Életmód, gasztronómia

Egészséges a halrudacska vagy sem?

Agrofórum Online

A halrudacskákat mindenki szereti, még azok is, akik amúgy nem esznek halat.

Hogy miért? Mert „eteti” magát, jobbára a finom panírja és a kellemes állaga miatt. Nem kell félnünk a szálkáktól és tudjuk, mennyire egészséges – de valóban az? A legtöbben valószínűleg el sem olvassuk a halrudas dobozokon a leírást. Mert mégis, mi lenne benne? Hal és panír, tömény omega-3, gondoljuk. De miért van némelyikben cukor?

Kódok és jelzések a dobozokon

Az egyik legújabb kutatás során (Marine Conservation Society, Egyesült Királyság) úgy találták, hogy 48 bevizsgált márka 85%-ban fenntartható forrásból származó halakat használt. Ennek ellenére a márkák többsége nem emeli ki ezt a termék csomagolásán, holott ez nem sok grafikai munkával járna.

A Birds Eye például egy kék logóval és egy pipával oldotta meg ezt a kérdést. Nagyjából egy olyan designnal, mint amivel például a gluténmentes ételeket címkézik fel. S hogy ez miért fontos? Hogy az emberek tudják azt, hogy amikor nem ilyen terméket vesznek, egyáltalán nem biztos, hogy nem fogyasztanak az egészségükre káros anyagokat.

A Birds Eye azonban ennél is többet közöl a vásárlókkal: a termék csomagolásának hátoldalán fel van tüntetve a hal származási helye.

Igaz, ezt kóddal teszi meg, de ha rákeresünk a 27-01E kódra, megtudhatjuk, hogy a halrúd konkrétan atlanti tőkehalból készült, amely az északkeleti Atlanti-óceánból, az északi sarkvidék keleti részéről vagy a Norvég-tengerből származik. Ráadásul hálók, vontatók, horgok, szűrők, valamint egyéb halászati eszközök segítségével lett kifogva.

Mit érdemes még tudni a halrudakról?

  • A halrudacskák omega-3-ban rendkívül gazdagok, ennek köszönhetően valóban érdemes gyerekeknek adni. Az omega-3 elősegíti a koncentrációs képesség növelését, az agyi teljesítmény, az agyműködést. Sok termék dobozán mindez ki is van emelve, érdemes elolvasni!
  • Nem árt azonban tudni, hogy az általában tőkehalból készült halrudacskákban lévő omega-3 kisebb mennyiségben van jelen, mintha az asztalra zsíros halak, például a lazac vagy a szardínia kerülne, hiszen ezekben az omega-3 mennyisége közel háromszorosa a tőkehalénak. Egyébként átlagosan minden halrúdban 0,17 g omega-3 zsírsav található.
  • A halrudacskák egyszerűen kisüthetők, és nem járnak sem rossz szagokkal, sem hulladékkal – gondoljunk csak a halpucolással járó pikkelyekre, szálkákra, belsőségekre és a sütéssel járó, olykor kellemetlen szagokra.
  • Gluténérzékenyeknek nem ajánlatos a halrúd (kivéve a GM verzió), hiszen hagyományos panírbevonat van a halakon: burgonyakeményítő, búzaliszt, só, lenmagolaj, zsemlemorzsa, fűszerek és repceolaj.
  • A legtöbb mai halrúdban nem szerepel a cukor az összetevők között. A Tesco Finest chunky elnevezésű tőkehal rudacskákban van, csak nem cukor, hanem glükózszirup néven van feltüntetve. Ezt, kiváltképp, ha valakinek figyelnie kell a vércukorszintjére, érdemes elkerülni.
  • A halrudacskákban nincs annyi tiszta halhús, mint a hagyományos nyers halfilében, de egyszerűbb elkészíteni és biztonságosabb a fogyasztása (a szálkák tekintetében). Nem mindegy azonban, milyen márkát választunk és milyen összetevők vannak feltüntetve a doboz hátoldalán.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Melyik tök héja ehető? Itt a válasz!

2025. november 2. 11:10

Nem minden tök héja rágós: van, amit bátran megehetünk héjastul is. Megmutatjuk, mely fajtákkal érdemes próbálkozni!

Megtilthatjuk a szomszédnak, hogy akkor zajongjon a ház körüli munkákkal, amikor akar?

2025. november 1. 09:10

Nyilvánvalóan senki sem végezhet akármikor nagy zajkeltéssel járó tevékenységet, bizonyos esetekben a szomszédoknak is van beleszólásuk ebbe a dologba.

Miért egészséges a rókagomba?

2024. június 7. 08:10

Lassan elérkezik a rókagomba szezonja. Irány tehát az erdő, mi pedig azt is eláruljuk, miért érdemes fogyasztani – amellett, hogy ízletes.

Mi kerül a tányérunkra? 2026 ételtrendjei

2025. október 15. 11:10

Egészség, technológia és érzéki élmény – ezek köré rendeződnek a 2026-os étel- és italtrendek, melyek alapjaiban változtatják meg, mit és miért eszünk.

Az étrend, ami a bolygót is megmentheti

2025. október 22. 08:10

Egy tudatosabb étrend évente 15 millió ember életét mentheti meg, és 15 százalékkal csökkentheti a mezőgazdasági kibocsátást. De miért is ekkora a tét?

Otthon is nevelhet áfonyát – mutatjuk, hogyan!

2025. július 21. 11:10

Az áfonya nemcsak szuperélelmiszer, hanem otthon is sikerrel termeszthető – mutatjuk, mire figyeljen, hogy bőtermő legyen a bokor!