Életmód, gasztronómia

A helyben termelt élelmiszer költséget és szén-dioxidot takarít meg

Agrofórum Online

A helyi lakosok élelmiszer-termelése a fenntarthatósági célok elérésében fontos szerepet játszik, mégsem alapoznak rá a döntéshozók.

A lokális, „láthatatlan” termelés jelentősége

A helyi élelmiszerek világszerte kulcsfontosságúak az őslakosok élelmezésbiztonsága és egészsége szempontjából, de a helyi, „nem hivatalos” előállításuk gyakran láthatatlan a hivatalos statisztikákban. Következésképpen ezeket a gazdaságokat gyakran figyelmen kívül hagyják az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló irányelvekben.

Például az észak-amerikai sarkvidék bennszülött közösségeit vegyes gazdálkodás jellemzi, amely a formális, fizetésen alapuló munka mellett vadászatot, halászatot, gyűjtést és csapdázást is magában foglal. A térség a társadalmi, gazdasági és éghajlati változások miatt is gyors átalakuláson megy keresztül. Kanadában a szén-dioxid-adó bevezetése hatással van a helyi élelmiszer-alapanyag előállítása során felhasznált üzemanyag költségeire.

Hogy megértsék az északi-sarkvidéki élelmiszerrendszerek szén-dioxid-adót magában foglaló irányelvekre való érzékenységét, első lépésként a kutatók megpróbálták felbecsülni a helyi élelmiszer-termelés gazdasági és környezetvédelmi jelentőségét a kanadai sarkvidék nyugati részén fekvő Inuvialuit régióban. Ehhez a szerzők egy 2018-ban végzett regionális tanulmány adatait használták fel. Ennek célja az inuit termesztők által egy éven belül megtermelt élelmiszer teljes ehető tömegének kiszámítása volt.

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése helyben

A szerzők ezután kiszámolták, mennyibe kerülne ezen élelmiszerek boltban megvásárolható, importált termékekkel való helyettesítése, például a marhahús, sertéshús, csirke vagy tenyésztett hal. Ezután megbecsülték a bolti helyettesítők előállításával és az északi-sarkvidéki közösségekbe történő szállításával kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátást. Végül megbecsülték, hogy átlagosan egy kilogramm élelmiszer termeléséhez mennyi üzemanyagot használhattak fel a helyiek. Ebből az információból következtettek a régióban a helyi élelmiszer-előállításban felhasznált üzemanyag teljes mennyiségére.

Az eredmények szerint a helyi élelmiszerek importált piaci termékekkel való helyettesítése több mint 3,1 millió kanadai dollárba kerülne évente, és több mint 1000 tonna CO2-egyenérték-kibocsátással járna. Ezzel szemben a helyi előállításhoz felhasznált üzemanyag hozzávetőleg 295 000 kanadai dollárba kerül, és 317-496 tonna kibocsátással jár, ami kevesebb mint a fele annak, mint a helyettesítő (bolti) termékek esetében.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a helyi élelmiszer-előállítás, még akkor is, ha fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodik – ahogy az a kanadai sarkvidéki közösségekben történik –, gazdaságilag hatékonyabb és kevésbé szén-dioxid-intenzív, mint az ipari élelmiszer-termelés – mondta az egyik kutató. – A helyi élelmiszer-előállítás csökkenti az ellátási láncoktól való függést is, amelyek érzékenyek az éghajlatváltozásra.”

Minden közösségben szerepe van a helyben előállított élelmiszernek

Az eredmények azt mutatják, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos eljárások és irányelvek, amelyek nem veszik figyelembe a helyi élelmiszer-termelést, ronthatják a kibocsátási célokat. Továbbá hátrányosan befolyásolhatják az élelmezésbiztonságot és az egészséget a távoli közösségekben, amelyek a népesebb régiókhoz képest fokozott gazdasági és logisztikai korlátokkal néznek szembe.

Ez a megállapítás azért fontos, mert jól szemlélteti, hogy bár az éghajlatváltozás globális, a kibocsátás sikeres csökkentése helyileg adaptált módszereket igényel, más régiókban is.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Coca-Cola új ízzel rukkol elő

2025. január 29. 17:10

A Coca-Cola új üdítőszériája nosztalgikus ízen alapszik. A termék várhatóan egy évig lesz elérhető a polcokon.

A hét legjobb takarítási trükk

2025. január 27. 12:10

A #CleanTok-on takarítási tippeket osztanak meg az emberekkel. Vannak közöttük olyanok, amelyek mindannyiunk számára hasznosak lehetnek.

Sós borok, sós pálinkák a népi gyógyászatban

2025. január 26. 12:10

A „csodaszereket” jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából, törkölyből készítették, majd sós vízzel dúsították.

Hogyan fogyasszuk a propoliszt?

2025. január 17. 07:10

A propolisz antibakteriális tulajdonságai csökkentik a szájüregi baktériumokat és segítenek megelőzni a fogínygyulladást, fogszuvasodást és fertőzéseket.

Milyen növényi rész keveredett a fagyasztott zöldbabba? Mérgező lehet?

2023. február 3. 04:37

Fagyasztott zöldbabban a képen látható idegen növényi részt találtam. Milyen növényé? Mérgező lehet?

Termelői, feldolgozói szervezetek is az árstop kivezetését javasolják

2023. február 1. 13:01

Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását.

Vadhúsból készült turista felvágott és kannabisz ízű bőrke – új magyar élelmiszeripari fejlesztések

2024. november 26. 16:10

Egy terméknek a polcra kerülése rendkívül bonyolult és összetett, sok papírmunkát igénylő folyamat.

NAK: előtérbe kell helyezni a magyar sertéshúst

2020. szeptember 19. 08:39

A magyar piac egyensúlya megőrzésének lehetséges lépéseit vitatták meg sertéságazati szereplők a NAK által szervezett csütörtöki eseményen.