8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Életmód, gasztronómia

Balaton Open: kilencből négy arany a törkölypálinkának

Agrofórum Online

2 nap, 29 nő, 130 pálinka, 9 aranyérem – nagyjából így lehetne számokkal leírni mindazt, ami az első Balaton Open Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny háza táján történt az elmúlt hétvégén...

Köszönöm Pach Gábornak, Aradi Péternek és minden közreműködőnek, hogy tető alá hozták ezt a kiváló versenyt – mondta Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere a Balaton Open ünnepélyes eredményhirdetésén április 14-én 14 órakor a verseny helyszínén, a zamárdi Família Hotelben.

A vakkóstolás és bírálat helyszínéül is szolgáló rendezvénypince zsúfolásig megtelt, mindenki kíváncsi volt, vajon milyen eredmények születtek ezen a sok szempontból különleges versenyen.

Mint Pach Gábor, a Balaton Open főszervezője elmondta, nemcsak az volt újdonság, hogy egy főzde csak négy párlattal nevezhetett, hogy kizárólag alma-, cseresznye-, kékszőlő- és törkölypálinkák versenyeztek, hogy a versenyen kizárólag nők bíráltak, hanem a szisztéma is, amely szerint értékelték a beérkezett mintákat. A szokásos 20 helyett 40 pontos bírálati rendszerben zajlott a párlatok értékelése, és a szervezők külön kérték a hölgyeket, hogy a szöveges értékelésre helyezzék a hangsúlyt.

„Üzenem mindenkinek, akinek voltak aggályai a női bírálói körrel kapcsolatban, hogy a hölgyek profik voltak, és rendkívül szigorúak. Aki bronzérmet kapott, az nagyon örüljön, aki ezüstöt, az kezdjen el ugrálni, aki pedig aranyat, az tegye el a vitrinjébe, de jó magasra, és legyen nagyon büszke rá”

– mondta a főszervező, jelezve, hogy a bírálók valóban nem osztogatták számolatlanul az elismeréseket.

Ahogyan a verseny szigorú rendszeréből adódóan már eleve sejteni lehetett, az éremeső elmaradt, csupán a beérkezett párlatok 7%-a kapott aranyérmet. Ez volt az a verseny, ahol még a bronznak is nagyon lehetett örülni. A versenyen a törkölyök szerepeltek legjobban, a kilencből négy aranyérem törkölypálinkának jutott. A női zsűri ezen kívül két szőlő-, két cseresznye- és egy almapálinkának adta meg az arany minősítést.

Íme az aranyérmesek névsora:

  • László József Attila: cseresznye
  • Balogh Zsolt: érlelt aszútörköly
  • Gong Pálinka: cabernet franc törköly
  • 1 Csepp Pálinka: törkölypálinka
  • Rauf Csaba: florina alma
  • Rátesy Tamás: érlelt néró szőlő
  • Gyenesei István: otelló szőlő
  • Cruxx Gemina Pálinkaház: fekete cseresznye, sárga muskotály törköly

Különdíjak

A legmagasabb pontszámot kapott almapálinkáért Rauf Csaba, a legjobb cseresznyéért László József Attila, a legjobb kék szőlőért Rátesy Tamás, és a legjobb törkölyért a Cruxx Gemina Pálinkaház kapott különdíjat.

A verseny legeredményesebb indulója 2 arany, 1 ezüst és 1 bronz minősítéssel szintén a Cruxx Gemina Pálinkaház.

(Fotó: Papp Zoltán)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Díjátadó ünnepséggel vette kezdetét a 20. Gyulai Pálinkafesztivál

2019. április 13. 09:54

A pálinkafesztivál nyitónapján bemutatták a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkáját is, amely magyarországi pálinkákból és határon túli párlatokból készült. A közönséget a pálinkák és a gasztronómiai bemutatók mellett számos koncerttel várják.

Már a sövényből is pálinkát főznek

2020. augusztus 10. 11:07

Gondolta volna, hogy magas minőségű pálinkát díszítő vagy sövényalkotó növényfajták gyümölcsterméséből is lehet készíteni? Hallott már a Nógrádikumként ismert borzag pálinkáról?

Történelmi körtefajták újratöltve

2019. február 27. 05:39

A történelmi körtefajtáink közül most további hármat mutatunk be olvasóinknak, melyek az Arabitka, a Bohusné körte és a Tüskés körte.

Már kiadvány is segít a pálinkaivásban

2020. október 30. 11:11

Egyre többen tudják: a pálinkát nem hűtve kell fogyasztani. De milyen pohárból kínáljuk? Milyen a jó pálinka? Mi a különbség az almatermésűek és a csonthéjasok ízvilága közt?