Kevesen tudják, hogy az erdei vagy mézharmatméz nem virágnektárból készül. A méhek ilyenkor nem virágport gyűjtenek, hanem levéltetvek által kiválasztott édes nedvet, a mézharmatot szedik össze a fák kérgéről, tűleveleiről.
Ez az anyag a növények nedvéből származik, amit a rovarok átalakítanak, majd a méhek feldolgoznak és érlelnek. Az eredmény egy sötét, sűrű, karamellás illatú méz, amely ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdagabb, mint a legtöbb virágméz.
Miért különleges az összetétele?
Az erdei méz kétszer-háromszor annyi vasat, káliumot, kalciumot és magnéziumot tartalmaz, mint például az akácméz. Emellett magas az enzim- és antioxidáns-tartalma, ami erőteljes immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatást eredményez.
A mézharmatban található polifenolok és flavonoidok a sejtek védelmét segítik, és a szabad gyökök semlegesítésében is szerepet játszanak. A sötétebb színe nem véletlen: ez jelzi a nagyobb antioxidáns-koncentrációt.
A természet antibiotikuma
Kutatások szerint a mézharmatméz jelentős antibakteriális aktivitással bír – egyes vizsgálatokban erősebb hatást mutatott, mint több virágméz, például az akác vagy a repce. A benne található hidrogén-peroxid és glükonsav gátolja a kórokozók szaporodását, miközben nem károsítja a szervezet saját sejtjeit. Emiatt a mézharmatméz felső légúti fertőzések, krónikus köhögés vagy torokfájás esetén különösen hatásos természetes szer.
Erdei méz és immunrendszer
Az ásványi anyagok és antioxidánsok együttesen aktiválják az immunválaszt, segítik a vérképzést, és javítják a sejtek oxigénellátását. A méhészek szerint ez a mézfajta különösen ajánlott téli időszakban, amikor a szervezet fokozottan igényli a természetes védelem támogatását. Rendszeres fogyasztása mellett csökkenthető a meghűléses betegségek gyakorisága, és a szervezet gyorsabban regenerálódik fizikai megterhelés után.
Kiknek ajánlott, és kiknek nem?
Az erdei méz magas ásványianyag-tartalma miatt különösen ajánlott sportolóknak, vérszegényeknek, lábadozóknak és stresszes életmódot folytatóknak. Viszont – mint minden méz – egyéves kor alatti gyermekeknek nem adható, és cukorbetegek csak orvosi egyeztetéssel fogyasszák, mivel természetes cukortartalma magas.
Fogyasztási tipp
A mézharmatméz íze karakteres, kissé karamellás, gyantás. Legjobban langyos (nem forró!) teában, teljes kiőrlésű kenyéren vagy joghurtban elkeverve érvényesül. A forró folyadékok tönkreteszik a benne lévő enzimeket, ezért érdemes 40 °C alatti hőmérsékleten fogyasztani.
Képek: Pixabay.