Életmód, gasztronómia

Bámulatos, mire képes a hagymahéj tea – próbálja ki!

Agrofórum Online

Ahogy beköszönt a decemberi hideg, mi is elővesszük azokat a jól bevált házi trükköket, amelyekhez akkor nyúlunk, amikor már fél társaság köhög. Ilyenkor jut eszünkbe újra a hagymahéj tea.

Sokan közülünk gyerekkorban találkoztunk vele, és emlékszünk, milyen furcsán hangzott, hogy „szemétből” készül. Aztán rájöttünk, hogy ez a zörgős héj több értéket rejt, mint gondolnánk.

Miért találtunk most újra rá?

Ahogy erősödik a megfázásos szezon, mi is inkább olyan egyszerű, otthon is elkészíthető dolgokat keresünk, amelyek kicsit megkönnyítik a napokat. A hagymahéj tea pont ilyen: nem kell külön beszerezni, olcsó, és van benne egy jólesően földes, otthonos hangulat. Ráadásul az is jól esik, hogy olyasmit használunk fel, ami a háztartásban és a mezőgazdaságban is többnyire melléktermék.

Mit tud a hagymahéj valójában?

A vöröshagyma héjában ugyanazok a növényi vegyületek (például a quercetin) rejtőznek, amelyeket a hagyma húsából ismerünk. Ezek a növény saját védekező anyagai. Nem tekintjük őket csodaszereknek, de nem véletlen, hogy a népi gyógyászat generációk óta számol velük. A téli időszakban, amikor a hideg és a száraz levegő együtt próbára teszi a szervezetünket, egy csésze ilyen tea sokunknak megnyugtató lehet.

A korábbi generációk többnyire a hurutos időszakok kísérőjeként itták, és nem volt ritka, hogy köhögés mellett is alkalmazták, egyszerű, otthoni megoldásként. Az emésztés támogatására is előfordult a használata, hiszen a meleg folyadék fogyasztása általában kedvezően hat a szervezet ritmusára.

Így készítjük el mi otthon

A recept nagyon egyszerű, de néhány apróságra figyelünk:

  • csak tiszta, ép héjat használunk,
  • földes hagyma esetén előbb lemossuk a külső réteget,
  • a teának enyhén édeskés, földes íze van, amit vagy magában iszunk, vagy egy kevés mézzel, citrommal finomítunk.
A népi gyógyászat generációk óta számol a hagymahéjjal

Fontos, hogy ezt nem tekintjük gyógyszernek! Inkább egy régi, otthoni praktikának, amelytől sokszor jobban érezzük magunkat.

Miért pont decemberben kap új életre?

Ahogy készülünk az ünnepekre, több hagymát használunk, és észrevesszük, hogy közben egy csomó héj is felgyűlik. Ilyenkor jövünk rá újra, milyen kár lenne ezt csak úgy kidobni. Jó érzés, hogy valami egészen egyszerűvel is tehetünk a fenntarthatóság felé, és közben még egy meleg, otthonos ital is születik belőle, ami különösen jól esik ebben az időszakban.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Spórolhat a főnök a fűtésen a dolgozók kárára? A válasz több mint meglepő

2025. december 5. 09:10

A munkaadó határozza meg, milyen hőmérsékleti körülmények között dolgozzanak a munkavállalói? Egyáltalán nem, erre is egzakt jogszabályi előírások vannak.

Levághatom a szomszédból átnyúló faágakat és akár el is tüzelhetem azokat?

2025. december 2. 09:10

Mit tehetünk azokkal az ágakkal, levelekkel, termésekkel, amelyek a szomszéd fájáról, bokráról potyognak át hozzánk? A válasz meglepő!

Virágmézek gyógyhatásai – melyik mire jó?

2025. december 2. 08:10

A virágmézek nemcsak édes finomságok, hanem természetes gyógyszerek is: minden mézfajta másképp segíti a szervezet működését és gyógyulását.

Zöld oázis a városban – így kertészkedjen fenntarthatóan

2025. július 19. 14:10

A városi kert lehet egyszerre zöld, gazdaságos és környezettudatos. Ezekkel a módszerekkel a fenntarthatóság is virágozni fog.

Olaszországban megalakult az első fűszernövény-termelői szervezet

2023. február 21. 10:26

Az aromás fűszernövények mindig is a Földközi-tenger menti területek vezető terményei közé tartoztak.

„A lényeg nem az emberi munka kiiktatása, hanem az, hogy megkönnyítsem az alkalmazottaim munkáját”

2023. május 13. 06:34

Bár néhányan aggódnak, hogy ennek majd az állásuk látja kárát, a termesztők nagyon is várják a híres-hírhedt autonóm termesztést.

Nagy István: a harmadik országoknak is ki kell venniük a részüket a közös erőfeszítésből

2022. június 14. 10:32

Az európai gazdáktól megkövetelt szigorú termelési előírásokat ki kell terjeszteni a harmadik országokból importált mezőgazdasági termékekre.