19℃ 11℃
május 20. Bernát, Bernardin, Felícia
Életmód, gasztronómia

A fenntarthatóbb kakaó termeléséhez többet kellene fizetni a gazdáknak

Agrofórum Online

A kakaótermesztés fenntarthatóságáról szóló jelentés szerint a globális kakaó-ellátási láncok környezeti és társadalmi problémái valószínűleg továbbra is fennmaradnak, hacsak a vállalatok nem fizetnek lényegesen többet a gazdáknak a kakaóbabért.

A kakaóbarométer, amelyet a VOICE Network civil társadalmi szervezet készített, megállapította, hogy számos kakaótermelő ország gazdálkodói továbbra is szegények, és nem tudják csökkenteni a gyermekmunka és az erdőirtás mértékét. Közben az Európai Unió olyan új törvényt fogadott el, amely megakadályozza, hogy a vállalatok olyan termékeket értékesítsenek az EU-ban, amelyek az erdőirtással hozhatók összefüggésbe. A kakaó és így a csokoládé is ebbe a körbe sorolható.

A jelentés szerint a probléma központi eleme az, hogy a beszerzési láncok nem kötelezik magukat, amellett, hogy a gazdálkodók bérét jelentősen emeljék, még akkor sem, ha prémiumot fizetnek nekik a környezeti és társadalmi ártalmaktól mentesnek minősített kakaóért.

„Új adatokkal rendelkezünk, amelyek azt mutatják, hogy nem lehet fenntartható kakaót termeszteni a gazdálkodóknak fizetett magasabb árak nélkül. Egyszerűen nem fog működni.”

– mondta Antonie Fountain, a VOICE Network igazgatója a Reutersnek.

A vállalati tanúsítási rendszerek általában a „jó mezőgazdasági gyakorlatokra” összpontosítanak, amelyek a gazdálkodók termelékenységének növelését ösztönzik. A jelentés szerint azonban hiányoznak fontos programok, és a kulcsfontosságú termelő országok kormányzati stratégiái gyakran továbbra is a szegénység elleni küzdelem érdekében a fokozott kakaótermelést ösztönzik.

A jelentés üdvözölte az új EU-törvényt, mint a változás bevezetésének első lépését, de figyelmeztetett, hogy ennek kedvező hatásait hátráltatja, ha a vállalatok nem fizetnek rövid időn belül magasabb árat a kakaóért.

„A legtöbb kakaófelvásárló cég továbbra is a szokásos üzletmenetet folytatja, támogatva a különböző tanúsítási rendszereket, miközben nem hajlandók közvetlenül foglalkozni saját beszerzési gyakorlatukkal – beleértve az árképzést is”

– áll a jelentésben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Baj lehet, 60 éve nem volt ilyen kakaóhiány

2024. október 28. 09:40

A világ legnagyobb termelőjének számító Elefántcsontpart alacsonyabb kakaótermelése a kakaó drágulásának oka.

A takarmánybúza ára sokat csökkent Európában

2020. május 4. 08:02

Európában múlt héten a mínuszok domináltak gabonatermékek piacán, hiszen a négy kiemelten fontos agrártermék közül csak a repce ára ment felfelé.

Történelmi csúcsra emelkedett a kakaó ára 

2024. február 12. 14:40

A rossz időjárás jelentősen rontja a kakaó nyugat-afrikai terméshozamát.

Mindent a kakaóról

2020. január 19. 05:51

Melyik fajtájából készül a legfinomabb étcsokoládé? Milyen fajtáit és hol termesztik? Hogy néz ki maga a növény? Íme a kakaó!