25℃ 18℃
június 10. Margit, Gréta
Életmód, gasztronómia

A túlélésért harcol a húshelyettesítő-piac legendája

Agrofórum Online

A húshelyettesítő élelmiszert gyártó Beyond Meat termékei inkább hóbortnak, mint megatrendnek bizonyultak. A befektetők nem erre számítottak - állítják elemzők. A vállalat 65,7 millió dolláros működési veszteséget termelt, ami azt jelenti, hogy termékeinek előállítása és forgalmazása többe kerül, mint amennyi az eladásokból származik.

Kép: Beyond Meat

Sok embernek az a benyomása, hogy a húspótlók és a zöldség alapú termékek piaca virágzik. De a valóság más, a helyettesítő-gyártók a túlélésért küzdenek. A növekedési kilátások rosszak, a tőzsdék ezt az árak esésével jelzik. A legjobb példa erre az Európában is jól ismert Beyond Meat, amely a piac zászlóshajó vállalatának tekinthető.

A Beyond Meat részvényei 33%-ot zuhantak áprilistól júniusig, ám azóta valamelyest helyreállt a kurzus. A Beyond Meat és más helyettesítő gyártók kilátásai azonban korántsem jók.

Nem is olyan régen még azt jósolták, hogy a szintetikus húsok és más helyettesítők gyártói berobbannak az élelmiszerek világában.

De most úgy néz ki a szegmens, mint egy hóbort, amelynek a 15 perces dicsősége már bizony elmúlt”

– emelték ki a Motley Fool elemzői.

A Beyond Meat 2009-ben alakult, és egy évtizeddel később került a tőzsdére. Először is a cég lenyűgözte a befektetőket egyedi üzleti ötletével. A cég célja az volt, hogy technológiai újításokkal a tömegek számára is alkalmassá tegye a „növényi alapú húst” – számolt be a német mezőgazdasági oldal, az agrarheute. A Beyond Meat azt állította, hogy újra lehet teremteni a valódi hús ízét és fogyasztói érzetét.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Nagyon pörög a húshelyettesítő termékek piaca

2021. november 25. 07:17

Az Impossible Foods nevű, húshelyettesítő termékeket gyártó vállalat csaknem 500 millió dollárhoz jutott egy finanszírozási körben.

A járvány idején kevésbé keresett a növényi alapú húshelyettesítő

2020. március 28. 16:02

A koronavírus miatti felvásárlási lázban már inkább a valódi hústermékeket keresik a vevők és a vegán ételek háttérbe szorultak.

Növényi alapú ételekkel nyomulnak Kínában

2020. április 23. 04:38

A Beyond Meat elsődleges terméke a hamburgerekbe való húspogácsát helyettesítő, növényi alapú pogácsa. Növényi alapú kolbászt, marhahús és csirkehús helyettesítőket is készítenek.

Megérzi a húsipar a húshelyettesítők növekvő népszerűségét

2021. június 11. 06:03

A növényi eredetű fehérjeipar a fogyasztókért folytatott versenyben gondokat okozhat a hagyományos hús iránti piaci keresletnek.