Életmód, gasztronómia

A fenntarthatóbb kakaó termeléséhez többet kellene fizetni a gazdáknak

Agrofórum Online

A kakaótermesztés fenntarthatóságáról szóló jelentés szerint a globális kakaó-ellátási láncok környezeti és társadalmi problémái valószínűleg továbbra is fennmaradnak, hacsak a vállalatok nem fizetnek lényegesen többet a gazdáknak a kakaóbabért.

A kakaóbarométer, amelyet a VOICE Network civil társadalmi szervezet készített, megállapította, hogy számos kakaótermelő ország gazdálkodói továbbra is szegények, és nem tudják csökkenteni a gyermekmunka és az erdőirtás mértékét. Közben az Európai Unió olyan új törvényt fogadott el, amely megakadályozza, hogy a vállalatok olyan termékeket értékesítsenek az EU-ban, amelyek az erdőirtással hozhatók összefüggésbe. A kakaó és így a csokoládé is ebbe a körbe sorolható.

A jelentés szerint a probléma központi eleme az, hogy a beszerzési láncok nem kötelezik magukat, amellett, hogy a gazdálkodók bérét jelentősen emeljék, még akkor sem, ha prémiumot fizetnek nekik a környezeti és társadalmi ártalmaktól mentesnek minősített kakaóért.

„Új adatokkal rendelkezünk, amelyek azt mutatják, hogy nem lehet fenntartható kakaót termeszteni a gazdálkodóknak fizetett magasabb árak nélkül. Egyszerűen nem fog működni.”

– mondta Antonie Fountain, a VOICE Network igazgatója a Reutersnek.

A vállalati tanúsítási rendszerek általában a „jó mezőgazdasági gyakorlatokra” összpontosítanak, amelyek a gazdálkodók termelékenységének növelését ösztönzik. A jelentés szerint azonban hiányoznak fontos programok, és a kulcsfontosságú termelő országok kormányzati stratégiái gyakran továbbra is a szegénység elleni küzdelem érdekében a fokozott kakaótermelést ösztönzik.

A jelentés üdvözölte az új EU-törvényt, mint a változás bevezetésének első lépését, de figyelmeztetett, hogy ennek kedvező hatásait hátráltatja, ha a vállalatok nem fizetnek rövid időn belül magasabb árat a kakaóért.

„A legtöbb kakaófelvásárló cég továbbra is a szokásos üzletmenetet folytatja, támogatva a különböző tanúsítási rendszereket, miközben nem hajlandók közvetlenül foglalkozni saját beszerzési gyakorlatukkal – beleértve az árképzést is”

– áll a jelentésben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Melyik tök héja ehető? Itt a válasz!

2025. november 2. 11:10

Nem minden tök héja rágós: van, amit bátran megehetünk héjastul is. Megmutatjuk, mely fajtákkal érdemes próbálkozni!

Hiányra lehet számítani a globális kakaó-ellátásban

2021. szeptember 28. 07:17

A várakozásban a visszaesés oka az, hogy az esőzések későn érkeztek, és akkor pedig túl hevesek voltak.

Baj lehet, 60 éve nem volt ilyen kakaóhiány

2024. október 28. 09:40

A világ legnagyobb termelőjének számító Elefántcsontpart alacsonyabb kakaótermelése a kakaó drágulásának oka.

A takarmánybúza ára sokat csökkent Európában

2020. május 4. 08:02

Európában múlt héten a mínuszok domináltak gabonatermékek piacán, hiszen a négy kiemelten fontos agrártermék közül csak a repce ára ment felfelé.

A kakaó vezette a globális árupiaci áremelkedést tavaly

2025. január 30. 07:10

Nagy a baj a legkelendőbb élvezeti cikkekkel: a kakaó ára csaknem háromszorosára nőtt, az arabica kávé ára pedig 40 éves rekordot döntött.