Életmód, gasztronómia

A tűzifa károsíthatja is a kályhánkat, kevesen vannak tisztában ezzel

Agrofórum Online

A tűzgyújtásnak megvan a maga „trükkje”, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, ha a kályhánkat, kandallónkat, kazánunkat hosszú távon szeretnénk megbízhatóan használni.

A sokáig a legolcsóbb és leginkább környezetbarátnak tartott földgáz jelentős megdrágulásával az utóbbi években Magyarországon is újra előtérbe kerültek a hagyományosnak mondható fűtőanyagok, mint a szén és a fa. A régi „trükkök” azonban már sok helyen feledésbe merülhettek, ezért nem árt feleleveníteni a tüzelés helyesnek tartott módszerét.

Lássuk most csak a tűzifát, amelyet célszerű legalább fél évnyi szárítást követően felhasználni, hiszen a 20 százalék alatti nedvességtartalmú fa ég a legjobban, akkor ugyanis a tűz hőjének jelentős része nem pocsékolódik el a tüzelőanyag kiszárítására. A keményfa (csertölgy, bükk, akác, gyertyán) sokkal magasabb fűtőértékű a puhafánál, utóbbi inkább csak begyújtáshoz javallott, mert magas hőfokon és gyorsan ég. Ilyen vagy olyan, a tűzifa mindig legyen kezeletlen, nehogy olyan vegyi anyagok szabaduljanak fel belőle, amik szennyezik a levegőt és károsítják az egészségünket.

A kezelt fa gyakran sok korommal ég, ami a kályhánkat, kazánunkat, kandallónkat és más tüzelőberendezésünket egyaránt károsíthatja. A puhafák közé tartozó fenyő a magas gyantatartalma miatt szintén így ég, ezért sem javasolt a rendszeres, tartós használata, amellett, hogy a fűtőértéke sem ideális.

Rést hagyva

A hasábokat szellősen helyezzük el az égéstérbe, mindig legyen köztük néhány centiméter rés. Célszerű a tetején meggyújtani a kupacot, mert így a tűz felülről lefelé terjed, minimális füsttel, ráadásul nem kell áthatolnia a teljes rakaton. Miközben szárítja a fát, nem hűl le túl nagy mértékben, ezért tökéletesebb az égés.

Ismételjük: kerüljük a nedves fát, ami gyakran „kojtorogva”, küszködve, nehezen és sok füsttel ég. A kályhában, kéményben lerakodó korom és kátrány hosszú távon biztosan visszaüthet. Minél több égéstermék keletkezik, annál többet ártunk a tüzelőberendezésünknek.

Ne használjunk hirtelen elégő tüzelőanyagot (fenyőfa tűlevél, gyaluforgács, dióhéj stb.), mert az könnyen túlfűtéshez vezethet, a kályhánk hamar megsínyli az ideálisnál magasabb hőmérsékletet. Ha a parázsra hirtelen nagy mennyiségű tűzifát teszünk, azzal nagy mennyiségű fagáz képződik, ez pedig elégtelen égéshez vezet, sőt szélsőséges esetben még robbanásveszélyt is előidézhetünk.

Így gyújtsunk be a cserépkályhába:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bámulatos, mire képes a hagymahéj tea – próbálja ki!

2025. december 8. 07:10

Ki gondolta volna, hogy a konyhai hulladéknak hitt hagymahéj decemberben az egyik legkeresettebb természetes erősítővé válik?

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Spórolhat a főnök a fűtésen a dolgozók kárára? A válasz több mint meglepő

2025. december 5. 09:10

A munkaadó határozza meg, milyen hőmérsékleti körülmények között dolgozzanak a munkavállalói? Egyáltalán nem, erre is egzakt jogszabályi előírások vannak.

Levághatom a szomszédból átnyúló faágakat és akár el is tüzelhetem azokat?

2025. december 2. 09:10

Mit tehetünk azokkal az ágakkal, levelekkel, termésekkel, amelyek a szomszéd fájáról, bokráról potyognak át hozzánk? A válasz meglepő!

Mit keres ez a kék rovar a tűzifában?

2025. január 6. 13:40

Mivel a kék fadongó nagyobb, mint az őshonos dongófélék, jelenléte a laikusok körében rendkívüli félelmet kelthet.

Módosultak a hengeresfa, a tűzifa és az apríték kereskedelmi szállításának szabályai

2018. március 12. 20:00

NÉBIH: az új szállítójegy sokkal jobban megfelel a faanyagszállításban résztvevők (feladó, szállító, vevő) igényeinek.

Néhány egyszerű otthoni módszer a tűzifa felvágására

2023. december 8. 16:40

Az elmúlt évben alighanem sokan elővették a régóta rozsdásodó fejszéiket, hogy tűzifával próbálják helyettesíteni (ha van rá mód) a megdrágult földgázt. Íme, pár egyszerű módszer a rönkök felaprítására.

4 ok, amiért a kőris jobb tűzifa, mint a híre

2024. november 3. 10:10

A tűzifafajok közül a kőrisnek nincs jó híre. Pedig számos érv szól amellett, hogy éppen ezt a keményfát használjuk a kályhában vagy kandallóban.