Életmód, gasztronómia

A gyengébb minőségű jutalomfalatok is motiválják a kutyákat

ELTE

A jutalom értékcsökkenésének a teljesítményre gyakorolt hatását vizsgálták az ELTE, illetve a Buenos Aires Egyetem és a Déli Nemzeti Egyetem (Universidad Nacional del Sur) kutatói, akik a Journal of Veterinary Behavior folyóiratban számoltak be az eredményekről.

Könnyű elképzelni, mit érez az a munkavállaló, akinek önhibáján kívül, például a cég nehéz helyzetére hivatkozva lecsökkentik a fizetését, vagy egy gyerek, akinek ugyanarra a teljesítményre már nem ötöst, hanem hármast ad a tanár.

Frusztráltság, kiábrándultság, motiválatlanság és leromló teljesítmény lesz a következmény. Ilyesmit élhetnek át azok az állatok is, amelyek valamilyen értékes, jóízű falatért küzdenek, majd váratlanul alacsony kalóriatartalmú, ízetlen vacakot kapnak. Magyar és argentin kutatók családi kutyáknál vizsgálták meg, mi történik, ha a főtt máj jutalomfalatról száraztápra váltanak.

A jutalom értékcsökkenésére adott negatív viselkedési reakciónak tudományos neve is van, amit magyarul talán „egymásra épülő negatív kontrasztnak” (successive negative contrast) fordíthatnánk.

A kutatás rávilágít az elvárások fontosságára és a jutalomváltozások érzelmi hatására.

Nem csak az állatkiképzőknek, versenyre felkészítő edzőknek, hanem mindenkinek, aki jutalmat is használ mások motiválására, fontos annak megértése, hogy az elvárások hogyan befolyásolják az érzelmeket és ezen keresztül a teljesítményt.

De amíg az embereknek meg lehet magyarázni, hogy miért kapnak ugyanazért a teljesítményért értéktelenebb jutalmat, állatoknál erre nincs mód, ezért különösen oda kell figyelni az elvárások fokozatos változtatására.

Kétféle jutalom

„Két viselkedéstesztben vizsgáltuk meg azt, hogy a jutalom értékének hirtelen lecsökkentése hogyan változtatja meg a teljesítményt. Nagy értékű jutalomnak főtt marhamájat használtunk, kis értékűnek pedig száraz kutyatápot” – magyarázza Mariana Bentosela, a Buenos Aires egyetem Kutatója.

Az első viselkedéstesztben a kutya akkor kapott jutalmat, ha több hasonló edény közül ahhoz ment oda, amelyikre a kísérletvezető rámutatott. A második tesztben egy kereskedelmi forgalomban kapható „gondolkodtató” kutyajátékból kellett kiszedni a jutalmakat kis fedők eltávolításával.

A két teszt között tehát az volt a fő különbség, hogy az egyik társas helyzetben zajlott és a jutalomhoz a kísérletvezető segítségével lehetett hozzájutni, a másik tesztben viszont a kutyák önállóan dolgoztak.

A résztvevő kutyákat a kutatók két csoportra osztották: a kontrollcsoport tagjai végig ugyanazt a száraz tápot kapták, a kísérleti csoportban viszont először májat, majd utána száraztápot. A teszt végén pedig újra májat, hogy kiderüljön, ha esetleg már jóllaktak és emiatt nem dolgoznak tovább.

Nem zavarta őket

Journal of Veterinary Behavior folyóiratban megjelent eredmények szerint a mutatásos tesztben a kísérleti csoport kutyái lassabban, vonakodva mentek oda az edényekhez, amikor száraztápot kezdtek kapni máj helyett. A kontrollcsoportban nem volt változás. A „kutyajáték” tesztben viszont a kísérleti és a kontrollcsoport viselkedése egyáltalán nem különbözött, ami arra utal, hogy

a kutyákat nem zavarta a jutalom értékének csökkenése.

„Úgy tűnik, hogy a jutalom minőségének romlására bizonyos helyzetekben negatívan reagálnak a kutyák, de más helyzetekben nem. Lehet, hogy ennek módszertani okai vannak, például a főtt máj és a szárazeledel között nem olyan nagy a különbség a kutyák számára, mint képzeltük.

De az is lehet, hogy a családban élő kutyák hozzászoknak a jutalom értékének folytonos változásához, hiszen gyakran kapnak étkezések között is apró falatokat” – mondta Kubinyi Enikő, az MTA-ELTE Lendület Társállat Kutatócsoport vezetője.

A tanulmány megerősítette, hogy más állatokhoz képest a kutyák különlegesek abban, hogy a motiváláshoz használt jutalomfalatok minősége rendszerint nincs jelentős hatással a teljesítményükre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A „Solid-set” projekt

2018. július 12. 10:23

Miként lehetne egy automatizált rendszerrel megoldani az ültetvény növényvédelmét, öntözését és lombtrágyázását?

Változtassunk étkezési szokásainkon! - A Föld jövője múlhat rajta

2018. október 28. 03:37

A kutatók szerint a mezőgazdasági termelést is át kellene alakítani. Ebbe beletartozna az emberi egészség számára fontos növények termesztése, valamint a hatékonyabb víz- és trágyafelhasználás.

Az Európai Bizottság az algatermelés bővítését akarja előmozdítani

2022. november 22. 09:42

Az Európai Bizottság célja az algatermelés jelentős növelése az EU-ban. Az ágazatot az „Alga-kezdeményezés” részeként stabillá és fenntarthatóvá akarják tenni, hogy megfeleljen a növekvő keresletnek.

Biogazdálkodási Napok: a termelők és a fogyasztók találkahelye

2021. augusztus 7. 06:38

A Biogazdálkodási Napok célja, hogy bemutassa a biogazdálkodás területén zajló tudományos kutatási és fejlesztési eredményeket a mindennapi gyakorlatban.