Életmód, gasztronómia

A kávé és az állateledel iránti kereslet növekedhetett jelentősen

Agrofórum Online

A Nestle élelmiszercsoport az elemzői várakozások szerint 7,1%-os organikus értékesítési növekedést produkálhatott 2021-ben, ez majdnem kétszerese az egy évvel korábbinak a kávé és állateledel iránti erős keresletnek köszönhetően, de a magas ráfordítási költségek rontják a jövedelmezőséget.

A piacok az idei évre vonatkozóan különös tekintettel arra összpontosítanak, hogy a KitKat és a Nescafe gyártó képes-e emelni árait anélkül, hogy veszélyeztetné a volumennövekedést és a piaci részesedéseket. Alaposan megvizsgálják a kávé, a kisállat üzletág és a növényi alapú élelmiszerek kilátásait, amelyek előnyösen alakultak a koronavírus-járvány során.

Szakértők szerint fontos, hogy bármilyen jel utalhat-e arra, hogy a vállalat tovább csökkentheti részesedését a L’Oreal kozmetikai csoportban. Ha esetleg ez egy nagy felvásárlás finanszírozása érdekében történne, az a címlapokra kerülne.

A vállalat által összeállított konszenzus szerint az organikus eladások, amelyek kiküszöbölik az árfolyamingadozásokat és az akvizíciókat, az egész évben várhatóan 7,1%-kal emelkednek, beleértve a mennyiség 5,2%-os és az árak 1,8%-os növekedését. Az előrejelzés szerint az utolsó negyedévben lassulás várható az első kilenc hónapban tapasztalt 7,6%-os növekedési ütemhez képest – számolt be a Reuters.

A nyersanyagok, az energia, a szállítás és a munkaerő költségeinek emelkedése miatt a Nestle kereskedelmi működési haszonkulcsa enyhén, 16,7%-ra csökkenhet a 2020-as 16,9%-ról.

A Peer Unilever a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy a jövedelmezőség sérülékeny, mivel nehezen tudják eléggé emelni az árakat ahhoz, hogy ellensúlyozzák a magasabb költségeket. „Az Unilever figyelmeztetése egyértelműen megrázta a piacot” – mondta Jon Cox, a Kepler Cheuvreux elemzője. „Mindeközben azonban hajlamos vagyok azt gondolni, hogy a Nestle prémium kategóriákba tartozik, és 2022-ben az árakkal többé-kevésbé ellensúlyoznia kell az inflációs nyomást” – tette hozzá a szakértő.

A Jefferies elemzője, Martin Deboo a múlt hónapban „alulteljesítésre” rontotta a Nestle ajánlási besorolását, rámutatva a kávé és a kisállat terület kemény helyzetére, valamint az idei árrés jelentette ellenszélére.

Decemberben a Nestle 20,1%-ra csökkentette részesedését a L’Orealban, és új, 20 milliárd svájci frankos részvény-visszavásárlási programot jelentett be. A közelmúltban többségi részesedést szerzett az Orgain fehérjeport gyártó cégben is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése

2019. július 12. 11:15

Professzionális szinten sajátíthatók el a csokoládé, kávé és tea gyártásával kapcsolatos ismeretek a Szent István Egyetem budapesti Élelmiszertudományi Karán, a szeptemberben induló Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzésen. Az ország első, diplomával elismert szakirányú továbbképzésére augusztus 15-ig még lehet jelentkezni.

Hamarosan hozzá kell szoknunk az új kávéfajtákhoz

2024. július 29. 14:10

A világ kedvenc arabica kávéja visszaszorulóban van. Tudósok most azokat a kávékat keresik, amelyek elviselik a klímaváltozást.

Erős évek következhetnek a kávézóláncnál

2020. december 12. 10:07

A jövőben a megrendeléseket elsősorban digitálisan, előre fizetve akarják felvenni, mivel a vállalat a változó szokásokra reagálva új üzletformátumokra térhet át.

Újranyitja kávézói nagy részét a Starbucks Kínában

2020. március 3. 08:03

A Starbucks sokáig a legnagyobb kávézólánc volt Kínában, ám január elején a Luckin Coffee megelőzte a amerikai versenytársát.