Életmód, gasztronómia

Egy csomag boltiból saját menta – egy életen át

Agrofórum Online

A mentát azért kedvelik a hobbikertészek és a laikusok, mert nem lehet hibázni a termesztése során. Ez egy hálás növény, amit pofonegyszerűen lehet szaporítani, aztán olyan bőségesen hálálja meg a törődésünket, hogy csak győzzünk mihez kezdeni a harsogóan friss mentalevelekkel.

Néhány szál mentából egész bokor

A TikTok egyik legnépszerűbb videójában végigkísérhetjük egy csomag boltban vásárolt menta „evolúcióját” 9 hónapon át. A videó feltöltője megmutatja, amint szárakra szedi és megtisztítja az alsó leveleitől a növényt, majd vízbe állítja őket. Három héttel később meseszép gyökeret ereszt minden növény – ezt láthatjuk az áttetsző falú pohár üvegén át. 

Az immáron gyökeres kis menták ezután kerámiakaspókba kerülnek, amelynek legaljára tőzegmentes komposztot szórnak, arra tápanyagokban dús virágföldet. Ebbe a közegbe ültetik a növénykéket.

A videó készítője azt is elmondja, hogy a menta erősen invazív növény, nem kell aggódni érte, dúsan el fog burjánzani a cserépben. A tavasszal elültetett 4 ágacskából nyárra – a folyamatos betakarítás ellenére – sűrű kis zöld „bokor” válik, amely nemcsak mesés látvánnyal, de finom illattal is megajándékozza a termesztőt.

Sokrétűen felhasználható

A menta nemcsak finom, hanem roppant egészséges is. Teaként, desszertekbe, süteményekbe, szószokba téve a legfinomabb, de sokan nyersen is elrágják – leheletfrissítőként. Mások salátába szórva fogyasztják, hiszen jót tesz az emésztésnek, segít gyomorégés esetén, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású. Külsőleg is használható rovarcsípés enyhítésére, és remek stresszcsökkentő, kiváltképp citromfűvel keverve.

A mentáról készült videó itt nézhető meg.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Hajtatott paradicsom rossz termékenyülésének okai és megszüntetése II. - Megoldások

2020. január 15. 04:37

Napjainkban a korszerű, talaj nélküli és konténeres paradicsomhajtatás során tapasztalt kiemelkedő terméseredmények (50-70 kg/négyzetméter) elképzelhetetlenek valamilyen megtermékenyítést elősegítő eljárás hiányában.

A nem borsóízű borsó válthatja ki a szóját

2024. október 1. 15:10

Viszolyog a szójáról, de nem szívesen enne borsóízű vegán hamburgert sem? Mit szólna ugyanehhez borsóíz nélkül?

Káposzta: vitaminbomba 4 ezer hektárról

2020. október 4. 04:37

A káposztafélék azon kevés, fontos zöldségfélék közé tartoznak, amelyekből szinte egész évben hazai termesztésből lehetne a fogyasztási igényeket kielégíteni.

Paradicsommal kapcsolatos étkezési szokások és két tájfajta értékelése

2019. augusztus 26. 04:37

A 2018-ban végzett kutatásom során két paradicsom tájfajtát, a sárga bogyószínű Ceglédit és a rózsaszínes-piros árnyalatú Faddit vetettem alá növényvédelmi és termesztéstechnológiai vizsgálatnak. A kutatás mellékágát egy fogyasztói kérdőív adta, melynek eredményeit a következőkben ismertetem.