Életmód, gasztronómia

Az időjárás is befolyásolja a méhbetegségeket

Agrofórum Online

A mézelő méhek (Apis mellifera) világszerte számos betegségtől szenvednek. Egy új tanulmány rámutatott arra, hogy a változó klimatikus viszonyok hogyan válthatják ki az egyes betegségeket az Egyesült Királyság területén élő méhcsaládok esetében – olvasható a sciencedaily.com-on.

A Scientific Reports című folyóiratban publikált eredményei alapján a Newcastle-i Egyetem kutatócsoportja megállapította, hogy a mézelő méhek legsúlyosabb, a Varroa atka által okozott betegségének gyakorisága a globális felmelegedés hatására fokozódik, de erős esőzések és szél esetén előfordulása csökken.

A több, mint 300 000 méhcsalád vizsgálata során összegyűjtött adat rávilágított, hogy hat jelentős, különböző méhbetegség megjelenése milyen módon függhet össze a csapadék, a hőmérséklet és a szél jelenlétével, vagy hiányával.

A tanulmány vezetője, Ben Rowland PhD-hallgató, a Newcastle-i Egyetem Természettudományi és Környezettudományi Karának munkatársa elmondta: „Elemzésünk egyértelműen azt mutatja, hogy némely, általunk vizsgált méhbetegség megjelenésének kockázatát az időjárási körülmények befolyásolják. Munkánk rávilágít néhány érdekes ellentétre: például az esőzések hatására az egyik betegség gyakoribbá válhat, míg egy másik ritkábban üti fel a fejét.”

Régóta ismert, hogy az időjárási körülmények befolyásolják a méhek táplálkozási, és kaptárelhagyási viselkedését, ugyanakkor az új, időjárás-méhbetegség összefüggések ismerete nagy segítséget nyújt a klimatikus változások – ilyen irányú – következményeinek előrejelzésében.

Az eredeti kutatás a https://www.nature.com/articles/s41598-021-01495-w oldalon érhető el.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Hogyan fogyasszuk a propoliszt?

2025. január 17. 07:10

A propolisz antibakteriális tulajdonságai csökkentik a szájüregi baktériumokat és segítenek megelőzni a fogínygyulladást, fogszuvasodást és fertőzéseket.