32℃ 19℃
június 8. Medárd, Helga
Életmód, gasztronómia

A helyben termelt élelmiszer költséget és szén-dioxidot takarít meg

Agrofórum Online

A helyi lakosok élelmiszer-termelése a fenntarthatósági célok elérésében fontos szerepet játszik, mégsem alapoznak rá a döntéshozók.

A lokális, „láthatatlan” termelés jelentősége

A helyi élelmiszerek világszerte kulcsfontosságúak az őslakosok élelmezésbiztonsága és egészsége szempontjából, de a helyi, „nem hivatalos” előállításuk gyakran láthatatlan a hivatalos statisztikákban. Következésképpen ezeket a gazdaságokat gyakran figyelmen kívül hagyják az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló irányelvekben.

Például az észak-amerikai sarkvidék bennszülött közösségeit vegyes gazdálkodás jellemzi, amely a formális, fizetésen alapuló munka mellett vadászatot, halászatot, gyűjtést és csapdázást is magában foglal. A térség a társadalmi, gazdasági és éghajlati változások miatt is gyors átalakuláson megy keresztül. Kanadában a szén-dioxid-adó bevezetése hatással van a helyi élelmiszer-alapanyag előállítása során felhasznált üzemanyag költségeire.

Hogy megértsék az északi-sarkvidéki élelmiszerrendszerek szén-dioxid-adót magában foglaló irányelvekre való érzékenységét, első lépésként a kutatók megpróbálták felbecsülni a helyi élelmiszer-termelés gazdasági és környezetvédelmi jelentőségét a kanadai sarkvidék nyugati részén fekvő Inuvialuit régióban. Ehhez a szerzők egy 2018-ban végzett regionális tanulmány adatait használták fel. Ennek célja az inuit termesztők által egy éven belül megtermelt élelmiszer teljes ehető tömegének kiszámítása volt.

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése helyben

A szerzők ezután kiszámolták, mennyibe kerülne ezen élelmiszerek boltban megvásárolható, importált termékekkel való helyettesítése, például a marhahús, sertéshús, csirke vagy tenyésztett hal. Ezután megbecsülték a bolti helyettesítők előállításával és az északi-sarkvidéki közösségekbe történő szállításával kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátást. Végül megbecsülték, hogy átlagosan egy kilogramm élelmiszer termeléséhez mennyi üzemanyagot használhattak fel a helyiek. Ebből az információból következtettek a régióban a helyi élelmiszer-előállításban felhasznált üzemanyag teljes mennyiségére.

Az eredmények szerint a helyi élelmiszerek importált piaci termékekkel való helyettesítése több mint 3,1 millió kanadai dollárba kerülne évente, és több mint 1000 tonna CO2-egyenérték-kibocsátással járna. Ezzel szemben a helyi előállításhoz felhasznált üzemanyag hozzávetőleg 295 000 kanadai dollárba kerül, és 317-496 tonna kibocsátással jár, ami kevesebb mint a fele annak, mint a helyettesítő (bolti) termékek esetében.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a helyi élelmiszer-előállítás, még akkor is, ha fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodik – ahogy az a kanadai sarkvidéki közösségekben történik –, gazdaságilag hatékonyabb és kevésbé szén-dioxid-intenzív, mint az ipari élelmiszer-termelés – mondta az egyik kutató. – A helyi élelmiszer-előállítás csökkenti az ellátási láncoktól való függést is, amelyek érzékenyek az éghajlatváltozásra.”

Minden közösségben szerepe van a helyben előállított élelmiszernek

Az eredmények azt mutatják, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos eljárások és irányelvek, amelyek nem veszik figyelembe a helyi élelmiszer-termelést, ronthatják a kibocsátási célokat. Továbbá hátrányosan befolyásolhatják az élelmezésbiztonságot és az egészséget a távoli közösségekben, amelyek a népesebb régiókhoz képest fokozott gazdasági és logisztikai korlátokkal néznek szembe.

Ez a megállapítás azért fontos, mert jól szemlélteti, hogy bár az éghajlatváltozás globális, a kibocsátás sikeres csökkentése helyileg adaptált módszereket igényel, más régiókban is.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Lenyűgöző tények a quinoáról

2024. november 23. 10:10

A quinoa gluténmentes, ahogy a belőle készült liszt is. Magja teljes értékű gabonának és fehérjének számít.

Forgalomból kivont élelmiszereket kínálnak eladásra, visszaélnek a Nébih nevével

2023. július 13. 07:10

Az elmúlt napokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nevével és adataival visszaélő csalók e-mailben léptek kapcsolatba gyanútlan ügyfelekkel: lefoglalt élelmiszereket kínáltak eladásra, amelyekről díjbekérőt is kiállítottak.

Milyen növényi rész keveredett a fagyasztott zöldbabba? Mérgező lehet?

2023. február 3. 04:37

Fagyasztott zöldbabban a képen látható idegen növényi részt találtam. Milyen növényé? Mérgező lehet?

Folyamatosan növekszik a kistermelők száma

2019. április 29. 06:03

Az adminisztratív akadályok lebontásával korábban nem létező értékesítési csatornák nyíltak a kistermelők előtt, továbbá sikerült megduplázni azon piacok számát, amelyek összekötik az élelmiszerek előállítóit a fogyasztókkal.