4℃ 1℃
december 1. Elza, Natália, Blanka, Bonita
Életmód, gasztronómia

A méz, ami nem is virágból készül

Agrofórum Online

Kevesen tudják, hogy az erdei vagy mézharmatméz nem virágnektárból készül. A méhek ilyenkor nem virágport gyűjtenek, hanem levéltetvek által kiválasztott édes nedvet, a mézharmatot szedik össze a fák kérgéről, tűleveleiről.

Ez az anyag a növények nedvéből származik, amit a rovarok átalakítanak, majd a méhek feldolgoznak és érlelnek. Az eredmény egy sötét, sűrű, karamellás illatú méz, amely ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdagabb, mint a legtöbb virágméz.

Miért különleges az összetétele?

Az erdei méz kétszer-háromszor annyi vasat, káliumot, kalciumot és magnéziumot tartalmaz, mint például az akácméz. Emellett magas az enzim- és antioxidáns-tartalma, ami erőteljes immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatást eredményez.

A mézharmatban található polifenolok és flavonoidok a sejtek védelmét segítik, és a szabad gyökök semlegesítésében is szerepet játszanak. A sötétebb színe nem véletlen: ez jelzi a nagyobb antioxidáns-koncentrációt.

A természet antibiotikuma

Kutatások szerint a mézharmatméz jelentős antibakteriális aktivitással bír – egyes vizsgálatokban erősebb hatást mutatott, mint több virágméz, például az akác vagy a repce. A benne található hidrogén-peroxid és glükonsav gátolja a kórokozók szaporodását, miközben nem károsítja a szervezet saját sejtjeit. Emiatt a mézharmatméz felső légúti fertőzések, krónikus köhögés vagy torokfájás esetén különösen hatásos természetes szer.

Erdei méz és immunrendszer

Az ásványi anyagok és antioxidánsok együttesen aktiválják az immunválaszt, segítik a vérképzést, és javítják a sejtek oxigénellátását. A méhészek szerint ez a mézfajta különösen ajánlott téli időszakban, amikor a szervezet fokozottan igényli a természetes védelem támogatását. Rendszeres fogyasztása mellett csökkenthető a meghűléses betegségek gyakorisága, és a szervezet gyorsabban regenerálódik fizikai megterhelés után.

Kiknek ajánlott, és kiknek nem?

Az erdei méz magas ásványianyag-tartalma miatt különösen ajánlott sportolóknak, vérszegényeknek, lábadozóknak és stresszes életmódot folytatóknak. Viszont – mint minden méz – egyéves kor alatti gyermekeknek nem adható, és cukorbetegek csak orvosi egyeztetéssel fogyasszák, mivel természetes cukortartalma magas.

Fogyasztási tipp

A mézharmatméz íze karakteres, kissé karamellás, gyantás. Legjobban langyos (nem forró!) teában, teljes kiőrlésű kenyéren vagy joghurtban elkeverve érvényesül. A forró folyadékok tönkreteszik a benne lévő enzimeket, ezért érdemes 40 °C alatti hőmérsékleten fogyasztani.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Öt étel, amely valóban életveszélyes lehet

2025. november 29. 07:10

Van öt olyan élelmiszer a világon, amelynél egyetlen hiba is végzetes lehet – mégis milliók fogyasztják nap mint nap.

Komposztálhatunk télen is, ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat

2025. november 23. 09:10

A szerves hulladék „eltüntetésének” megfelelő módszere a komposztálás. Ezt mindenki a meleg időhöz köti, pedig télen sem kell lemondanunk róla.

5 gyógynövény, ami füstölve csodát tesz

2025. november 22. 07:10

Ezek a növények füstölve tisztítják a teret, segítik a relaxációt és bizonyítottan befolyásolják a hangulatot.

Ezeket a sütőtök recepteket kár lenne kihagyni!

2025. november 21. 14:10

Három olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyeket mi is szívesen teszünk el télire: egy élénk, édes-savanykás gyömbéres befőttet, egy napfényes aromájú lekvárt és egy karakteres chutney-t.

Paradicsom kártevői szabadföldi termesztésben

2019. augusztus 7. 04:37

Hogyan védhetjük meg a házikertünkben vagy hétvégi telkünkön szabadföldön termesztett paradicsomunkat a kártevőktől?

Levéltetvek a lonc-fajokon, II. rész

2024. május 7. 13:10

A második részben a loncokon károsító további két levéltetű fajt ismertetjük, amelyek a Hyadaphis nembe tartoznak.

Még mindig tart a bolhafélék kártétele az őszi káposztarepcében

2020. szeptember 29. 10:02

A hűvösebbre váltó időjárás nem gátolta az őszi káposztarepce fiatalkori kártevőinek a további terjedését és a károsítás erősödését.

Zárt termesztőberendezésben elterjedt kártevők és az ellenük való biológiai védekezési lehetőségek II. rész

2019. október 8. 04:38

Cikkünkből kiderül, melyek azok a kártevők a zárt termesztőberendezésekben, amik szívogatják, gyengítik a növényeinket és ezzel együtt terjeszthetik a vírusokat.