4℃ -4℃
február 22. Gerzson, Margit, Zétény
Életmód, gasztronómia

Egy csomag boltiból saját menta – egy életen át

Agrofórum Online

A mentát azért kedvelik a hobbikertészek és a laikusok, mert nem lehet hibázni a termesztése során. Ez egy hálás növény, amit pofonegyszerűen lehet szaporítani, aztán olyan bőségesen hálálja meg a törődésünket, hogy csak győzzünk mihez kezdeni a harsogóan friss mentalevelekkel.

Néhány szál mentából egész bokor

A TikTok egyik legnépszerűbb videójában végigkísérhetjük egy csomag boltban vásárolt menta „evolúcióját” 9 hónapon át. A videó feltöltője megmutatja, amint szárakra szedi és megtisztítja az alsó leveleitől a növényt, majd vízbe állítja őket. Három héttel később meseszép gyökeret ereszt minden növény – ezt láthatjuk az áttetsző falú pohár üvegén át. 

Az immáron gyökeres kis menták ezután kerámiakaspókba kerülnek, amelynek legaljára tőzegmentes komposztot szórnak, arra tápanyagokban dús virágföldet. Ebbe a közegbe ültetik a növénykéket.

A videó készítője azt is elmondja, hogy a menta erősen invazív növény, nem kell aggódni érte, dúsan el fog burjánzani a cserépben. A tavasszal elültetett 4 ágacskából nyárra – a folyamatos betakarítás ellenére – sűrű kis zöld „bokor” válik, amely nemcsak mesés látvánnyal, de finom illattal is megajándékozza a termesztőt.

Sokrétűen felhasználható

A menta nemcsak finom, hanem roppant egészséges is. Teaként, desszertekbe, süteményekbe, szószokba téve a legfinomabb, de sokan nyersen is elrágják – leheletfrissítőként. Mások salátába szórva fogyasztják, hiszen jót tesz az emésztésnek, segít gyomorégés esetén, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású. Külsőleg is használható rovarcsípés enyhítésére, és remek stresszcsökkentő, kiváltképp citromfűvel keverve.

A mentáról készült videó itt nézhető meg.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hatásos magyar gyomorkeserű született „krumpliországban”

2025. február 22. 14:10

Az 1900-as években Kisvárda (is) komoly fejlődésnek indult, ennek motorja a burgonyatermesztés, illetve az arra épülő szeszgyártás volt.

Prémium japán kávézó nyílt Magyarországon – tényleg az ő kávéjuk a legfinomabb a világon?

2025. február 18. 09:40

A % Arabica kávézólánc a 2014-es alapítása óta folyamatosan terjeszkedik, és immár Budapesten is van üzletük.

Kiosztották a pálinkák „Oscar-díjait” Magyarországon – ezeket kóstolja meg!

2025. február 17. 09:40

Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából és Szerbiából is adtak be tételeket, összesen 151 településről.

Sütőtök februárban: a vastag héjú fajták igazán ellenállóak

2025. február 16. 14:10

A sütőtök az őszi és téli időszak egyik legkedveltebb zöldsége, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül jól tárolható is.

Milyen növény a mángold? Mit érdemes tudni róla?

2023. február 14. 04:36

Azt hallottam, hogy nagyon egészséges és sokféleképpen elkészíthető a mángold. Milyen növény a mángold? Mit lehet tudni a termesztéséről?

Hajtatott paradicsom rossz termékenyülésének okai és megszüntetése I. - Okok

2020. január 14. 04:38

A változó technikai színvonal, az egyre bővülő fajtaválaszték, a növekvő konkurenciából adódó kisebb haszon sokkal pontosabb, fajtatípusra, nem egy esetben fajtára megválasztott technológia alkalmazását feltételezi a paradicsomtermesztőktől.

Batátát a kertekbe! II. rész

2019. január 17. 05:38

A batátát nagy sor- és tőtávolságra ültetik, a kezdeti felgyomosodása igen jelentős lehet. Bár később, a hatalmas lombtömegének köszönhetően jó gyomelnyomó, a gyomprobléma megoldására érdemes agroszövetet használni. Homokos talajon termelt batátáról tövenként 1,5-2,5 kg termést takarítanak be, ahol az átlag gumóméret 200-600 g.

Virágzás után „megcukrozza” a búzát egy gazda

2024. július 8. 16:10

Egy gazdálkodó évek óta kísérletezik azzal, hogy nitrogén és cukor keverékével permetezi a búzát. Az eredmény: nagyobb fehérjetartalom és termés.