Életmód, gasztronómia

A tyúkhúr finom és tápláló, kóstolja meg Ön is!

Agrofórum Online

A tyúkhúr egy közismert, nitrogénben gazdag talajokat kedvelő gyomnövényfaj, amely Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában is megtalálható. A neve valójában nem csak egy adott növényre vonatkozik.

Két faj is létezik e név alatt: a Stellaria media és a Cerastium fontanum. Az előbbit a valódi tyúkhúr, míg az utóbbit inkább madárhúrnak nevezik. A két növény alig különböztethető meg egymástól; mindkettőnek karcsú, szőrösen felálló szára van, tojásdad alakú levelekkel és finom, fehér, csillag alakú virágokat honakz. Ezek a növények általában réteken és napos, nyitottabb területeken fordulnak elő.

Szószokat is készíthetünk belőle

Bár az európaiak a tyúkhúrra elsősorban gyomnövényként tekintenek, más kultúrák másként gondolkodnak róla. Ázsiában például a tyúkhúr értékes és fontos tápláléknak számít. Éppen ezért rengeteg olyan receptet is találhatunk a neten, amely tyúkhúrt használ alapanyagként, így a pestóktól a különféle szószokon át a tyúkhúrral ízesített pitékig sok mindent kipróbálhatunk.

Egészséges és finom

  • A tyúkhúr A-, B1-, B2- és C-vitamin-forrás, emellett rostokban és fehérjékben is bővelkedik.
  • Tápanyagtartalmának és számos gyógyhatásának köszönhetően ezt a szerény gyógynövényt már évszázadok óta használják a népi gyógyászatban.
  • A tyúkhúr sokféle egészségügyi probléma kezelésére alkalmas, így hatékonyan segít például székrekedés, bélproblémák, vashiányos vérszegénység, asztma, hörghurut, ízületi fájdalmak és vérképzési panaszok esetén.
  • Elősegíti a fogyást, mivel hosszabb ideig teltségérzetet biztosít és csökkenti az influenzás panaszokat.
  • A gyógynövényt közvetlenül a bőrön is alkalmazhatjuk rovarcsípések, kiütések, zúzódások, kelések, fekélyek és pikkelysömör esetén. Ehhez mindössze össze kell morzsolni a növény leveleit, vagy forró vízben kiáztatni a szárait, majd borogatást készíteni az így kapott léből az érintett felületre.

A termesztése pofonegyszerű

Ahelyett, hogy kigyomlálnánk, a kertünk részévé tehetjük a tyúkhúrt, hiszen ez a növény remek vitaminforrás, ráadásul sokféleképpen felhasználható a konyhában. Akár gyönyörű talajtakaróként is szolgálhat, amely egész évben buja látványával teszi szebbé a kertünket. Emellett a foszfor felszabadításával termékenyebbé teszi a földet, mangánt és káliumot juttat a talajba, tavasszal pedig apró fehér virágai mágnesként vonzzák a beporzókat és a madarakat a kertbe.

A tyúkhúr rendkívül könnyen termeszthető. Szinte minden talajban megél, bár a termékeny, kellőképpen nedves talajt kedveli, és a napsütést. Termékeny talajon ez a növény talajtakaróként is csodálatosan fest. Terméketlen talajon is szépen fejlődik, de ha a föld silány minőségű, tavasszal kevésbé dús megjelenésre és kevesebb virágra számíthatunk.

Fontos!

A tyúkhúr mértékkel biztonságosan fogyasztható. Vegye azonban figyelembe, hogy a Stellaria media levelei szaponinokat tartalmaznak, amelyek mérgezőek az emberi szervezetre. Aggodalomra azonban semmi ok, a szaponinok ugyanis rosszul szívódnak fel az emberi szervezetben, így kis dózisban nem okoznak kárt. A szaponinok ráadásul a főzés során lebomlanak. Terhes és szoptató nőknek nem javasolják a tyúkhúr fogyasztását, aki pedig ki szeretné próbálni ezt a különleges növényt, előtte mindenképp konzultáljon a háziorvosával.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

Korai gyomok ellen korai védelem

2021. február 1. 06:15

„Ki korán kel, aranyat lel” tartja a mondás és ez átvitt értelemben igaz lehet az idei kalászos gabonák gyomirtásával kapcsolatban is. Az elhúzódó nedves, csapadékos őszi/téli időjárás ugyanis nemcsak a kalászosok, de a talajban lévő egyéb gyommagok kelésének is rendkívüli mértékben kedvezett.

Ismerjük fel a gyomnövényeket már pár leveles korukban I. rész – T1-es életformájú gyomnövények

2018. július 29. 07:26

Mi az első lépése a sikeres gyomszabályozásnak? Ismerni a területünk „előéletét” és felismerni a csírázó gyomnövényeket. Jelen cikksorozat a szántóföldi és kertészeti kultúrákban gyakran előforduló gyomnövények felismerésében segít.

Milyen növénnyel érdemes a szőlősorközöket takarni?

2019. március 31. 06:48

S. Soma kérdése: Szeretném a szőlő sorközét gyommentesen tartani, ehhez keresek olyan takarónövényt, amely a talajt is védi. Mit ajánlanak?

Hasznos vagy káros a tyúkhúr?

2020. augusztus 1. 04:36

K. Ernő kérdése: A tyúkhúrról úgy tudtam korábban, hogy egy közönséges gyomnövény. Az utóbbi időben viszont többször is hallottam, hogy az ültetvényekben kedvező hatásai lehetnek. Mi az igazság? Hasznos vagy káros a tyúkhúr a szőlő- és gyümölcsültetvényekben?