Életmód, gasztronómia

A poloskák egyszerű módszerrel tarthatók távol

Agrofórum Online

Legalábbis ez derül ki abból a kutatásból, amelyet az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) munkatársai a közelmúltban végeztek.

A kutatók arra keresték a választ, hogy az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) összetett szeme mely spektrális tartományokra a legérzékenyebb, és milyen fényhullámhosszok a legvonzóbbak e faj számára. Mindez információk abban is segíthetnek, hogy az inváziós rovart kívül tartsuk otthonunk falain.

Minden, amit nem akartunk tudni a (márványos)poloskáról

A rovarok osztálya számos inváziós fajjal „büszkélkedhet”, de ezek közül is kiemelkedik a poloskáké. Nézzünk párat a kiterjedt rokonságból: az ágyi poloska (Cimex lactarius) az ember fő külső élősködőjévé vált szerte a világon, a platánfákat szívogató platán-csipkéspoloska (Corythucha ciliata) a fa levelein, illetve a kérge alatt található, a zöld vándorpoloska jelentős gondot okoz számos gyümölcs- és zöldségültetvényben. A nyugati levéllábú-poloskával otthonunkban is találkozhatunk, de fő jellemzője, hogy a tujákat és a fenyőket pusztítja.

A márványospoloska eredetileg kelet-ázsiai elterjedésű rovar volt, amely az USA-ban az ezredforduló körül telepedett meg véglegesen, Európában pedig a 2000-es évek elején kezdett megjelenni. Bár jól repül, de elterjedése emberi közvetítéssel történt, járművekben, kereskedelmi szállítmányokban utazott mint potyautas.

Hazánkban 2013 őszén kerültek elő első egyedei, majd hihetetlen gyorsasággal hódította meg az országot.  A kifejlett poloska 12–17 mm hosszú. A nevét a hátoldal színezettségéről kapta. Alapszíne szürkésbarna, néhol vöröses árnyalatokkal, szabálytalan és helyenként összefolyó fekete pontozottsággal.

Eddig több mint 100 különböző növényfajon figyelték meg táplálkozását, melyek között számos, gazdaságilag jelentős termesztett is szerepel. A lakásokban szeptember, október hónapokban kezd el beköltözni, problémát leginkább a bűzmirigyeiből „veszélyhelyzetben” kibocsátott, kellemetlen szagú váladéka okoz.

A kutatás eredményei

Az ÖK és a MATE munkatársai az ázsiai márványospoloska összetett szemeinek spektrális érzékenységét vizsgálták elektroretinográfiával, illetve azt, hogy melyek azok a spektrális tartományok, amelyek jobban, és melyek azok, amelyek kevésbé vonzóak e címerespoloskák számára.

Egri Ádám, a tanulmány első szerzője az elért eredményekkel kapcsolatosan a következőképpen fogalmazott: „mérési eredményeink arra utalnak, hogy az ázsiai márványospoloska fotoreceptor-készletét alapvetően kétféle, egy zöld- és egy ultraibolya-érzékeny receptortípus alkotja.”

Mindez azért lényeges, mert ez már lehetővé tesz némi színlátást, ami hozzásegíti a rovart ahhoz, hogy vizuális úton találja meg a zöldségeket és gyümölcsöket. Mint az közismert, ezek a rovarok is vonzódnak a fényhez, a télre készülve rejtekhelyet keresnek, alkonyatkor repülnek be olyan lakások és házak ablakain, ahol már égnek a lámpák. Mészáros Ádám PhD-hallgató következőképpen összegezte a kutatás eredményeit:

„Kísérleteinkből kiderült, hogy ezek a poloskák annál nagyobb vonzalmat éreznek a fény iránt, minél kisebb a fény hullámhossza.”

Mindez egyszerűsítve azt jelent, hogy emberi szem számára pirosas, sárgás fényeket a legkevésbé, míg a kék és ultraibolya fényeket a leginkább kedvelik e rovarok. Azaz a rövidebb hullámhosszokban gazdag, hideg fehér fényű lámpák vonzóbbak a poloskák számára, mint a meleg fehér fényűek, amelyekben inkább a spektrum hosszabb hullámhosszú komponensei dominálnak. Összefoglalva azt javasoljuk, hogy aki távol kívánja tartani ezeket a rovarokat, az inkább meleg fényű lámpákat használjon.

(Forrás: www.elkh.org – Fotó: Alban_Gogh/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az állati zsíroktól nem kell félni? Ezt mondják a kutatók

2025. szeptember 15. 14:10

Az állati zsírok évtizedekig száműzöttek voltak az egészséges táplálkozásból. Ma azonban újra terítéken vannak – szó szerint is.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Hüvelyes zöldségek: szuperfoodnak számítanak, mégis keveset fogyasztunk belőlük

2021. február 11. 06:35

A hüvelyes zöldségek igazi szuperfoodnak számítanak: magas a rosttartalmuk, amely többek között segít a vércukorszint egyenletes szinten tartásában és hozzájárul az egészséges emésztéshez és a normál koleszterinszint fenntartásához is.

Kutatás: növényvédő szerként is alkalmazhatóak az aranyvessző egyes komponensei

2022. július 13. 12:40

Az idegenhonos aranyvesszőfajok bioaktív anyagainak környezetbarát növényvédőszerként való alkalmazhatóságát mutatták ki a kutatóik.

Bioszén felhasználásával távolítják el az antibiotikumokat a szennyvízből

2023. március 28. 09:34

A kutatók jelenleg olyan alternatív vízforrások után kutatnak, amelyek fenntartható módon képesek kielégíteni a jelenlegi és jövőbeli öntözési igényeket.

A szőlőlisztharmat kórokozójának genetikai összetétele nem egységes Magyarországon

2023. november 20. 14:10

A HUN-REN ATK kutatói igazolták, hogy a szőlőlisztharmat kórokozójának genetikai összetétele nem egységes Magyarországon.