Életmód, gasztronómia

Díjazták az idei legkiválóbb pálinkákat

MTI

Az idei Pálinka országkóstolóra 48 pálinkaháztól összesen 309 tétel érkezett, a nagy szám is mutatja a kereskedelmi pálinkafőzdék minőség iránti elhivatottságát, valamint a színes termékkínálatot - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerbiztonságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten a tárca tájékoztatása szerint.

A Pálinka országkóstolót harmadszor rendezte meg a minisztérium és a Pálinka Nemzeti Tanács.

Az agrártárca államtitkára emlékeztetett: az országkóstolón díjazott, kimagasló minőségű párlatokat a Pálinkakiválóságok könyvében is közreadják. A kiadvány ötödször készül el a minisztérium gondozásában, hogy a pálinkákat és a termelőket megismertesse a fogyasztókkal.

A tavaly létrehozott pálinka weboldalon  számos, a témával kapcsolatos információ mellett a Pálinkakiválóságok könyve is hozzáférhető lesz elektronikus formában – áll az AM közleményében.

A Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) közleménye szerint a legjobb pálinka díját a Tolna megyei Brill Pálinkaház Jázmin szőlő pálinkája nyerte el. Magyarország legjobb 10 ezer palack feletti pálinkája 2018-ban a Bolyhos Ágyas szilvapálinkája.

A legeredményesebb pálinkafőzde díját idén három főzdének ítélték oda, az első helyezett az 1 Csepp Pálinka, a második a Brill Pálinkaház, a harmadik a Zimek Pálinka Manufaktúra lett.

A versenyben 5 különdíjat, 62 arany-, 107 ezüst- és 91 bronzminősítést is kiosztottak – közölte a PNT.

A 2018-as év díjazottjai ide kattintva érhetőek el.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Már a sövényből is pálinkát főznek

2020. augusztus 10. 11:07

Gondolta volna, hogy magas minőségű pálinkát díszítő vagy sövényalkotó növényfajták gyümölcsterméséből is lehet készíteni? Hallott már a Nógrádikumként ismert borzag pálinkáról?

Pálinka népszerűsítő kampányt indított az Agrármarketing Centrum

2023. március 5. 09:36

A 2023. március 31-ig tartó kampány során négy hétvégén át kóstolhatják Magyarország legtüzesebb italát a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér vámmentes zónáján áthaladók.

Pálinkát hozott a Mikulás a Mezőgazdasági Múzeumban

2019. december 9. 17:33

Az ország legjobb pálinkáit állították ki a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban december 6-án, a Pálinka Napján.

Brutális kárt okoznak az illegális pálinkafőzők

2019. október 16. 13:35

Csak idén közel tízezer liter gyümölcspárlatot és további nyolcezer liter, erre a célra elkészített cefrét foglalt le a Nemzeti Adó -, és Vámhivatal.