Életmód, gasztronómia

A tyúkhúr finom és tápláló, kóstolja meg Ön is!

Agrofórum Online

A tyúkhúr egy közismert, nitrogénben gazdag talajokat kedvelő gyomnövényfaj, amely Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában is megtalálható. A neve valójában nem csak egy adott növényre vonatkozik.

Két faj is létezik e név alatt: a Stellaria media és a Cerastium fontanum. Az előbbit a valódi tyúkhúr, míg az utóbbit inkább madárhúrnak nevezik. A két növény alig különböztethető meg egymástól; mindkettőnek karcsú, szőrösen felálló szára van, tojásdad alakú levelekkel és finom, fehér, csillag alakú virágokat honakz. Ezek a növények általában réteken és napos, nyitottabb területeken fordulnak elő.

Szószokat is készíthetünk belőle

Bár az európaiak a tyúkhúrra elsősorban gyomnövényként tekintenek, más kultúrák másként gondolkodnak róla. Ázsiában például a tyúkhúr értékes és fontos tápláléknak számít. Éppen ezért rengeteg olyan receptet is találhatunk a neten, amely tyúkhúrt használ alapanyagként, így a pestóktól a különféle szószokon át a tyúkhúrral ízesített pitékig sok mindent kipróbálhatunk.

Egészséges és finom

  • A tyúkhúr A-, B1-, B2- és C-vitamin-forrás, emellett rostokban és fehérjékben is bővelkedik.
  • Tápanyagtartalmának és számos gyógyhatásának köszönhetően ezt a szerény gyógynövényt már évszázadok óta használják a népi gyógyászatban.
  • A tyúkhúr sokféle egészségügyi probléma kezelésére alkalmas, így hatékonyan segít például székrekedés, bélproblémák, vashiányos vérszegénység, asztma, hörghurut, ízületi fájdalmak és vérképzési panaszok esetén.
  • Elősegíti a fogyást, mivel hosszabb ideig teltségérzetet biztosít és csökkenti az influenzás panaszokat.
  • A gyógynövényt közvetlenül a bőrön is alkalmazhatjuk rovarcsípések, kiütések, zúzódások, kelések, fekélyek és pikkelysömör esetén. Ehhez mindössze össze kell morzsolni a növény leveleit, vagy forró vízben kiáztatni a szárait, majd borogatást készíteni az így kapott léből az érintett felületre.

A termesztése pofonegyszerű

Ahelyett, hogy kigyomlálnánk, a kertünk részévé tehetjük a tyúkhúrt, hiszen ez a növény remek vitaminforrás, ráadásul sokféleképpen felhasználható a konyhában. Akár gyönyörű talajtakaróként is szolgálhat, amely egész évben buja látványával teszi szebbé a kertünket. Emellett a foszfor felszabadításával termékenyebbé teszi a földet, mangánt és káliumot juttat a talajba, tavasszal pedig apró fehér virágai mágnesként vonzzák a beporzókat és a madarakat a kertbe.

A tyúkhúr rendkívül könnyen termeszthető. Szinte minden talajban megél, bár a termékeny, kellőképpen nedves talajt kedveli, és a napsütést. Termékeny talajon ez a növény talajtakaróként is csodálatosan fest. Terméketlen talajon is szépen fejlődik, de ha a föld silány minőségű, tavasszal kevésbé dús megjelenésre és kevesebb virágra számíthatunk.

Fontos!

A tyúkhúr mértékkel biztonságosan fogyasztható. Vegye azonban figyelembe, hogy a Stellaria media levelei szaponinokat tartalmaznak, amelyek mérgezőek az emberi szervezetre. Aggodalomra azonban semmi ok, a szaponinok ugyanis rosszul szívódnak fel az emberi szervezetben, így kis dózisban nem okoznak kárt. A szaponinok ráadásul a főzés során lebomlanak. Terhes és szoptató nőknek nem javasolják a tyúkhúr fogyasztását, aki pedig ki szeretné próbálni ezt a különleges növényt, előtte mindenképp konzultáljon a háziorvosával.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az állati zsíroktól nem kell félni? Ezt mondják a kutatók

2025. szeptember 15. 14:10

Az állati zsírok évtizedekig száműzöttek voltak az egészséges táplálkozásból. Ma azonban újra terítéken vannak – szó szerint is.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Az elektrosokk gyomkezelési eljárás globálissá válik?

2021. július 13. 06:41

A széles spektrumú herbicidek helyettesítésére kifejlesztett elektromos kezelés csak a célzott növény gyökerét támadja.