Életmód, gasztronómia

A túlélésért harcol a húshelyettesítő-piac legendája

Agrofórum Online

A húshelyettesítő élelmiszert gyártó Beyond Meat termékei inkább hóbortnak, mint megatrendnek bizonyultak. A befektetők nem erre számítottak - állítják elemzők. A vállalat 65,7 millió dolláros működési veszteséget termelt, ami azt jelenti, hogy termékeinek előállítása és forgalmazása többe kerül, mint amennyi az eladásokból származik.

Kép: Beyond Meat

Sok embernek az a benyomása, hogy a húspótlók és a zöldség alapú termékek piaca virágzik. De a valóság más, a helyettesítő-gyártók a túlélésért küzdenek. A növekedési kilátások rosszak, a tőzsdék ezt az árak esésével jelzik. A legjobb példa erre az Európában is jól ismert Beyond Meat, amely a piac zászlóshajó vállalatának tekinthető.

A Beyond Meat részvényei 33%-ot zuhantak áprilistól júniusig, ám azóta valamelyest helyreállt a kurzus. A Beyond Meat és más helyettesítő gyártók kilátásai azonban korántsem jók.

Nem is olyan régen még azt jósolták, hogy a szintetikus húsok és más helyettesítők gyártói berobbannak az élelmiszerek világában.

De most úgy néz ki a szegmens, mint egy hóbort, amelynek a 15 perces dicsősége már bizony elmúlt”

– emelték ki a Motley Fool elemzői.

A Beyond Meat 2009-ben alakult, és egy évtizeddel később került a tőzsdére. Először is a cég lenyűgözte a befektetőket egyedi üzleti ötletével. A cég célja az volt, hogy technológiai újításokkal a tömegek számára is alkalmassá tegye a „növényi alapú húst” – számolt be a német mezőgazdasági oldal, az agrarheute. A Beyond Meat azt állította, hogy újra lehet teremteni a valódi hús ízét és fogyasztói érzetét.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!

Így hasznosíthatja a cickafarkfüvet otthon

2025. augusztus 18. 13:10

A cickafarkfű erősíti az immunrendszert, enyhíti a görcsöket és sebgyógyító hatású – mutatjuk, hogyan használhatja hatékonyan!

Nyitott Porták Napjai – Gasztronómiai és kulturális kalandok

2025. augusztus 18. 08:10

Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Növényi eredetű élelmiszernek nem lehet hústermék nevét adni

2023. szeptember 10. 17:10

A növényi alapú fehérje globális piaca az elmúlt években meredeken emelkedett, elsősorban a környezetbarát és egészséges élelmiszerek iránti kereslet növekedése miatt.

Növényi alapú ételekkel nyomulnak Kínában

2020. április 23. 04:38

A Beyond Meat elsődleges terméke a hamburgerekbe való húspogácsát helyettesítő, növényi alapú pogácsa. Növényi alapú kolbászt, marhahús és csirkehús helyettesítőket is készítenek.

Az olasz miniszter ellenzi a laboratóriumban előállított élelmiszereket

2023. május 12. 08:49

Szingapúr volt az első ország, amely 2020-ban engedélyezte a laboratóriumban előállított hús kiskereskedelmi értékesítését.

A 3D-nyomtatott húshelyettesítők európai eladásait szeretnék növelni

2022. október 14. 08:03

Az új húshelyettesítő termék jelenleg Izraelben, Nagy-Britanniában, Hollandiában és Németországban kapható közel 1000 étteremben.