8℃ 4℃
december 9. Natália, Valéria, Filótea
Életmód, gasztronómia

Alternatív fűtési megoldások: mikor érdemes faaprítékkal fűteni?

Agrofórum Online

Léteznek pelletet, hasábfát vagy faaprítékot elégető, tehát hővé alakító kazánok, amelyek ráadásul a jelenlegi elvárásoknak is mindenben megfelelnek. Azonban ezek tényleg réspiac számára készülnek, általában nem jelentik a legkedvezőbb megoldást az épületek fűtéséhez.

A fafűtési rendszerek, különösen a faaprítékkal működők több okból is érdekesek lehetnek a gazdálkodók számára: a faapríték sok esetben ingyen rendelkezésre áll és könnyen hozzáférhető. Akiknek a fa mint olcsó alternatíva megadatik, azoknak valószínűleg a feldolgozáshoz szükséges gépek is rendelkezésre állnak. Azt viszont nekik is mérlegelniük kell, a fafűtési módok közül az ő igényeiket és lehetőségeiket melyik elégíti ki a legjobban.

Ugyanakkor a környezetvédelmi szabályozásokat a fafűtés esetében is be kell tartani. 2020 óta új szabályozás lépett érvénybe: a zárt égésterű berendezések hatásfoka nem lehet 65% alatti, pellettel működő berendezéseknél pedig 79% alatti. A nyílt égéstér hatásfokának 2022-től pedig el kell érnie a 30%-ot. A szállópor-kibocsátást is szabályozzák, így gyakorlatilag csak az ökotűzterű berendezések engedélyeztethetők. 

A fafűtési rendszerek típusai

Mindegy, hogy faapríték, pellet vagy hasábfa, minden fát használó rendszer ugyanazon az elven működik. A kazánban a víz felmelegszik, bekerül a fűtőkörbe, és felmelegíti a radiátorokat vagy a padlófűtést. Minden fafűtési rendszerhez szükség van egy puffertartályra, amely a hőt több száz vagy ezer liter vízben tárolja. A puffertartály mérete a fűtési rendszer típusától és teljesítményétől függ.

A leggyakoribb megoldás a vegyestüzelésű kazán a fatüzelésű kazánok között kedvező ára és széleskörű felhasználhatósága miatt. Hatékonyságuk azonban kisebb, és több foglalkozást igényelnek.

A faelgázosító kazán rendkívül hatékony, ami a két égéstérnek köszönhető. Az elsőben a hagyományos égési folyamat megy végbe. Ilyenkor a fa elégésekor füst keletkezik, ami hidrogént, szén-dioxidot, szén-monoxidot, szénhidrogéneket is tartalmaz.

Ezek a gázok hagyományos fatüzelés esetén a füsttel együtt távoznak a kéményen keresztül. A faelgázosító kazán esetében azonban a második égéstérben a gázhoz szabályozott módon levegőt adagolnak, így a benne található nagy mennyiségű szén-monoxid magas hőmérsékleten ég el, további hőenergiát termelve. A fából kinyert energia lényegesen jobban hasznosul, a magas (1200-1500 °C) hőmérsékletnek köszönhetően nagyon kevés hamu, salak keletkezik.

A faelgázosító kazán ennek megfelelően környezetkímélőbb, viszont sokkal érzékenyebb a faanyag minőségére, és drágább is.

A pellet rendkívül jól és magas hatásfokkal ég. A pelletkazán lehet automata (napi töltéssel) és félautomata (akár hetekig nem kell hozzányúlni) megoldású. Hátulütője, hogy elég drága, és ezekben a kazánokban általában csak pelletet lehet elégetni.

A faaprítékkazánok legnagyobb előnye, hogy széles körben használhatók és kényelmes megoldást jelentenek, hiszen már automatikus vezérléssel működnek, s így még az adagolással sem kell a tulajdonosuknak foglalkoznia. 

A faaprítékkal való fűtés előnyei és hátrányai

A faapríték-fűtési rendszerek legnagyobb előnye az olcsó tüzelőanyag, tehát annak ajánlott, akinek a faapríték rendelkezésére áll. Maga a rendszer viszont lényegesen drágább, mint egy pellet- vagy fakazán, és több munkát igényel, mint egy pelletkazán. A rendszer csak egy bizonyos mérettől kezdve térül meg. Az 50-70 kW teljesítményű rendszerek gyakran csak kicsivel kerülnek többe, mint a 30-40 kW-osok, ezért a telepítés előtt érdemes szakértő véleményét kikérni.

A pellettel ellentétben a faapríték nem szabványosított; a tüzelőanyag minősége nagymértékben változik. A fűtőértéke is mindig alacsonyabb, mint a pelleté. Meg kell várni, míg kiszárad, eközben azonban a biomasszát lebontó mikroorganizmusok hatására havonta 0,4-5,5% szárazanyag is elvész.

A faapríték eredetétől függ a hamutartalom (kemény- vagy puhafa, az apríték víztartalma, szennyezettsége), a magas hamutartalom pedig problémákat okozhat. A rendszer technológiáját a tüzelőanyag minőségéhez kell igazítani; a kisebb rendszerek zavartalan működéséhez jobb minőségű faaprítékra van szükség. Csak a nagyon nagy rendszerek képesek a gyenge minőségű, sok hamut tartalmazó és magas víztartalmú anyagot is elégetni.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Különös objektumok emelkedtek a zalai városban, mindenki a csodájukra jár

2025. december 9. 09:10

Karácsony előtt megsokasodnak a „csodák” az országban, már csak azért is, mert az emberek könnyebben jótékonykodnak, mint máskor.

A tűzifa károsíthatja is a kályhánkat, kevesen vannak tisztában ezzel

2025. december 8. 16:10

A tűzgyújtásnak megvan a maga „trükkje”, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, ha a kályhánkat, kandallónkat, kazánunkat hosszú távon szeretnénk megbízhatóan használni.

Bámulatos, mire képes a hagymahéj tea – próbálja ki!

2025. december 8. 07:10

Ki gondolta volna, hogy a konyhai hulladéknak hitt hagymahéj decemberben az egyik legkeresettebb természetes erősítővé válik?

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Tévedés, hogy jobb fával fűteni, mint szénnel

2018. július 24. 10:16

A biomassza-égetésből származó üvegházhatású gáz ugyanúgy hozzájárul a klímaváltozás felgyorsulásához, mint ha kőolajat vagy szenet használtunk volna fel.

Gesztenye: egy múltból származó haszonnövény a jövő számára

2022. október 1. 09:34

Az amerikai gesztenyefa (Castanea dentata) egykor az Egyesült Államok keleti részének erdeiben ugyanolyan elterjedt faj volt, mint a tölgy, ám sajnos szinte minden példánya áldozatul esett egy behurcolt egy gombabetegségnek, a gesztenyeszáradásnak, így a faj gyakorlatilag kevesebb mint fél évszázad alatt kipusztult.

A 2020-as év természeti értékei

2020. január 20. 04:38

Természetvédő csoportok és szakemberek immár több éves hagyományt követve, minden évben megválasztják az év faját több kategóriában.

11 jel, ami arra utal, hogy egy fát jobb lenne kivágni

2024. június 29. 16:10

Ha beteg egy fa a kertben, a legtöbb esetben elgondolkodunk azon, hogyan meg lehet-e menteni. Vannak biztos jelei, ha már nincs esély rá.