Életmód, gasztronómia

Balaton Open: kilencből négy arany a törkölypálinkának

Agrofórum Online

2 nap, 29 nő, 130 pálinka, 9 aranyérem – nagyjából így lehetne számokkal leírni mindazt, ami az első Balaton Open Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny háza táján történt az elmúlt hétvégén...

Köszönöm Pach Gábornak, Aradi Péternek és minden közreműködőnek, hogy tető alá hozták ezt a kiváló versenyt – mondta Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere a Balaton Open ünnepélyes eredményhirdetésén április 14-én 14 órakor a verseny helyszínén, a zamárdi Família Hotelben.

A vakkóstolás és bírálat helyszínéül is szolgáló rendezvénypince zsúfolásig megtelt, mindenki kíváncsi volt, vajon milyen eredmények születtek ezen a sok szempontból különleges versenyen.

Mint Pach Gábor, a Balaton Open főszervezője elmondta, nemcsak az volt újdonság, hogy egy főzde csak négy párlattal nevezhetett, hogy kizárólag alma-, cseresznye-, kékszőlő- és törkölypálinkák versenyeztek, hogy a versenyen kizárólag nők bíráltak, hanem a szisztéma is, amely szerint értékelték a beérkezett mintákat. A szokásos 20 helyett 40 pontos bírálati rendszerben zajlott a párlatok értékelése, és a szervezők külön kérték a hölgyeket, hogy a szöveges értékelésre helyezzék a hangsúlyt.

„Üzenem mindenkinek, akinek voltak aggályai a női bírálói körrel kapcsolatban, hogy a hölgyek profik voltak, és rendkívül szigorúak. Aki bronzérmet kapott, az nagyon örüljön, aki ezüstöt, az kezdjen el ugrálni, aki pedig aranyat, az tegye el a vitrinjébe, de jó magasra, és legyen nagyon büszke rá”

– mondta a főszervező, jelezve, hogy a bírálók valóban nem osztogatták számolatlanul az elismeréseket.

Ahogyan a verseny szigorú rendszeréből adódóan már eleve sejteni lehetett, az éremeső elmaradt, csupán a beérkezett párlatok 7%-a kapott aranyérmet. Ez volt az a verseny, ahol még a bronznak is nagyon lehetett örülni. A versenyen a törkölyök szerepeltek legjobban, a kilencből négy aranyérem törkölypálinkának jutott. A női zsűri ezen kívül két szőlő-, két cseresznye- és egy almapálinkának adta meg az arany minősítést.

Íme az aranyérmesek névsora:

  • László József Attila: cseresznye
  • Balogh Zsolt: érlelt aszútörköly
  • Gong Pálinka: cabernet franc törköly
  • 1 Csepp Pálinka: törkölypálinka
  • Rauf Csaba: florina alma
  • Rátesy Tamás: érlelt néró szőlő
  • Gyenesei István: otelló szőlő
  • Cruxx Gemina Pálinkaház: fekete cseresznye, sárga muskotály törköly

Különdíjak

A legmagasabb pontszámot kapott almapálinkáért Rauf Csaba, a legjobb cseresznyéért László József Attila, a legjobb kék szőlőért Rátesy Tamás, és a legjobb törkölyért a Cruxx Gemina Pálinkaház kapott különdíjat.

A verseny legeredményesebb indulója 2 arany, 1 ezüst és 1 bronz minősítéssel szintén a Cruxx Gemina Pálinkaház.

(Fotó: Papp Zoltán)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Chia mag: a titok az egészséges szívért

2025. október 2. 07:10

A chia mag apró, mégis óriási erejű szuperélelmiszer, amely gazdag tápanyagaival támogathatja egészségünket.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Földrajzi oltalom alá került a homokháti őszibarack pálinka

2018. június 8. 06:58

Homokháti őszibarack pálinka tulajdonságaiban kitűnően hozza az alapanyagául felhasznált gyümölcsök fajtajegyeit.

Megválasztották az Agrárminisztérium pálinkáját

2021. október 11. 07:58

A pálinka nemzetünk egyik kiemelkedő produktuma és hungarikumaink egyike, mely világszínvonalú minőséget képvisel úgy külsőségeiben, mint belső értékeiben - mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára pénteken az OMÉK-on, a Nemzeti Pálinkakiválóság Program Díjátadóján.

Drágábban ihatunk pálinkát januártól

2018. november 22. 12:03

Az új szabályok szerint az egy liter 50 térfogat-százalékos pálinka után fizetendő neta 1100 forint lesz. Ez pedig – az áfával is számolva – 700 forinttal emeli meg egy félliteres, 50 százalékos pálinka nagykereskedelmi árát.

Idén Komárom ad otthont hazánk legrangosabb pálinkaversenyének

2018. május 22. 10:11

A többnapos verseny május 28-án kezdődik, ahol 25 pálinkabíra kóstol végig több száz idén készült főzetet.