Életmód, gasztronómia

Befőzés természetes édesítőszerekkel – plusz recept

Agrofórum Online

Bár nagyanyáink még úgy tanították, hogy a frissen szedett, érett gyümölcsöket cukorszirupban kell megfőzni, a modern világ embere már „fehér méregnek” tekinti a cukrot, ezért egyre népszerűbbek a természetes édesítőszerekkel elkészített lekvárok.

Hogy ezek vannak-e olyan jó állagúak mint a régi idő lekvárjai? Nos, erről megoszlanak a vélemények, egészségügyi előnyeiket tekintve azonban – a szakemberek szerint – messze biztonságosabbak, mint a régi, szirupban főtt elődeik. Mivel azonban egyre több ember érdeklődik a finomítottcukor-bevitel csökkentése iránt, a természetes édesítőszerek meggyőző alternatívát kínálnak.

A méz, a juharszirup, az agávé és a gyümölcslésűrítmények nemcsak különleges ízeket nyújtanak, hanem egyedi tápanyagtartalmuk révén is hozzájárulnak a gyümölcsök hatékony tartósításához.

A jól ismert baracklekvárt érdemes másfajta édesítőszerekkel is kipróbálni
Nem biztos, hogy a jól ismert ízeket, színt vagy textúrát kapjuk, ezért érdemes kísérletezni a természetes édesítőszerekkel

Az egyes gyümölcsökben található természetes pektinek a főzés során besűríthetik a befőtteket anélkül, hogy boltokban kapható pektint kellene hozzáadni, így egészségesebb végterméket kapunk. A gyümölcsök, a természetes édesítőszerek és a tartósítási technikák megfelelő kombinációja megőrzi a gyümölcsök eredeti jellegét és tápértékét.

A természetes édesítés alapjai

A gyümölcsök befőzése során a hagyományos cukor különböző természetes édesítőszerekkel helyettesíthető, amelyek egészségesebb alternatívát kínálnak.

  • A gyümölcsök olykor önmagukban is kiváló édesítőszerek lehetnek; például az érett pürésített banánok édes ízt és remek textúrát adhatnak a lekvároknak. Hasonlóképpen, az aszalt gyümölcsök, például a datolya vagy a füge vízben párolva sűrű sziruppá válik, ami kiválóan alkalmas a befőttek édesítésére.
  • A méz jellegzetes íze és egészségügyi előnyei miatt népszerű természetes édesítőszer. Antibakteriális hatású, és meghosszabbíthatja az eltett gyümölcsök eltarthatósági idejét. Használata során csökkenteni kell a receptben lévő egyéb folyadékok mennyiségét és a főzési hőmérsékletet a túlbarnulás elkerülése érdekében.
  • A sztívia egy növényi alapú édesítőszer, ami arról nevezetes, hogy nem tartalmaz kalóriát, és befőzéshez is használható. Édesebb, mint a cukor, ezért körültekintően kell használni.
  • A luo han guo gyümölcsből származó, „szerzetesek körtéje” nevű édesítőszer szintén kalóriamentes, így nem emeli drámaian a vércukorszintet. Kiváló választás diétás befőttek készítéséhez.
  • A juharfák nedvéből kivont juharszirup ásványi anyagokban gazdag, természetes édesítőszer. Jellegzetes meleg, fás íze jól kiegészíti a gyümölcsalapú főzeteket. A szirupot a szín és az íz intenzitása szerint osztályozzák, az A osztály könnyedebb, a B osztály pedig erőteljesebb ízt biztosít.
  • A kókuszpálma virágainak nedvéből kinyert kókuszcukor finom, karamellszerű ízt kölcsönöz a gyümölcsöknek. Nyomokban vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A hagyományos cukornál alacsonyabb a glikémiás indexe, ezért népszerű alternatíva a befőzés során.
  • Az agávé édesebb, de magasabb fruktóztartalmú alternatíva, amely könnyedén elkeveredik a lekvárokban.

A természetes édesítőszerek kiválasztásakor figyelembe kell venni mind az édesség intenzitását, mind pedig azt, hogy ezek milyen további ízeket kölcsönöznek a befőzendő  gyümölcsnek.

Alaprecept édesítőszerrel készült befőtthöz

  1. Készítse el a szirupot: keverjen össze 2 csésze vizet 1 csésze mézzel egy edényben. Melegítse addig, amíg a méz teljesen fel nem oldódik.
  2. Mossa meg és készítse elő a gyümölcsöt a fajtájának megfelelően – magozás, hámozás, szeletelés stb.
  3. Töltse meg az üvegeket: a gyümölcsöt töltse sterilizált üvegekbe, és fedje le a mézsziruppal.
  4. Zárja le az üvegeket. törölje le az üvegek peremét, és tegye az üvegeket forró vízfürdőbe. Megjegyzés: a szirup aránya és a feldolgozási idő gyümölcsfajtánként változhat.

Forrás: https://discover.texasrealfood.com/natures-sweet-secrets/a-guide-to-preserving-fruit-with-natural-sweeteners

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az állati zsíroktól nem kell félni? Ezt mondják a kutatók

2025. szeptember 15. 14:10

Az állati zsírok évtizedekig száműzöttek voltak az egészséges táplálkozásból. Ma azonban újra terítéken vannak – szó szerint is.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Csicsóka: elődeink fontos növénye újra reneszánszát éli

2023. április 24. 05:38

Számos jótékony hatással rendelkezik a csicsóka, kiváltható vele a burgonya és más köretféle, viszonylag könnyen termeszthető és különleges ízvilágú.

Kiderült: az egészséges étrend egyben környezetkímélő is

2024. június 27. 10:10

A Planetary Health étrendet követőknél alacsonyabb a kockázata a korai halálozásnak, ráadásul a környezetterhelés is bizonyítottan csökken.

Mi az a spirulina, és miért lett ilyen kedvelt?

2023. június 7. 05:36

A klasszikus ismérve minden ebből az algából készült terméknek, hogy a spirulina az emberi szervezet számára értékes anyagokat tartalmaz.

Téli finomság, ami a testnek is jót tesz: együnk sok céklát!

2023. január 7. 05:38

A cékla egy jól tárolható zöldség, ráadásul a vérképzésben is segítségünkre lehet, tehát fogyasszunk belőle jó sokat!