Életmód, gasztronómia

Cukkinis lasagne – recept

Agrofórum Online

Nálunk még mindig tombol a cukkiniszezon. Én nem is bánom, mert nagyon szeretek ezzel a zöldséggel ételeket alkotni. Lédús, roppanós, gyorsan elkészíthető, kalóriaszegény és egészséges.

Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, béta-karotint, foszfort, káliumot, kalciumot, mangánt, cinket, folsavat és antioxidánsokban is gazdag. Gyulladáscsökkentő hatása van. Fokozza a bélműködést, erősíti az immunrendszert és a hasnyálmirigy gyulladásra is jótékonyan hat.

Semleges ízének köszönhetően nemcsak sós fogásokhoz ajánlom. Remek alapja tud lenni egy édességnek is. Ez a lasagne húsmentesen is nagyon finom. Próbáljátok ki Ti is!

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 4 közepes cukkini
  • 50 dkg darált hús
  • 9-10 db lasagne tésztalap
  • 4 dkg vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 6 dl tej
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg sajt
  • bors
  • oregánó/kakukkfű
  • 1 kk. szerecsendió
  • 1 kk. fehér bors

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk egy lábosban, beleszórjuk a lisztet, a szerecsendiót, a fehér borsot, ízlés szerint a sót, majd a zúzott vagy reszelt fokhagymákat.

Lassan, fokozatosan hozzáöntjük a tejet, majd 1 dl vizet. Lassú tűzön még kb. 10 percig főzzük, közben kevergetjük.

Egy másik lábosban olívaolajon megpirítjuk a darált húst. Sót, borsot és oregánót teszünk rá.

A cukkinikat vékony karikákra szeleteljük.

Egy tepsit kikenünk vajjal (én most kivételesen sütőpapírt tettem bele), lerakunk az aljába 3 lasagne lapot, rákanalazzuk a mártás harmadát és a darált hús felét. Rátesszük a cukkinikarikákat, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, és meglocsoljuk a mártással.

Ismét a lasagne lapok következnek, majd a cukkini, a hús, a sajt és a mártás.

Így rétegezzük, a tetejét végül a mártással és a sajttal fejezzük be.

Előmelegített sütőben kb 45-50 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Élelmiszerár-robbanás karácsony előtt, ismét szörnyülködhetnek a magyarok

2025. november 18. 13:10

A kereskedők már novemberben karácsonyi portékákat kínálnak a boltokban, az utcákon pedig megjelennek a vásári bódék, szinte elviselhetetlen árakkal.

A méz, ami a férfiak egészségét védi

2025. november 17. 07:10

A gesztenyeméz kesernyés, mégis az egyik legértékesebb magyar mézfajta: javítja a vérkeringést, védi a májat és segíti a férfiak egészségét.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

Mire van szüksége egy egészséges erdőnek? I. rész – a holtfa szerepe

2022. február 24. 04:36

Mi is a holtfa pontosan? Milyen célt szolgál az erdőben? Miért elengedhetetlen egy egészséges erdő számára? Milyen tévhitek keringenek a holtfákkal kapcsolatban?

Baglyok a kertben? Isten hozta őket!

2023. október 3. 05:40

Bár ritkább vendégek a kertben fészkelő és télen is velünk maradó énekesmadarainknál, mégis számos bagolyfaj életmódja is erősen kötődik már az emberi környezethez. Melyek ezek a fajok, amelyek gyakrabban megfordulhatnak körülöttünk? Miben segítenek nekünk, és mi hogyan támogathatjuk a megtelepedésüket?

Mit kell tudni a grincsfáról?

2021. december 24. 07:36

Mi is pontosan az a grincsfa? Van-e valamilyen hagyománya, vagy kapcsolódik hozzá valamilyen legenda vagy mese? Miből készül? Minden, amit érdemes tudni erről az új dekorációról.

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.