Életmód, gasztronómia

Csörögefánk

Agrofórum Online

Az idei év felfedezése számomra a csörögefánk.

Eddig ez valahogy kimaradt az életemből, pedig egyébként a hagyományos fánkot, sőt a túrófánkokat, és különféle spanyol és olasz fánkokat is nagyon szeretem. Csörögét viszont korábban még nem sütöttem soha, így épp itt volt az ideje. Elég gyorsan rájöttem, hogy kár volt eddig várni. Az első kísérlet óta aztán már nem is tudom, hányszor készült, de egyértelmű favorit lett. (Lehet vékonyabb tésztából formázni, és akkor még ropogósabb lesz, de nálunk ez a kicsit pufibb verzió vált be a legjobban.)

Maga a csöröge egyébként több száz éve kapta ezt a nevet, valószínűleg a forró zsírban sülő tészta hangjára, vagy a kisült fánk ropogására utal. Erdélyből származik, bár vannak, akik inkább a palócokhoz kötik az eredetét.

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
    5 dkg vaj
    3 tojássárgája
    15 dkg tejföl
    csipetnyi só
    1 teáskanál porcukor
    olaj a sütéshez
    porcukor és lekvár a tálaláshoz

A liszthez hozzáadjuk a porcukrot és elmorzsoljuk a vajjal, majd minden egyebet hozzáadunk, és összegyúrjuk. Ha esetleg ragad, akkor pici lisztet adhatunk még hozzá. Kb. 20 percre hűtőbe tesszük.

Serpenyőben olajat hevítünk, és előkészítjük a gyúródeszkát. A tésztát kinyújtjuk (kb. 3 mm-vastag legyen), és rombusz alakú formákat vágunk belőle, és minden rombusz közepén ejtünk egy bevágást. A rombusz egyik sarkát áthúzzuk a bevágáson, és az így kapott kis formákat az olajban kisütjük (közben megforgatjuk). Porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Pontyleves

2018. február 23. 09:38

Halászlevet mi általában csak nyáron eszünk, nálunk nem része a karácsonyi menünek, így ilyenkor, február-március környékén már kezd kialakulni a hiányérzet.

Az Agrofórum előfizetői nyereményjáték 2018 nyertesei

2018. október 19. 09:05

Közjegyző jelenlétében kisorsoltuk az idei előfizetői nyereményjáték nyerteseit.

Mi lesz a krumplilevesünkkel?

2023. november 19. 13:10

Megjelent az Agrofórum újság nyomtatott kiadásának 2023. novemberi száma. Ezúttal Fórián Zoltán burgonyapiaci elemzését emelnénk ki belőle, amely nem fest rózsás képet a szektor helyzetéről.

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

2019. április 15. 17:04

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?