11℃ 1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Életmód, gasztronómia

A túlélésért harcol a húshelyettesítő-piac legendája

Agrofórum Online

A húshelyettesítő élelmiszert gyártó Beyond Meat termékei inkább hóbortnak, mint megatrendnek bizonyultak. A befektetők nem erre számítottak - állítják elemzők. A vállalat 65,7 millió dolláros működési veszteséget termelt, ami azt jelenti, hogy termékeinek előállítása és forgalmazása többe kerül, mint amennyi az eladásokból származik.

Kép: Beyond Meat

Sok embernek az a benyomása, hogy a húspótlók és a zöldség alapú termékek piaca virágzik. De a valóság más, a helyettesítő-gyártók a túlélésért küzdenek. A növekedési kilátások rosszak, a tőzsdék ezt az árak esésével jelzik. A legjobb példa erre az Európában is jól ismert Beyond Meat, amely a piac zászlóshajó vállalatának tekinthető.

A Beyond Meat részvényei 33%-ot zuhantak áprilistól júniusig, ám azóta valamelyest helyreállt a kurzus. A Beyond Meat és más helyettesítő gyártók kilátásai azonban korántsem jók.

Nem is olyan régen még azt jósolták, hogy a szintetikus húsok és más helyettesítők gyártói berobbannak az élelmiszerek világában.

De most úgy néz ki a szegmens, mint egy hóbort, amelynek a 15 perces dicsősége már bizony elmúlt”

– emelték ki a Motley Fool elemzői.

A Beyond Meat 2009-ben alakult, és egy évtizeddel később került a tőzsdére. Először is a cég lenyűgözte a befektetőket egyedi üzleti ötletével. A cég célja az volt, hogy technológiai újításokkal a tömegek számára is alkalmassá tegye a „növényi alapú húst” – számolt be a német mezőgazdasági oldal, az agrarheute. A Beyond Meat azt állította, hogy újra lehet teremteni a valódi hús ízét és fogyasztói érzetét.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Kínára koncentrál a húshelyettesítőket gyártó Beyond Meat

2020. július 2. 11:33

A Beyond Meat először áprilisban tesztelte a kínai piacot, miután a Starbucks-szal kötött megállapodás keretében a kávézólánc kínai üzleteiben lehetett beszerezni vegán szendvicseket.

A járvány idején kevésbé keresett a növényi alapú húshelyettesítő

2020. március 28. 16:02

A koronavírus miatti felvásárlási lázban már inkább a valódi hústermékeket keresik a vevők és a vegán ételek háttérbe szorultak.

Növényi alapú ételekkel nyomulnak Kínában

2020. április 23. 04:38

A Beyond Meat elsődleges terméke a hamburgerekbe való húspogácsát helyettesítő, növényi alapú pogácsa. Növényi alapú kolbászt, marhahús és csirkehús helyettesítőket is készítenek.

Az olasz miniszter ellenzi a laboratóriumban előállított élelmiszereket

2023. május 12. 08:49

Szingapúr volt az első ország, amely 2020-ban engedélyezte a laboratóriumban előállított hús kiskereskedelmi értékesítését.