31℃ 15℃
június 21. Alajos, Leila
Életmód, gasztronómia

A petrezselyem nem csak a konyhában fontos növényünk

Agrofórum Online

A petrezselyem, mint konyhakerti növény mindenki számára ismert. De mi van a konyhai használaton túl? Mi más értéke is lehetne a petrezselyemnek?

Az aroma- és gyógynövények hosszú évek óta vonzanak, és már az egyetemen is szorgalmas jegyzetelésben és kutakodásban voltam, ami a drogtant vagy az aromanövények minél alaposabb megismerését segítette. A drogtant kéretik nem félreérteni: drognak nevezzük a növényi hatóanyagban gazdag növényi részeket. Nem a klasszikus értelemben vett kábítószer kérdéskör ez.

A petrezselyem ott kezdett el igazán érdekelni, amikor a téli időszakban is gond nélkül lehetett szüretelni, és összefüggéseket találtam a petrezselyem talajra gyakorolt hatása, és akár az emberi szervezetre gyakorolt hatása között.

De hogy ne szaladjak ennyire előre, nézzük először a petrezselymet, mint aromanövényt a népgyógyászat oldaláról.

Már Nagy Károly is tudta!

Nagy Károly parancsba adta − Capitulare de villis – a termesztését a petrezselyem gyökérnek és a petrezselyemzöldnek más gyógynövényekkel együtt. A görög legendák szerint a petrezselyem Archemorus véréből hajtott ki, görögül kövi vagy sziklazellernek nevezték. Gyógyító erejét már a görögök és a rómaiak is felismerték, eleinte inkább gyógynövényként, később élelmiszerként is fogyasztották. Abban a korban, amikor 765-ben Nagy Károly elrendelte a termesztését, akkor már ismerték, hogy csontritkulásra és cukorbetegség ellen is használható összetevőket tartalmaz. Daganatkutatásban történt alkalmazásáról csak későbbről vannak feljegyzések, de az már a középkorban is ismert tény volt, hogy immunerősítő hatása rendkívüli.

Az első ilyen feljegyzésekben az immunerősítéssel azért hozták összefüggésbe, mert antibakteriális, antibiotikus hatást véltek felfedezni, és csökkenteni látszott a gyulladásokat. Így a kiegyensúlyozott étrendhez ez is hozzá kellett tartozzon, főleg azokban a korokban, amikor még egy járvány is nagy pusztítást tudott okozni.

A petrezselyem, mint konyhakerti növény mindenki számára ismert (fotó: Pexels)

Aztán telt múlt az idő és a fejlettebb kutatásoknak köszönhetően még többet tudtunk meg a petrezselyemről.

Mi a jótékony hatásának titka?

Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B- C-, E- és K-vitaminokat, vasat, kalciumot, ként, foszfort, bórt, rezet, valamint flavonoidokat − apiin, apigenin, luteolin −, illóolajat – eugenol, limonén, miriszticin – és furokumarint. A petrezselyem illóolajként is kapható, bár nem annyira elterjedt egyébként, de a tudományos aromaterápia használja jelenleg is.

A petrezselyem klinikai vizsgálatokat alapul véve is fokozza a vesék és a hólyag működését, eltávolítja a szervezetben felgyülemlett vizet. Az egyik legszelídebb vizesedés elleni gyógytea-alapanyag, főleg akkor, ha valami okból más gyógynövény nem használható, mint pl. a nyírfakéreg.

Dán kutatók antioxidáns hatását is vizsgálták, melyre szintén nagyon bíztató eredményeket kaptak. A szaklapokban is meg lehet találni a feljegyzéseket, hogy sikerült kimutatniuk, hogy a petrezselyem – és főként a benne található apigenin – hatására csökkent az alanyok szervezetében a gyulladásokat és rákos elváltozásokat okozó oxidatív stressz. (British Journal of Nutrition)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek őszi talaj-előkészítése és trágyázása II.

2021. szeptember 22. 06:42

A jól tervezett, a talaj tápanyag-ellátottságát és a növény tápanyagigényét messzemenően figyelembe vevő trágyázással nemcsak a termésmennyiséget és a minőséget garantáljuk, de a termesztés biztonságáért is sokat tehetünk.

Így lehet a petrezselyem fűszerkertje dísze

2025. április 24. 11:10

A petrezselyem lassan csírázik, de néhány trükkel gyorsabb és sikeresebb lehet a termesztése – mutatjuk, mire figyeljen a vetésnél!

Kezdődik a növényvédelmi szezon a szántókon, gyümölcsösökben

2018. március 23. 07:13

Kell még jó néhány nap, hogy bármiféle talajmunkát lehessen végezni a határban.

Lehetőségek a fűtés nélküli fóliasátrak őszi hasznosítására, IV.: sárgarépa hajtatása

2023. október 1. 09:10

Fűtés nélküli fóliák őszi-téli, esetleg kora tavaszi hasznosítására nyújt lehetőséget a sárgarépa és a petrezselyemgyökér hajtatása. Az október végi, november elejei vetések a gyakoribbak, tekintettel arra, hogy tenyészidejük hosszabb, mint más előhasznosításnál számításba jöhető zöldségfajé (pl.: fejes saláta, hónapos retek, káposztafélék), későbbi szaporítás esetén az utánuk jövő fő kultúrát, és a nagyobb jövedelmet jelentő paprikát, uborkát vagy a paradicsomot, csak késve lehetne ültetni.