Életmód, gasztronómia

A petrezselyem nem csak a konyhában fontos növényünk

Agrofórum Online

A petrezselyem, mint konyhakerti növény mindenki számára ismert. De mi van a konyhai használaton túl? Mi más értéke is lehetne a petrezselyemnek?

Az aroma- és gyógynövények hosszú évek óta vonzanak, és már az egyetemen is szorgalmas jegyzetelésben és kutakodásban voltam, ami a drogtant vagy az aromanövények minél alaposabb megismerését segítette. A drogtant kéretik nem félreérteni: drognak nevezzük a növényi hatóanyagban gazdag növényi részeket. Nem a klasszikus értelemben vett kábítószer kérdéskör ez.

A petrezselyem ott kezdett el igazán érdekelni, amikor a téli időszakban is gond nélkül lehetett szüretelni, és összefüggéseket találtam a petrezselyem talajra gyakorolt hatása, és akár az emberi szervezetre gyakorolt hatása között.

De hogy ne szaladjak ennyire előre, nézzük először a petrezselymet, mint aromanövényt a népgyógyászat oldaláról.

Már Nagy Károly is tudta!

Nagy Károly parancsba adta − Capitulare de villis – a termesztését a petrezselyem gyökérnek és a petrezselyemzöldnek más gyógynövényekkel együtt. A görög legendák szerint a petrezselyem Archemorus véréből hajtott ki, görögül kövi vagy sziklazellernek nevezték. Gyógyító erejét már a görögök és a rómaiak is felismerték, eleinte inkább gyógynövényként, később élelmiszerként is fogyasztották. Abban a korban, amikor 765-ben Nagy Károly elrendelte a termesztését, akkor már ismerték, hogy csontritkulásra és cukorbetegség ellen is használható összetevőket tartalmaz. Daganatkutatásban történt alkalmazásáról csak későbbről vannak feljegyzések, de az már a középkorban is ismert tény volt, hogy immunerősítő hatása rendkívüli.

Az első ilyen feljegyzésekben az immunerősítéssel azért hozták összefüggésbe, mert antibakteriális, antibiotikus hatást véltek felfedezni, és csökkenteni látszott a gyulladásokat. Így a kiegyensúlyozott étrendhez ez is hozzá kellett tartozzon, főleg azokban a korokban, amikor még egy járvány is nagy pusztítást tudott okozni.

A petrezselyem, mint konyhakerti növény mindenki számára ismert (fotó: Pexels)

Aztán telt múlt az idő és a fejlettebb kutatásoknak köszönhetően még többet tudtunk meg a petrezselyemről.

Mi a jótékony hatásának titka?

Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B- C-, E- és K-vitaminokat, vasat, kalciumot, ként, foszfort, bórt, rezet, valamint flavonoidokat − apiin, apigenin, luteolin −, illóolajat – eugenol, limonén, miriszticin – és furokumarint. A petrezselyem illóolajként is kapható, bár nem annyira elterjedt egyébként, de a tudományos aromaterápia használja jelenleg is.

A petrezselyem klinikai vizsgálatokat alapul véve is fokozza a vesék és a hólyag működését, eltávolítja a szervezetben felgyülemlett vizet. Az egyik legszelídebb vizesedés elleni gyógytea-alapanyag, főleg akkor, ha valami okból más gyógynövény nem használható, mint pl. a nyírfakéreg.

Dán kutatók antioxidáns hatását is vizsgálták, melyre szintén nagyon bíztató eredményeket kaptak. A szaklapokban is meg lehet találni a feljegyzéseket, hogy sikerült kimutatniuk, hogy a petrezselyem – és főként a benne található apigenin – hatására csökkent az alanyok szervezetében a gyulladásokat és rákos elváltozásokat okozó oxidatív stressz. (British Journal of Nutrition)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Coca-Cola új ízzel rukkol elő

2025. január 29. 17:10

A Coca-Cola új üdítőszériája nosztalgikus ízen alapszik. A termék várhatóan egy évig lesz elérhető a polcokon.

A hét legjobb takarítási trükk

2025. január 27. 12:10

A #CleanTok-on takarítási tippeket osztanak meg az emberekkel. Vannak közöttük olyanok, amelyek mindannyiunk számára hasznosak lehetnek.

Sós borok, sós pálinkák a népi gyógyászatban

2025. január 26. 12:10

A „csodaszereket” jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából, törkölyből készítették, majd sós vízzel dúsították.

Hogyan fogyasszuk a propoliszt?

2025. január 17. 07:10

A propolisz antibakteriális tulajdonságai csökkentik a szájüregi baktériumokat és segítenek megelőzni a fogínygyulladást, fogszuvasodást és fertőzéseket.

Milyen kártevő rágja a petrezselyem és a pasztinák gyökerének közepét?

2022. november 29. 04:36

Petrezselyem és pasztinák felszedésekor sok gyökér közepén rágásnyomokat láttam, némelyikben lárvát is. Tavaly csak elvétve fordult elő, idén tömegével, a növények legalább fele fertőzött. Mi ez a kártevő, van-e védekezési lehetőségem?

Hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek őszi talaj-előkészítése és trágyázása II.

2021. szeptember 22. 06:42

A jól tervezett, a talaj tápanyag-ellátottságát és a növény tápanyagigényét messzemenően figyelembe vevő trágyázással nemcsak a termésmennyiséget és a minőséget garantáljuk, de a termesztés biztonságáért is sokat tehetünk.

Szedjünk sok fűszernövényt és tároljuk be télire!

2023. augusztus 5. 09:44

Nézzük most sorra a nyári fűszernövényes munkákat a kertben!

Mi okozhatja a gyökérzöldségek torzulását?

2023. augusztus 10. 04:39

Pár sárgarépát és petrezselymet kihúztam a kertben. Sajnos mindegyik nagyon rövid volt, dúsan elágazó gyökérrel. Mi okozhatja a problémát?