22℃ 11℃
április 30. Katalin, Kitti, Zsófia, Piusz
Életmód, gasztronómia

Befőzés természetes édesítőszerekkel – plusz recept

Agrofórum Online

Bár nagyanyáink még úgy tanították, hogy a frissen szedett, érett gyümölcsöket cukorszirupban kell megfőzni, a modern világ embere már „fehér méregnek” tekinti a cukrot, ezért egyre népszerűbbek a természetes édesítőszerekkel elkészített lekvárok.

Hogy ezek vannak-e olyan jó állagúak mint a régi idő lekvárjai? Nos, erről megoszlanak a vélemények, egészségügyi előnyeiket tekintve azonban – a szakemberek szerint – messze biztonságosabbak, mint a régi, szirupban főtt elődeik. Mivel azonban egyre több ember érdeklődik a finomítottcukor-bevitel csökkentése iránt, a természetes édesítőszerek meggyőző alternatívát kínálnak.

A méz, a juharszirup, az agávé és a gyümölcslésűrítmények nemcsak különleges ízeket nyújtanak, hanem egyedi tápanyagtartalmuk révén is hozzájárulnak a gyümölcsök hatékony tartósításához.

A jól ismert baracklekvárt érdemes másfajta édesítőszerekkel is kipróbálni
Nem biztos, hogy a jól ismert ízeket, színt vagy textúrát kapjuk, ezért érdemes kísérletezni a természetes édesítőszerekkel

Az egyes gyümölcsökben található természetes pektinek a főzés során besűríthetik a befőtteket anélkül, hogy boltokban kapható pektint kellene hozzáadni, így egészségesebb végterméket kapunk. A gyümölcsök, a természetes édesítőszerek és a tartósítási technikák megfelelő kombinációja megőrzi a gyümölcsök eredeti jellegét és tápértékét.

A természetes édesítés alapjai

A gyümölcsök befőzése során a hagyományos cukor különböző természetes édesítőszerekkel helyettesíthető, amelyek egészségesebb alternatívát kínálnak.

  • A gyümölcsök olykor önmagukban is kiváló édesítőszerek lehetnek; például az érett pürésített banánok édes ízt és remek textúrát adhatnak a lekvároknak. Hasonlóképpen, az aszalt gyümölcsök, például a datolya vagy a füge vízben párolva sűrű sziruppá válik, ami kiválóan alkalmas a befőttek édesítésére.
  • A méz jellegzetes íze és egészségügyi előnyei miatt népszerű természetes édesítőszer. Antibakteriális hatású, és meghosszabbíthatja az eltett gyümölcsök eltarthatósági idejét. Használata során csökkenteni kell a receptben lévő egyéb folyadékok mennyiségét és a főzési hőmérsékletet a túlbarnulás elkerülése érdekében.
  • A sztívia egy növényi alapú édesítőszer, ami arról nevezetes, hogy nem tartalmaz kalóriát, és befőzéshez is használható. Édesebb, mint a cukor, ezért körültekintően kell használni.
  • A luo han guo gyümölcsből származó, „szerzetesek körtéje” nevű édesítőszer szintén kalóriamentes, így nem emeli drámaian a vércukorszintet. Kiváló választás diétás befőttek készítéséhez.
  • A juharfák nedvéből kivont juharszirup ásványi anyagokban gazdag, természetes édesítőszer. Jellegzetes meleg, fás íze jól kiegészíti a gyümölcsalapú főzeteket. A szirupot a szín és az íz intenzitása szerint osztályozzák, az A osztály könnyedebb, a B osztály pedig erőteljesebb ízt biztosít.
  • A kókuszpálma virágainak nedvéből kinyert kókuszcukor finom, karamellszerű ízt kölcsönöz a gyümölcsöknek. Nyomokban vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A hagyományos cukornál alacsonyabb a glikémiás indexe, ezért népszerű alternatíva a befőzés során.
  • Az agávé édesebb, de magasabb fruktóztartalmú alternatíva, amely könnyedén elkeveredik a lekvárokban.

A természetes édesítőszerek kiválasztásakor figyelembe kell venni mind az édesség intenzitását, mind pedig azt, hogy ezek milyen további ízeket kölcsönöznek a befőzendő  gyümölcsnek.

Alaprecept édesítőszerrel készült befőtthöz

  1. Készítse el a szirupot: keverjen össze 2 csésze vizet 1 csésze mézzel egy edényben. Melegítse addig, amíg a méz teljesen fel nem oldódik.
  2. Mossa meg és készítse elő a gyümölcsöt a fajtájának megfelelően – magozás, hámozás, szeletelés stb.
  3. Töltse meg az üvegeket: a gyümölcsöt töltse sterilizált üvegekbe, és fedje le a mézsziruppal.
  4. Zárja le az üvegeket. törölje le az üvegek peremét, és tegye az üvegeket forró vízfürdőbe. Megjegyzés: a szirup aránya és a feldolgozási idő gyümölcsfajtánként változhat.

Forrás: https://discover.texasrealfood.com/natures-sweet-secrets/a-guide-to-preserving-fruit-with-natural-sweeteners

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Egyen halat, finom falat!

2018. október 25. 02:37

A magyar hal egészséges, könnyű fehérjeforrás, melynek fogyasztása hozzátartozik az egészséges életmódhoz.

Mi az a spirulina, és miért lett ilyen kedvelt?

2023. június 7. 05:36

A klasszikus ismérve minden ebből az algából készült terméknek, hogy a spirulina az emberi szervezet számára értékes anyagokat tartalmaz.

Így készül az immunerősítő ital homoktövisből!

2023. április 7. 09:36

A homoktövis egy széles körben ismert kiváló immunerősítő, melynek extrán magas C-vitamin-tartalma hívta fel magára a figyelmet.

Téli finomság, ami a testnek is jót tesz: együnk sok céklát!

2023. január 7. 05:38

A cékla egy jól tárolható zöldség, ráadásul a vérképzésben is segítségünkre lehet, tehát fogyasszunk belőle jó sokat!