piacok, például a vállalati, munkahelyi étkeztetés és az éttermi vendéglátás továbbra is jóval a normál szint alatt működik ezért itt különösen nagy a visszaesés. Tavaly Németországban több mint egymilliárd fagyasztott pizzát fogyasztottak el, ez körülbelül 360 000 tonnát tett ki.

Az első fagyasztott pizza egyébként ötven évvel ezelőtt került a német piacra. Az élelmiszer-gyártó Dr. Oetker 1970-ben vezette be ezt a terméket. Az első fagyasztott pizzát „Pizza alla Romana”-nak hívták, és többek között paradicsommal, paprikával, mortadellával és mozzarellával készült. Két ember is jól lakhatott vele és 2,95 nyugatnémet márkába került, azaz nem volt éppen olcsó abban az időben, amikor az átlagos havi bér 1100 nyugatnémet márka volt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Németország leggazdagabb gazdálkodói nem is gazdálkodók

2024. január 11. 07:10

A legnagyobb földterületek valójában agrárholdingok tulajdonában vannak, ezek tulajdonosainak neve pedig a kereskedelemben és iparban ismert.

Az Aldi drasztikusan emeli a tejárakat Németországban

2022. július 6. 07:37

A kérdés az lesz a következő hetekben, hogy a fogyasztók miként reagálnak a drágulás meredek tempójára.

Nagy bajba került egy termelő, szó szerint megnyílt a földje

2024. április 11. 10:10

Pontosan ez történt Szász-Anhalt tartományban egy gazdával. Errefelé szinte már rendszeresen akár 10 méter mély lyuk jelenik meg hirtelen a földeken. A veszélyes jelenségnek geológiai magyarázata van.

Már közel sincs kolbászból a kerítés a németeknél

2023. november 2. 09:10

És akkor most nem az emelkedő energiaárakra, csökkenő szociális kiadásokra kell gondolnunk, hanem ténylegesen arra, hogy a német polgárok jelentős része tudatosan kevesebb húst fogyaszt napjainkban, mint tíz évvel ezelőtt.