Életmód, gasztronómia

A tojás milyen hozzávalókkal helyettesíthető?

Agrofórum Online

Van, aki allergiás a tojásra, van, aki a magas koleszterintartalma miatt nem kedveli, és olyanok is akadnak, akik azért viszolyognak tőle, mert a hírek megint arról szólnak, hogy a tojásexportőr országokban madárinfluenza tombol. Bármelyik is az indokunk, a tojást, ha nem is egyszerűen, de elhagyhatjuk az étrendünkből.

De mivel helyettesíthetjük a tojást? Hiszen minden tésztaétel, süteményrecept, a bundás húsok, fasírtok, és számtalan más finomság, ami nap mint nap az asztalunkra kerül, tojást tartalmaz.

Az alábbiakban összegyűjtöttük, mivel tudjuk pótolni a receptekből kimaradó tojást. Általános tipp nincs, hiszen más az állaga egy nyers kenyértésztának, mint egy palacsintának, és megint más egy rántottának – így hát mindig az étel típusának megfelelően kell alternatívát találnunk. Mi az alábbiakat javasoljuk:

  • 1 ek chiamag vagy őrölt lenmag + 3 ek víz – Teljes kiőrlésű süteményekben használható.
  • 1/2 érett villával szétnyomott banán – Süteményekben használható, nedvesebbé, rugalmasabbá teszi a tésztát.
  • 1/4 csésze almapüré/gyümölcs – Édes ételekhez adhatjuk, pl. zabpelyhes kekszekhez, gyümölcskenyerekhez.
  • 1/2 csésze selyem tofu – Desszertekhez, tortákhoz, süteményekhez, krémes szószokhoz, pitékhez adható. (A hazai bioboltokban és webáruházakban kapható a selyem tofu.)
  • 1/2 csésze kemény tofu – Omlettekhez, szendvicsekhez, sült rizshez adható – utóbbit wokban kell összepirítani a rizzsel. A kemény tofu szerkezete hasonló a rántottához.
  • 2 ek kukoricakeményítő vagy liszt – Szószokhoz, levesekhez vagy pudingokhoz adható. Fontos, hogy használat előtt keverjük össze hideg vízzel.
  • 2 ek nyílgyökérpor – Szószokhoz, levesekhez, pudingokhoz. Könnyen oldódik, nyílgyökérliszt és nyílgyökér keményítő néven lehet a legtöbb boltban megtalálni.
  • Tojáspótló/tojáshelyettesítő (por) – A csomagoláson található utasításokat követve nagyon könnyen használható ez a termék.
  • Vegán tojás (növényi fehérjékből készült) – Süteményekhez és rántottákhoz ajánlják, állítólag egészen hasonlít a hagyományos tojáshoz. Webes bioboltokban kapható.
  • Fekete só (Kala Namak) – Rántottához ajánlják, tojás illata van.

Most pedig lássunk néhány finom tojásmentes ételt!

„Tojáskrémes” szendvics

Hozzávalók: 450 g kemény selyem tofu, 6 római saláta levél, 12 szelet teljes kiőrlésű kenyér, 1 gerezd áttört fokhagyma, 1/4 tk kurkuma, 1/4 tk őrölt kömény, 1 tk só, 2 tk mustár, 30 ml vegán majonéz, 1 apróra vágott újhagyma, 2 karikára vágott paradicsom.

Elkészítés: Villával összetörjük a tofut egy tálban, majd hozzáadjuk a felaprított zöldhagymát, majonézt, mustárt, sót, köményt, kurkumát és fokhagymát. Homogén krémmé keverjük, majd kenyerekre kenjük, és frissen felkarikázott paradicsomot teszünk rá, majd a tetejére egy szelet kenyeret. Az így elkészített szendvicsek három napig is elállnak a hűtőben, így érdemes többet előre elkészíteni és jól záródó dobozban tárolni.

Tofu rántotta (4 adag)

Hozzávalók: 430 g kemény tofu, 1 gerezd fokhagyma, 120 g felaprított hagyma, 120 g zöldpaprika, 120 g piros paprika, 180 g gomba, 1/4 tk kurkuma, 1 tk őrölt kömény, 1 mk őrölt fekete bors, 1 tk só

Elkészítés: 60 ml vizet teszünk egy serpenyőbe, majd azon megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, majd a paprikát és a gombát. A villával összetört tofut a kurkumával és a fűszerekkel ízesítjük, majd hozzáadjuk a hagymás keverékhez – és pár perc alatt megpirítjuk. Szép, rántotta állagú ételt kapunk, amit érdemes friss pirítóssal vagy tortillával tálalni, mert úgy különösen jól kijön az íze.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Hímes tojás: színek, minták, üzenetek

2022. április 10. 05:37

Fekete Ildikóval beszélgettünk, aki a tojásfestést rendkívül szerényen, csak a hobbijának nevezi. Teszi ezt úgy, hogy a hímes tojás készítéssel már gyakorlatilag valamennyi olyan elismerést kiérdemelte, amellyel egy népművész rendelkezhet…

Ezt tegye, hogy télen is legyen tojás a tyúkólban!

2024. október 17. 09:40

Az ősszel és télen csökkenő fénymennyiség miatt a tyúkok kevesebbet vagy egyáltalán nem tojnak. Mit tegyünk, hogy ne kelljen bolti tojást vennünk?

Nem várható tojáshiány

2023. március 30. 08:03

Továbbra is belföldön termelt tojást érdemes választani, mert az garantáltan jó minőségű, és biztosítja a termelés fennmaradását, ezzel együtt az ország ellátásbiztonságát is.

Zuhannak az élelmiszerárak Magyarországon, de még mindig „fájdalmas” a bolti bevásárlás

2024. július 2. 08:40

A KSH konkrét termékek átlagárát tartalmazó adatsorában több olyan élelmiszer is van, amelyek ára májusban kétszámjegyű mértékben csökkent.