Életmód, gasztronómia

A tojás milyen hozzávalókkal helyettesíthető?

Agrofórum Online

Van, aki allergiás a tojásra, van, aki a magas koleszterintartalma miatt nem kedveli, és olyanok is akadnak, akik azért viszolyognak tőle, mert a hírek megint arról szólnak, hogy a tojásexportőr országokban madárinfluenza tombol. Bármelyik is az indokunk, a tojást, ha nem is egyszerűen, de elhagyhatjuk az étrendünkből.

De mivel helyettesíthetjük a tojást? Hiszen minden tésztaétel, süteményrecept, a bundás húsok, fasírtok, és számtalan más finomság, ami nap mint nap az asztalunkra kerül, tojást tartalmaz.

Az alábbiakban összegyűjtöttük, mivel tudjuk pótolni a receptekből kimaradó tojást. Általános tipp nincs, hiszen más az állaga egy nyers kenyértésztának, mint egy palacsintának, és megint más egy rántottának – így hát mindig az étel típusának megfelelően kell alternatívát találnunk. Mi az alábbiakat javasoljuk:

  • 1 ek chiamag vagy őrölt lenmag + 3 ek víz – Teljes kiőrlésű süteményekben használható.
  • 1/2 érett villával szétnyomott banán – Süteményekben használható, nedvesebbé, rugalmasabbá teszi a tésztát.
  • 1/4 csésze almapüré/gyümölcs – Édes ételekhez adhatjuk, pl. zabpelyhes kekszekhez, gyümölcskenyerekhez.
  • 1/2 csésze selyem tofu – Desszertekhez, tortákhoz, süteményekhez, krémes szószokhoz, pitékhez adható. (A hazai bioboltokban és webáruházakban kapható a selyem tofu.)
  • 1/2 csésze kemény tofu – Omlettekhez, szendvicsekhez, sült rizshez adható – utóbbit wokban kell összepirítani a rizzsel. A kemény tofu szerkezete hasonló a rántottához.
  • 2 ek kukoricakeményítő vagy liszt – Szószokhoz, levesekhez vagy pudingokhoz adható. Fontos, hogy használat előtt keverjük össze hideg vízzel.
  • 2 ek nyílgyökérpor – Szószokhoz, levesekhez, pudingokhoz. Könnyen oldódik, nyílgyökérliszt és nyílgyökér keményítő néven lehet a legtöbb boltban megtalálni.
  • Tojáspótló/tojáshelyettesítő (por) – A csomagoláson található utasításokat követve nagyon könnyen használható ez a termék.
  • Vegán tojás (növényi fehérjékből készült) – Süteményekhez és rántottákhoz ajánlják, állítólag egészen hasonlít a hagyományos tojáshoz. Webes bioboltokban kapható.
  • Fekete só (Kala Namak) – Rántottához ajánlják, tojás illata van.

Most pedig lássunk néhány finom tojásmentes ételt!

„Tojáskrémes” szendvics

Hozzávalók: 450 g kemény selyem tofu, 6 római saláta levél, 12 szelet teljes kiőrlésű kenyér, 1 gerezd áttört fokhagyma, 1/4 tk kurkuma, 1/4 tk őrölt kömény, 1 tk só, 2 tk mustár, 30 ml vegán majonéz, 1 apróra vágott újhagyma, 2 karikára vágott paradicsom.

Elkészítés: Villával összetörjük a tofut egy tálban, majd hozzáadjuk a felaprított zöldhagymát, majonézt, mustárt, sót, köményt, kurkumát és fokhagymát. Homogén krémmé keverjük, majd kenyerekre kenjük, és frissen felkarikázott paradicsomot teszünk rá, majd a tetejére egy szelet kenyeret. Az így elkészített szendvicsek három napig is elállnak a hűtőben, így érdemes többet előre elkészíteni és jól záródó dobozban tárolni.

Tofu rántotta (4 adag)

Hozzávalók: 430 g kemény tofu, 1 gerezd fokhagyma, 120 g felaprított hagyma, 120 g zöldpaprika, 120 g piros paprika, 180 g gomba, 1/4 tk kurkuma, 1 tk őrölt kömény, 1 mk őrölt fekete bors, 1 tk só

Elkészítés: 60 ml vizet teszünk egy serpenyőbe, majd azon megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, majd a paprikát és a gombát. A villával összetört tofut a kurkumával és a fűszerekkel ízesítjük, majd hozzáadjuk a hagymás keverékhez – és pár perc alatt megpirítjuk. Szép, rántotta állagú ételt kapunk, amit érdemes friss pirítóssal vagy tortillával tálalni, mert úgy különösen jól kijön az íze.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

10 tudnivaló a tojásról

2024. március 29. 05:40

Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.

Koronavírus - Zökkenőmentes a tojástermelés, de szükség lenne a húsliszt engedélyezésére

2020. március 23. 10:05

Egyelőre biztosított a magyarországi tojástermelés a koronavírus-járvány idején is, mindössze az importszója-ellátásban vannak kisebb zavarok, aminek kiváltára azonban lehet megoldást találni.

Tojásdíszítési technikák otthon

2023. április 6. 05:37

Különlegesebb húsvéti hímes tojásokra vágyunk idén? Hogyan díszítsünk, hogy egyedi tojásokat kapjunk? Gyerekekkel is elkészíttethető tojásdíszítési technikákat gyűjtöttünk össze.

Kockázatos és drága lenne az átállás ketrecesről mélyalmos tojástermelésre

2019. december 9. 08:58

Az EU szabványnak megfelelő, feljavított ketreces tojástermelő technológia gazdaságosabb, valamint állategészségügyi szempontból a tyúkoknak is kedvezőbb.