Életmód, gasztronómia

Díjazták az idei legkiválóbb pálinkákat

MTI

Az idei Pálinka országkóstolóra 48 pálinkaháztól összesen 309 tétel érkezett, a nagy szám is mutatja a kereskedelmi pálinkafőzdék minőség iránti elhivatottságát, valamint a színes termékkínálatot - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerbiztonságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten a tárca tájékoztatása szerint.

A Pálinka országkóstolót harmadszor rendezte meg a minisztérium és a Pálinka Nemzeti Tanács.

Az agrártárca államtitkára emlékeztetett: az országkóstolón díjazott, kimagasló minőségű párlatokat a Pálinkakiválóságok könyvében is közreadják. A kiadvány ötödször készül el a minisztérium gondozásában, hogy a pálinkákat és a termelőket megismertesse a fogyasztókkal.

A tavaly létrehozott pálinka weboldalon  számos, a témával kapcsolatos információ mellett a Pálinkakiválóságok könyve is hozzáférhető lesz elektronikus formában – áll az AM közleményében.

A Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) közleménye szerint a legjobb pálinka díját a Tolna megyei Brill Pálinkaház Jázmin szőlő pálinkája nyerte el. Magyarország legjobb 10 ezer palack feletti pálinkája 2018-ban a Bolyhos Ágyas szilvapálinkája.

A legeredményesebb pálinkafőzde díját idén három főzdének ítélték oda, az első helyezett az 1 Csepp Pálinka, a második a Brill Pálinkaház, a harmadik a Zimek Pálinka Manufaktúra lett.

A versenyben 5 különdíjat, 62 arany-, 107 ezüst- és 91 bronzminősítést is kiosztottak – közölte a PNT.

A 2018-as év díjazottjai ide kattintva érhetőek el.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

A pálinka nem játék! - Csak a kiváló minőség az elfogadható

2018. december 13. 04:36

Ez az írás a húszas éveinek elején járó Szőllősi Kristófról szól, aki, többek között, az ország legnagyobb pálinka- és párlatversenyén a Quintessence-n kategória győztes lett, és megmutatta, hogyan is lehet, illetve kellene ezt csinálni.

Fontos lenne a világpiacra is kijuttatni a magyar pálinkát

2019. szeptember 28. 11:17

Főzőmesterek, pálinkaházak, vállalkozók, szakmai érdekképviseletek a kormánnyal együtt azért dolgoztak éveken át, hogy a pálinka magas presztízse ne végcél, hanem kiindulópont legyen.

Történelmi körtefajták újratöltve

2019. február 27. 05:39

A történelmi körtefajtáink közül most további hármat mutatunk be olvasóinknak, melyek az Arabitka, a Bohusné körte és a Tüskés körte.

Újra adómentes lehet a pálinkafőzés?

2019. szeptember 25. 09:37

A házi pálinka népszerűségét az adóhivatal adatai is alátámasztják: mind az otthoni főzőberendezésekben, mind a bérfőzdékben évről évre nő az előállított mennyiség.