Életmód, gasztronómia

A növényi tejek kizárólagos fogyasztása árthat a gyerekeknek

Agrofórum Online

Egy német orvosi szaklapban megjelent publikáció szerint a növényi alapú tejalternatívák kizárólagos fogyasztása növelheti a súlyos tápanyaghiányos betegségek kockázatát a gyermekek és serdülők körében.

A Wikipédia szerint a növényi tej olyan növényi ital, amelynek színe a tejéhez hasonlít. A növényi tejek vízalapú növényi kivonatból készülnek, melyet nem tejalapú italok ízesítéshez használnak. A növényi tejeket a tehéntej és egyéb állati eredetű tejek növényi alternatívájaként használják. Körülbelül 17 különböző növényi tej létezik, melyek közül mandulatej, a zabtej, a szójatej, a kókusztej és a csicseriborsótej a legkelendőbbek világszerte.

Lényegesen alacsonyabb fehérjetartalom

A Max Rubner Intézet (MRI) friss tanulmánya szerint a növényi tejek gyermek- és serdülőkori túlzott vagy kizárólagos fogyasztását kritikusan kell szemlélni. Egyelőre nem világos, hogy ezek milyen hosszú távú hatással vannak a gyermekek egészségére.

A tanulmány részeként a kutatók 215 különböző növényi alapú italt elemeztek. Összehasonlították ezen termékek a gyermekkorban nélkülözhetetlen, kritikus tápanyagtartalmát a tehéntejével. Az eredmények azt mutatják, hogy a növényi italok átlagosan lényegesen kevesebb fehérjét tartalmaznak, mint a tehéntej.

Hiánybetegségekre, vesekőre figyelmeztetnek

A csoport különös figyelmet fordított az olyan mikrotápanyagokra, mint a kalcium, a jód, valamint a B2- és B12-vitamin, amelyek nagy jelentőséggel bírnak a gyermekek és serdülők fejlődése szempontjából. Ezek a tápanyagok jelentős mennyiségben vannak jelen a tehéntejben, míg a vizsgált növényi alapú alternatívákban csak minimális mennyiségben mutatták ki őket. Az elemzett növényi alapú italok egyike sem rendelkezett a tehéntejhez hasonló tápanyagprofillal.

A kutatócsoport a szakirodalmat is tanulmányozta, és ennek során olyan súlyos tápanyaghiányra vonatkozó megállapításokat is találtak, amelyek elsősorban azoknál az első és második életévükben lévő gyermekeknél fordultak elő, akiket kizárólag növényi tejjel tápláltak. Különösen negatívan hatott ez az étrend az élet első éveiben a gyerekek testmagasságára. A kizárólag növényi italokkal táplált gyermekeknél a vesekő kialakulásának esélye is megnőtt.

Ezek az eredmények azt jelzik, hogy a növényi alapú tejalternatívák használata a gyermekek étrendjében alapos megfontolást igényel a lehetséges egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében. Mindenesetre azt javasoljuk, hogy ha a gyermek nem allergiás rá, akkor az aktuális egészségügyi divatirányzatokkal szembemenve igenis igyon és egyen annyi tehéntejet és tejalapú élelmiszert, amennyit szeretne. Ezek mellett nem árthat a növényi alapú tejtermékek fogyasztása sem.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A boróka 4 titkos felhasználási módja

2025. szeptember 21. 08:10

A boróka bogyója és olaja nemcsak fűszer, hanem természetes gyógynövény, amely emésztést, keringést és nyugalmat is támogat.

4 ínycsiklandó céklás recept, melyeket ki kell próbálni

2025. szeptember 20. 13:10

Klasszikus levesek, modern krémek, ropogós chipsek – a cékla minden formában egészséges és finom.

Az állati zsíroktól nem kell félni? Ezt mondják a kutatók

2025. szeptember 15. 14:10

Az állati zsírok évtizedekig száműzöttek voltak az egészséges táplálkozásból. Ma azonban újra terítéken vannak – szó szerint is.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A szabadföldön termesztett paradicsom hiánybetegségei és élettani károsodásai

2019. augusztus 15. 04:36

Miért fontos a hiánybetegségek és élettani károsodások ismerete? Mik lehetnek a kiváltó tényezők? Hogyan jelentkezhetnek a szabadföldön termesztett paradicsomon a talaj- és időjárási tényezőkből, valamint a tápanyag-ellátásból adódó károsodások?

Mérleg szerinti tápanyagellátás a szabadföldi paprikatermesztésben III.

2021. szeptember 29. 05:38

A növény tápanyagigénye és a műtrágya minősége mellett, az alkalmazott termesztéstechnológia az a tényező, ami leginkább meghatározza a tápanyagok elosztását és időzítését.