Életmód, gasztronómia

Egy csomag boltiból saját menta – egy életen át

Agrofórum Online

A mentát azért kedvelik a hobbikertészek és a laikusok, mert nem lehet hibázni a termesztése során. Ez egy hálás növény, amit pofonegyszerűen lehet szaporítani, aztán olyan bőségesen hálálja meg a törődésünket, hogy csak győzzünk mihez kezdeni a harsogóan friss mentalevelekkel.

Néhány szál mentából egész bokor

A TikTok egyik legnépszerűbb videójában végigkísérhetjük egy csomag boltban vásárolt menta „evolúcióját” 9 hónapon át. A videó feltöltője megmutatja, amint szárakra szedi és megtisztítja az alsó leveleitől a növényt, majd vízbe állítja őket. Három héttel később meseszép gyökeret ereszt minden növény – ezt láthatjuk az áttetsző falú pohár üvegén át. 

Az immáron gyökeres kis menták ezután kerámiakaspókba kerülnek, amelynek legaljára tőzegmentes komposztot szórnak, arra tápanyagokban dús virágföldet. Ebbe a közegbe ültetik a növénykéket.

A videó készítője azt is elmondja, hogy a menta erősen invazív növény, nem kell aggódni érte, dúsan el fog burjánzani a cserépben. A tavasszal elültetett 4 ágacskából nyárra – a folyamatos betakarítás ellenére – sűrű kis zöld „bokor” válik, amely nemcsak mesés látvánnyal, de finom illattal is megajándékozza a termesztőt.

Sokrétűen felhasználható

A menta nemcsak finom, hanem roppant egészséges is. Teaként, desszertekbe, süteményekbe, szószokba téve a legfinomabb, de sokan nyersen is elrágják – leheletfrissítőként. Mások salátába szórva fogyasztják, hiszen jót tesz az emésztésnek, segít gyomorégés esetén, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású. Külsőleg is használható rovarcsípés enyhítésére, és remek stresszcsökkentő, kiváltképp citromfűvel keverve.

A mentáról készült videó itt nézhető meg.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Banántermesztés Magyarországon: már elkezdődött, nem álom

2023. december 16. 17:10

A Balaton partján lassan leáldozik a fenyő és a tuja ideje, így előtérbe kerülnek az olyan egzotikus növények, mint például a banán.

Alba Milagro Hungária Kft. - professzionális partner a növénytáplálás és talajaktiválás területén

2019. május 24. 09:53

Az Alba Milagro termékportfóliójának kialakításában sok éves tápanyagtervezési tapasztalatuk volt az irányadó. Olyan termékeket kerestek szerte az európai piacon és Magyarországon, melyek megoldást jelentenek a hazai problémákra.

Tanácskozás a kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztés kockázatairól

2019. szeptember 5. 10:21

A kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztés kockázatait elemezték a Debreceni Egyetem agrárkarán a Növénytudományi Intézet szeptember 4-ei tanácskozásán.

Amit az enoki gomba (téli fülőke) termesztésről tudni érdemes

2023. július 26. 15:10

Az enoki gomba egy jellegzetes küllemű, finom ízű gombafajta, amely hosszú, vékony, fehér tönkjéről és apró kalapjáról ismert. A csoportosan növő enoki gomba sokoldalúan felhasználható számos ételhez, a levesektől és a wokos frissensültektől kezdve a forró gombapaprikásokon át a salátákig.