Életmód, gasztronómia

Egyre több vegán tér vissza a húsevéshez

Agrofórum Online

Az utóbbi években a növényi alapú étrendek egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek, különösen az egészségtudatosság, a környezetvédelem és a fenntarthatóság iránti igények miatt. Azonban egy új tendencia is megfigyelhető: egyre többen, köztük korábbi vegánok és vegetáriánusok is visszatérnek a húsfogyasztáshoz.

Az ünnepi étkezések különösen alkalmasak voltak arra, hogy megmutassák az étkezési szokások átalakulását. A közös étkezések során az emberek nemcsak a hagyományokat követik, hanem alkalmazkodnak az aktuális trendekhez is.

Trendforduló?

Lara Williams, a Bloomberg klímaváltozással foglalkozó publicistája szerint saját családjában az évek során a halas, majd húsos karácsonyi menü után vegán fogások következtek. Az utóbbi időben viszont ismét megjelentek a tejtermékek az asztalon.

Williams megfigyelése szerint baráti körében is egyre többen térnek vissza az állati eredetű ételekhez, míg az ellenkező irányba – a növényi alapú étrendek felé – kevesen mozdulnak. Hasonló változások figyelhetők meg hírességek körében is: Lizzo, Miley Cyrus és Bear Grylls például nyíltan felhagyott a vegán étrenddel. 

Milyen hatása van a trendnek a fenntarthatósági törekvésekre?

Az étkezési szokások jelentős hatással vannak a környezetre. Az Egyesült Királyság mezőgazdasági szektora a teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátás 12 százalékáért felelős, ami kiemelt figyelmet kap, mivel más ágazatok kibocsátása folyamatosan csökken. Egyes számítások szerint a globális állattenyésztés a világ szén-dioxid-kibocsátásának 14,5%-át teszi ki, különösen a marhahús és a bárány előállítása jár magas karbonlábnyommal. 

A növényi alapú étrendre való áttérés csökkentheti az ökológiai terhelést, de a teljes veganizmus népszerűsítése irreális cél lehet, hiszen az étkezési szokások személyesek, és sok tényező – például kultúra, egészségi állapot és preferenciák – befolyásolja azokat. Az Egyesült Királyság klímaváltozási bizottsága szerint a húsfogyasztást legalább 20%-kal kellene csökkenteni 2030-ra, hogy elérjék a klímasemlegességi célokat. 

Elfogyott a lendület?

Néhány évvel ezelőtt a növényi alapú ételek térhódítása látványos volt: az Impossible Foods és a Beyond Meat termékei forradalmi újdonságnak számítottak, és egyre több vegán étterem nyílt világszerte. Azonban mára a Beyond Meat részvényárfolyama jelentősen visszaesett, és számos vegán étterem kénytelen volt felvenni húsos ételeket a kínálatába, hogy fennmaradjon.

Sok ember számára a partnerek vagy a baráti társaságok étkezési szokásai meghatározóak lehetnek, és ha ők esznek húst, akkor a vegánok is előbb visszaállnak. Emellett az ultrafeldolgozott élelmiszerek iránti aggodalom is erősödik. Egyesek úgy érzik, hogy a növényi alapú alternatívák túl feldolgozottak és kevésbé természetesek. Valamint ott vannak még a költségek is, az infláció és az élelmiszerárak emelkedése szintén befolyásolja a vásárlói szokásokat.

Kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Nem minden bor vegán? Nem bizony!

2024. március 26. 09:10

Az emberekből gyakran meglepődést vált ki, amikor egy borra azt mondjuk, hogy vegán, hiszen alapvetően szőlőből készül.

Burgonyafehérje mint alternatíva

2021. július 27. 07:37

A burgonyafehérje egy új növényi eredetű fehérjetermék, amely a burgonyakeményítő gyártása során keletkező melléktermékből állítható elő, így kedvező fenntarthatósági paraméterekkel rendelkezik.

Megszüntetik a vegán kolbász elnevezést Franciaországban

2022. július 8. 09:17

Franciaországban úgy döntöttek hogy a vegán kolbász vagy a vegán steak többé már nem megengedett elnevezés. Ez egyértelműséget ad, de nem mindenkinek tetszik a lépés.

A jövő húsételeinek nagyobb része nem lesz állati eredetű!

2019. június 22. 11:20

Az előrejelzések szerint 2040 húsételeinek 35 százaléka sejtkultúra-tenyészetekből, 25 százaléka pedig növényi pótlékokból fog állni.