Életmód, gasztronómia

Egészséges a halrudacska vagy sem?

Agrofórum Online

A halrudacskákat mindenki szereti, még azok is, akik amúgy nem esznek halat.

Hogy miért? Mert „eteti” magát, jobbára a finom panírja és a kellemes állaga miatt. Nem kell félnünk a szálkáktól és tudjuk, mennyire egészséges – de valóban az? A legtöbben valószínűleg el sem olvassuk a halrudas dobozokon a leírást. Mert mégis, mi lenne benne? Hal és panír, tömény omega-3, gondoljuk. De miért van némelyikben cukor?

Kódok és jelzések a dobozokon

Az egyik legújabb kutatás során (Marine Conservation Society, Egyesült Királyság) úgy találták, hogy 48 bevizsgált márka 85%-ban fenntartható forrásból származó halakat használt. Ennek ellenére a márkák többsége nem emeli ki ezt a termék csomagolásán, holott ez nem sok grafikai munkával járna.

A Birds Eye például egy kék logóval és egy pipával oldotta meg ezt a kérdést. Nagyjából egy olyan designnal, mint amivel például a gluténmentes ételeket címkézik fel. S hogy ez miért fontos? Hogy az emberek tudják azt, hogy amikor nem ilyen terméket vesznek, egyáltalán nem biztos, hogy nem fogyasztanak az egészségükre káros anyagokat.

A Birds Eye azonban ennél is többet közöl a vásárlókkal: a termék csomagolásának hátoldalán fel van tüntetve a hal származási helye.

Igaz, ezt kóddal teszi meg, de ha rákeresünk a 27-01E kódra, megtudhatjuk, hogy a halrúd konkrétan atlanti tőkehalból készült, amely az északkeleti Atlanti-óceánból, az északi sarkvidék keleti részéről vagy a Norvég-tengerből származik. Ráadásul hálók, vontatók, horgok, szűrők, valamint egyéb halászati eszközök segítségével lett kifogva.

Mit érdemes még tudni a halrudakról?

  • A halrudacskák omega-3-ban rendkívül gazdagok, ennek köszönhetően valóban érdemes gyerekeknek adni. Az omega-3 elősegíti a koncentrációs képesség növelését, az agyi teljesítmény, az agyműködést. Sok termék dobozán mindez ki is van emelve, érdemes elolvasni!
  • Nem árt azonban tudni, hogy az általában tőkehalból készült halrudacskákban lévő omega-3 kisebb mennyiségben van jelen, mintha az asztalra zsíros halak, például a lazac vagy a szardínia kerülne, hiszen ezekben az omega-3 mennyisége közel háromszorosa a tőkehalénak. Egyébként átlagosan minden halrúdban 0,17 g omega-3 zsírsav található.
  • A halrudacskák egyszerűen kisüthetők, és nem járnak sem rossz szagokkal, sem hulladékkal – gondoljunk csak a halpucolással járó pikkelyekre, szálkákra, belsőségekre és a sütéssel járó, olykor kellemetlen szagokra.
  • Gluténérzékenyeknek nem ajánlatos a halrúd (kivéve a GM verzió), hiszen hagyományos panírbevonat van a halakon: burgonyakeményítő, búzaliszt, só, lenmagolaj, zsemlemorzsa, fűszerek és repceolaj.
  • A legtöbb mai halrúdban nem szerepel a cukor az összetevők között. A Tesco Finest chunky elnevezésű tőkehal rudacskákban van, csak nem cukor, hanem glükózszirup néven van feltüntetve. Ezt, kiváltképp, ha valakinek figyelnie kell a vércukorszintjére, érdemes elkerülni.
  • A halrudacskákban nincs annyi tiszta halhús, mint a hagyományos nyers halfilében, de egyszerűbb elkészíteni és biztonságosabb a fogyasztása (a szálkák tekintetében). Nem mindegy azonban, milyen márkát választunk és milyen összetevők vannak feltüntetve a doboz hátoldalán.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

7 ok, amiért a japánok igazán hosszú életet élnek

2024. április 16. 12:10

A második világháborút követő időszakot leszámítva elmondható, hogy a hosszú élet tekintetében a japánok mindig a világranglista élén álltak. Az okok a tudósok szerint a japánok életmódjában rejlik, amelyet azonban ma már bárki kedve szerint követhet.

Honnan tudom, hogy túl sok burgonyát eszem?

2024. augusztus 24. 08:10

vajon egészséges-e egyáltalán ma burgonyát enni, és ha igen, mennyi lenne az optimális mennyiség?

A sóskaborbolya valódi csodaszer, a hasmenést is kezeli és a fogakat is védi

2024. augusztus 16. 08:10

Bogyóit a hagyományos gyógyászatban évszázadok óta emésztési problémák, fertőzések és bőrbetegségek kezelésére használják.

Áztassuk a lencsét főzés előtt?

2024. december 30. 10:10

A lencsét könnyű megfőzni, de a legjobb, ha főzés előtt leöblítjük, hogy eltávolítsuk róla a szennyeződéseket.