Életmód, gasztronómia

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

Agrofórum Online

Az utóbbi években újra virágkorát éli a házi tartósítás, azon belül is a befőttek és dzsemek készítése. Egyre többen fordulnak vissza a természetes, adalékmentes megoldások felé, hiszen egy üveg házi lekvárban nem csupán ízek, hanem emlékek, illatok és hagyományok is rejlenek. Ráadásul az otthon eltett finomságok pontosan úgy készülhetnek, ahogyan azt a család ízlése diktálja – akár kevesebb cukorral, különleges fűszerekkel, vagy éppen szezonális vadgyümölcsökből.

Pár éve rendszeresen zsűrizek lekvárversenyeken a térségben és elképesztően jó ötletekkel találkoztam a házi, amatőr kategóriában is. Voltak persze szörnyű meglepetések is, mint a kovászos uborkás mellékízű szilvalekvár, de többnyire izgalmas párosításokat kóstolhatunk minden évben.

Klasszikus ízek új köntösben

A sárgabarack, meggy, szilva és eper örök kedvencnek számítanak, de érdemes kipróbálni az ezekhez passzoló izgalmas párosításokat is. Egy kis vanília, fahéj, kardamom, vagy akár levendula is különleges karaktert adhat a hagyományos dzsemeknek.

Például a vaníliás meggydzsem vagy a levendulás sárgabarack igazi különlegesség lehet akár reggeli pirítósra, akár süteményekbe töltve. A szilva pedig remekül harmonizál fahéjjal és szegfűszeggel – így még ünnepibb hangulatúvá válhat a reggeli.

Kísérletezzen bátran: zöldségekből is lehet dzsem!

Nem csak a gyümölcsök jöhetnek szóba. A paradicsomból, sütőtökből, vagy akár cukkiniből is készíthető édes lekvár, amely kiválóan passzol például sajtok mellé, vagy különleges húsételek kísérőjeként. A zöldséglekvárok jó példái annak, hogyan lehet a klasszikus befőzést újraértelmezni, modern és gasztronómiailag izgalmas formában.

Alacsony cukortartalommal, egészségtudatosan

Egyre többen keresik a kevésbé édes változatokat. Természetes édesítőszerekkel – például almával, eritrittel vagy steviával – is lehet kiváló dzsemeket készíteni, de arra ügyelni kell, hogy ezek tartósítási szempontból másképp viselkednek, mint a cukor! Ebben az esetben a hőkezelés, valamint a megfelelő tárolás még fontosabb szerepet kap.

Fügelekvár házilag
A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is (fotó: Pixabay)

Ne csak dzsem készüljön – lehet szörp, zselé és chutney is!

Ha már a tartósításnál tartunk, érdemes kitekinteni a dzsemeken túlra. A bodzavirág- vagy levendulaszörp, a birsalmából főzött zselé vagy a fűszeres alma-chutney mind izgalmas variációi lehetnek az otthoni eltevésnek. Ezek nemcsak praktikusak, hanem akár ajándéknak is kiválóak – egy szépen feldíszített üveg mindig személyes és szívből jövő meglepetés.

Praktikus tanácsok a sikeres befőzéshez

  • Mindig tiszta, fertőtlenített üvegeket használjon!
  • Használjon friss, ép alapanyagokat – az enyhén hibás gyümölcsöt inkább használja fel azonnal, ne tegye el!
  • A jól záró kupak elengedhetetlen, érdemes új tetőket használni!
  • A hőkezelést – akár dunsztban, akár sütőben – sose hagyja ki, mert ez biztosítja a hosszabb eltarthatóságot!
  • Ne feledje felcímkézni az üvegeket, különösen, ha többféle befőttet vagy lekvárt készít!

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben az egész család részt vehet. Egy nyári hétvégén készített barackdzsem, vagy egy késő őszi almakompót az üvegben hónapokkal később is visszahozza a napsütötte ízeket. Érdemes tehát időt szánni rá, mert az otthon eltett finomságoknak valóban nincs párja.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Eldőlt a nagy kérdés, hogy mossuk vagy ne mossuk a diót

2025. október 22. 09:10

A héjas és a hántolt dió tárolás, felhasználás előtt nagyjából hasonlóan kezelendő, a tisztítás, mosás terén is szinte ugyanaz javallott az esetükben.

A természetes permetszer hetekkel meghosszabbítja a friss gyümölcsök és zöldségek élettartamát

2023. május 28. 11:42

Mindannyian jártunk már úgy, hogy miután kivettük az uborkát a hűtőből, azt láttuk, hogy az megfonnyadt, összeaszalódott és megpenészedett.

Miért hullik a sárgabarack levele és termése?

2023. május 16. 04:37

Valami baj van a sárgabarackkal, kérem szépen segítségüket! Miért hullik a sárgabarack levele és termése?

Metszés tavasztól télig III. rész – mit metsszünk nyáron?

2019. július 26. 05:36

Nyáron sem pihenhet egy növényfajokban gazdag kertet karbantartó metszőolló. Dísz- és haszonnövényeink közül is sokakat kell kezelésbe vennünk az év legmelegebb hónapjaiban. Mire figyeljünk a nyári metszési munkálatoknál? Mely növényeket kell felvennünk a nyári listára?

Mesterséges intelligencia ellenőrzi a bogyós gyümölcsök és a csonthéjasok minőségét

2024. február 21. 12:40

A holland Gearbox forradalmian új GearStation munkaállomása már bogyós gyümölcsök és csonthéjasok minőségellenőrzésével is foglalkozik, a bevizsgált termékek palettája pedig folyamatosan bővül.