Életmód, gasztronómia

A túlélésért harcol a húshelyettesítő-piac legendája

Agrofórum Online

A húshelyettesítő élelmiszert gyártó Beyond Meat termékei inkább hóbortnak, mint megatrendnek bizonyultak. A befektetők nem erre számítottak - állítják elemzők. A vállalat 65,7 millió dolláros működési veszteséget termelt, ami azt jelenti, hogy termékeinek előállítása és forgalmazása többe kerül, mint amennyi az eladásokból származik.

Kép: Beyond Meat

Sok embernek az a benyomása, hogy a húspótlók és a zöldség alapú termékek piaca virágzik. De a valóság más, a helyettesítő-gyártók a túlélésért küzdenek. A növekedési kilátások rosszak, a tőzsdék ezt az árak esésével jelzik. A legjobb példa erre az Európában is jól ismert Beyond Meat, amely a piac zászlóshajó vállalatának tekinthető.

A Beyond Meat részvényei 33%-ot zuhantak áprilistól júniusig, ám azóta valamelyest helyreállt a kurzus. A Beyond Meat és más helyettesítő gyártók kilátásai azonban korántsem jók.

Nem is olyan régen még azt jósolták, hogy a szintetikus húsok és más helyettesítők gyártói berobbannak az élelmiszerek világában.

De most úgy néz ki a szegmens, mint egy hóbort, amelynek a 15 perces dicsősége már bizony elmúlt”

– emelték ki a Motley Fool elemzői.

A Beyond Meat 2009-ben alakult, és egy évtizeddel később került a tőzsdére. Először is a cég lenyűgözte a befektetőket egyedi üzleti ötletével. A cég célja az volt, hogy technológiai újításokkal a tömegek számára is alkalmassá tegye a „növényi alapú húst” – számolt be a német mezőgazdasági oldal, az agrarheute. A Beyond Meat azt állította, hogy újra lehet teremteni a valódi hús ízét és fogyasztói érzetét.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

Nyitottak a magyarok a vegán húshelyettesítő termékekre

2022. szeptember 27. 13:05

A magyar lakosság csaknem 30 százaléka kóstolt már növényi alapú, vegán húshelyettesítő terméket, sőt, 5 százalék rendszeresen fogyasztja is – derül ki a Pápai Hús Kft. által a témában készített, reprezentatív kutatásából. A válaszok alapján az emberek igen nyitottak ezekre a termékekre, mert azok csaknem fele, akik még sosem próbáltak ilyeneket, valószínűleg vagy biztosan megkóstolnának vegán húshelyettesítő termékeket. A készítmények ízletességét bizonyítja, hogy a „kóstolók” 52 százaléka bátran lemondana a húsfogyasztásról ezekért cserébe.

Megérzi a húsipar a húshelyettesítők növekvő népszerűségét

2021. június 11. 06:03

A növényi eredetű fehérjeipar a fogyasztókért folytatott versenyben gondokat okozhat a hagyományos hús iránti piaci keresletnek.

Növényi eredetű élelmiszernek nem lehet hústermék nevét adni

2023. szeptember 10. 17:10

A növényi alapú fehérje globális piaca az elmúlt években meredeken emelkedett, elsősorban a környezetbarát és egészséges élelmiszerek iránti kereslet növekedése miatt.

A 3D-nyomtatott húshelyettesítők európai eladásait szeretnék növelni

2022. október 14. 08:03

Az új húshelyettesítő termék jelenleg Izraelben, Nagy-Britanniában, Hollandiában és Németországban kapható közel 1000 étteremben.