Életmód, gasztronómia

A fenntarthatóbb kakaó termeléséhez többet kellene fizetni a gazdáknak

Agrofórum Online

A kakaótermesztés fenntarthatóságáról szóló jelentés szerint a globális kakaó-ellátási láncok környezeti és társadalmi problémái valószínűleg továbbra is fennmaradnak, hacsak a vállalatok nem fizetnek lényegesen többet a gazdáknak a kakaóbabért.

A kakaóbarométer, amelyet a VOICE Network civil társadalmi szervezet készített, megállapította, hogy számos kakaótermelő ország gazdálkodói továbbra is szegények, és nem tudják csökkenteni a gyermekmunka és az erdőirtás mértékét. Közben az Európai Unió olyan új törvényt fogadott el, amely megakadályozza, hogy a vállalatok olyan termékeket értékesítsenek az EU-ban, amelyek az erdőirtással hozhatók összefüggésbe. A kakaó és így a csokoládé is ebbe a körbe sorolható.

A jelentés szerint a probléma központi eleme az, hogy a beszerzési láncok nem kötelezik magukat, amellett, hogy a gazdálkodók bérét jelentősen emeljék, még akkor sem, ha prémiumot fizetnek nekik a környezeti és társadalmi ártalmaktól mentesnek minősített kakaóért.

„Új adatokkal rendelkezünk, amelyek azt mutatják, hogy nem lehet fenntartható kakaót termeszteni a gazdálkodóknak fizetett magasabb árak nélkül. Egyszerűen nem fog működni.”

– mondta Antonie Fountain, a VOICE Network igazgatója a Reutersnek.

A vállalati tanúsítási rendszerek általában a „jó mezőgazdasági gyakorlatokra” összpontosítanak, amelyek a gazdálkodók termelékenységének növelését ösztönzik. A jelentés szerint azonban hiányoznak fontos programok, és a kulcsfontosságú termelő országok kormányzati stratégiái gyakran továbbra is a szegénység elleni küzdelem érdekében a fokozott kakaótermelést ösztönzik.

A jelentés üdvözölte az új EU-törvényt, mint a változás bevezetésének első lépését, de figyelmeztetett, hogy ennek kedvező hatásait hátráltatja, ha a vállalatok nem fizetnek rövid időn belül magasabb árat a kakaóért.

„A legtöbb kakaófelvásárló cég továbbra is a szokásos üzletmenetet folytatja, támogatva a különböző tanúsítási rendszereket, miközben nem hajlandók közvetlenül foglalkozni saját beszerzési gyakorlatukkal – beleértve az árképzést is”

– áll a jelentésben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Károsak lehetnek a fekete műanyag konyhai eszközök

2025. február 5. 11:10

Ezeket a vegyi anyagokat azért építik be a konyhai eszközökbe, hogy csökkentsék a túlmelegedésből eredő tűzveszélyt.

Mégsem egészséges a görög joghurt?

2025. február 3. 16:10

Mint sok más joghurt, a görög joghurtok is tartalmaznak zselatint, amelyet állati bőr, inak, ínszalagok vagy csontok főzésével állítanak elő.

Elfeledett farsangi ételek

2025. február 2. 10:10

A farsanghoz kapcsolódó hagyományok és hiedelmek valóban gazdag örökséget alkotnak nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is.

A jövő antibiotikumai hatástalanok lesznek a baktériumokkal szemben

2025. február 1. 16:10

Az új antibiotikumokat a fejlesztők gyakran úgy hirdetik, hogy nem alakul ki ellenük rezisztencia. Azonban ezt az állítást a rezisztencia-mentességről ritkán támasztják alá meggyőző adatok.

Vírus pusztítja a kakaófákat, veszélyben a világ csokoládéellátása

2024. április 29. 11:10

Vírus pusztítja a kakaófákat és csökkenti a kakaótermést, veszélyeztetve a csokoládé alapanyagát. Kutatók új megoldást dolgoztak ki a leküzdésére.

A kakaó vezette a globális árupiaci áremelkedést tavaly

2025. január 30. 07:10

Nagy a baj a legkelendőbb élvezeti cikkekkel: a kakaó ára csaknem háromszorosára nőtt, az arabica kávé ára pedig 40 éves rekordot döntött.

A kutyám felfalta a karácsonyi csokikészletet, mit tegyek?

2024. december 24. 10:10

Kevéske csokoládé nem okoz gondot a kutyának, de nagyobb mennyiségben vagy magasabb kakaótartalommal életveszélyes is lehet.

Történelmi csúcsra emelkedett a kakaó ára 

2024. február 12. 14:40

A rossz időjárás jelentősen rontja a kakaó nyugat-afrikai terméshozamát.