Életmód, gasztronómia

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

Agrofórum Online

A kovászkészítés a gabonaerjesztés egyik ősi módszerét jelenti. Lisztből és vízből való folyamat eredménye. Nem hiába mondják, hogy minden kovász más és más ízzel rendelkezhet. Ugyanis számos tejsavbaktérium és élesztőgomba eltérő kombinációi járulnak hozzá a kovász kialakulásához.

A kovászban megtalálható mikroorganizmusok

Egyes tanulmányok szerint akár 50 különböző tejsavbaktériumfaj és különböző élesztőgomba fajai is előfordulhatnak a fermentáció alatt. A különböző fajok eltérő feltételeket igényelnek optimális növekedésükhöz. Ezért az egyes fajok aránya az egyes kovászindítókban is eltérő.

Javítja a kenyér eltarthatóságát, aromáját, állagát és a tápértékét is. A romlás ellen a szerves savak felszabadulása nyújt biztosítékot. Így a pH csökkenése véd a káros mikrobák kialakulásától, mint például a Fusarium, Penicillum vagy az Aspergillus nemzetségek káros fajaitól.

A glutén és a gluténbetegség

A jellegzetes „kovászos” íz és az állag kialakulását enzimatikus reakciók hozzák létre. A lipidpoxidáció során a többszörösen telítetlen zsírsavak szabad gyökökké, peroxidokká és hidroperoxidokká oxidálódnak, amelyek a sütés során illékony vegyületekké alakulnak.

A glutén olyan összetett fehérje, amely meghatározza a búza sütési tulajdonságait. Gluteninekből és gliadinekből áll.

A gluténbetegség a vékonybél krónikus gyulladásos betegsége, amelyet a búzában, rozsban és árpában megtalálható gluténből származó emésztetlen fehérjék váltanak ki. A kovász fermentációja hosszabb folyamat eredménye. Ennek során a glutén számos enzimatikus módosulás folyamán feloldódik.

A boltokban megvásárolható, készen kapható kenyeret, a gyártástechnológia során módosítják. Például adalékanyagokat, enzimeket, tartósítószereket, emulgeálószereket és javítóanyagokat adnak a tésztához, hogy felgyorsítsák a sütési folyamatot.

Ezen kívül, a fogyasztók elvárásait szem előtt tartva, a kenyér frissessége, eltarthatósága is javítható az adalékanyagok hozzáadásával. Ezen anyagok nagy része hibáztatható azért, mert az emberekben gyomor-bélrendszeri rendellenességekkel kapcsolatos tünetek alakulnak ki.

A kovász fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Többek között a gluténbetegségben szenvedők is bátran fogyaszthatnak kovászból készült kenyér-és tésztaféléket.

Ezeken kívül a kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatóak. Közös jellemzőjük, hogy az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat. A probiotikumok olyan baktériumok, amelyek jótékony hatással vannak a bélflórára. A prebitokumok pedig olyan rostok, amelyek táplálják a probiotikumokat.

A kovászos élelmiszerek fogyasztási előnyei az élesztős kenyér- és tésztafélékhez képest

Az élesztővel előállított élelmiszerekben a tápanyagok hasznosulása gyakran korlátozott. Ennek oka, hogy a tápanyagok gyakran hozzáférhetetlenek maradnak a szervezet számára. A kovászt tartalmazó kenyérfélék, ezzel szemben fokozzák az ásványi anyagok, így a vas és a cink biohasznosulását.

Számos tanulmány is beszámol, hogy a kovász akár 96%-ban lebontja a gabonákban megtalálható fitinsavat. Ez felelős a gyomor- és bélrendszeri rendellenességek és a puffadás kialakulásáért.

A kovászban levő élesztőgomba fitáz enzimet termel, amely semlegesíti a fitinsavat. Így felszabadítja az emésztőenzimeket a hatékonyabb emésztés érdekében.  Tehát a fitáz jelenlétében könnyebben emészthetővé válik az ételt, mint az élesztővel erjesztett kenyerek.

Továbbá jobb emészthetőséggel, gyorsabb gyomorürüléssel idővel is rendelkezik. Jelentős mértékben növeli a fehérje emésztés hatékonyságát az élesztős kenyérrel szemben.

Kutatások alapján a kovászos élelmiszerek fogyasztása során a glikémiás index (GI) alacsonyabbá válik. A GI azt méri, hogy az élelmiszer milyen ütemben emeli a vércukorszintet.

Így a vércukorszint egyenletes marad, ami a glükóz folyamatos felszívódását jelenti. Az alacsony GI-vel rendelkező élelmiszerek jellemzően egyenletes, hosszan tartó glükóz felszabadulását eredményeznek. Addig a magas GI-vel rendelkező ételek gyors vércukorszint-ugrásokat válthatnak ki.

Fokozza a jóllakottság érzését és a rezisztens keményítő mennyiségét is. A rezisztens keményítő a keményítők egy olyan speciális fajtája, amely kisebb mennyiségben fordul elő az élelmiszerekben. Nevét onnan kapta, hogy „ellenáll” a vékonybélben történő hidrolízisnek. Így nem kerül be a véráramba, hanem a vastagbélbe változatlanul jut.

Ezért ezekből az élelmiszerekből a diétázók is bátran ehetnek. Illetve számos egyéb jótékony hatással is rendelkezik, mint például növeli a vastagbél egészségét vagy akár zsírégető hatással is rendelkezhet.

Dihen Adrienn

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hatósági áras tűzifát keres? Ezt kell tudnia róla – nem lesz kellemes az igazság

2025. október 15. 09:10

Köbméterenként akár 19 ezer forintért lehetett tűzifához jutni 2022 végén. Vajon most mi a helyzet a nagy sikerű programmal?

A házi fermentálás legfontosabb szabályai: amit a Nébih javasol

2025. október 13. 08:10

Savanyú, mégis biztonságos: a Nébih szakértői szerint a házi erjesztéshez elég néhány alapszabály, hogy a végeredmény finom és kockázatmentes legyen.

Hihetetlen újítás a magyarországi boltláncnál, vége a trükközésnek a vásárlók részéről

2025. október 12. 09:10

A mesterséges intelligenciát hívta segítségül, így győzte le az emberi „fifikát” az egyik nagy élelmiszer-üzletlánc – az új eszközei már egy év alatt megtérülnek.

Mítosz vagy tudomány: a méhpempő valóban teljesítményfokozó?

2025. október 10. 11:10

A méhpempő hatásait számos legenda övezi. De vajon valóban javítja az immunrendszer működését és a fizikai teljesítményt, vagy csupán mítosz?

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Ősgabona, kovász: tegyük tisztába a fogalmakat!

2025. február 4. 17:15

Az ősgabona és kovász fogalma sokakban bizonytalanságot ébreszt. Videónkkal ezeket a kételyeket szeretnénk eloszlatni.