31℃ 17℃
június 4. Bulcsú, Kerény, Kerubin
Életmód, gasztronómia

Egyre több vegán tér vissza a húsevéshez

Agrofórum Online

Az utóbbi években a növényi alapú étrendek egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek, különösen az egészségtudatosság, a környezetvédelem és a fenntarthatóság iránti igények miatt. Azonban egy új tendencia is megfigyelhető: egyre többen, köztük korábbi vegánok és vegetáriánusok is visszatérnek a húsfogyasztáshoz.

Az ünnepi étkezések különösen alkalmasak voltak arra, hogy megmutassák az étkezési szokások átalakulását. A közös étkezések során az emberek nemcsak a hagyományokat követik, hanem alkalmazkodnak az aktuális trendekhez is.

Trendforduló?

Lara Williams, a Bloomberg klímaváltozással foglalkozó publicistája szerint saját családjában az évek során a halas, majd húsos karácsonyi menü után vegán fogások következtek. Az utóbbi időben viszont ismét megjelentek a tejtermékek az asztalon.

Williams megfigyelése szerint baráti körében is egyre többen térnek vissza az állati eredetű ételekhez, míg az ellenkező irányba – a növényi alapú étrendek felé – kevesen mozdulnak. Hasonló változások figyelhetők meg hírességek körében is: Lizzo, Miley Cyrus és Bear Grylls például nyíltan felhagyott a vegán étrenddel. 

Milyen hatása van a trendnek a fenntarthatósági törekvésekre?

Az étkezési szokások jelentős hatással vannak a környezetre. Az Egyesült Királyság mezőgazdasági szektora a teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátás 12 százalékáért felelős, ami kiemelt figyelmet kap, mivel más ágazatok kibocsátása folyamatosan csökken. Egyes számítások szerint a globális állattenyésztés a világ szén-dioxid-kibocsátásának 14,5%-át teszi ki, különösen a marhahús és a bárány előállítása jár magas karbonlábnyommal. 

A növényi alapú étrendre való áttérés csökkentheti az ökológiai terhelést, de a teljes veganizmus népszerűsítése irreális cél lehet, hiszen az étkezési szokások személyesek, és sok tényező – például kultúra, egészségi állapot és preferenciák – befolyásolja azokat. Az Egyesült Királyság klímaváltozási bizottsága szerint a húsfogyasztást legalább 20%-kal kellene csökkenteni 2030-ra, hogy elérjék a klímasemlegességi célokat. 

Elfogyott a lendület?

Néhány évvel ezelőtt a növényi alapú ételek térhódítása látványos volt: az Impossible Foods és a Beyond Meat termékei forradalmi újdonságnak számítottak, és egyre több vegán étterem nyílt világszerte. Azonban mára a Beyond Meat részvényárfolyama jelentősen visszaesett, és számos vegán étterem kénytelen volt felvenni húsos ételeket a kínálatába, hogy fennmaradjon.

Sok ember számára a partnerek vagy a baráti társaságok étkezési szokásai meghatározóak lehetnek, és ha ők esznek húst, akkor a vegánok is előbb visszaállnak. Emellett az ultrafeldolgozott élelmiszerek iránti aggodalom is erősödik. Egyesek úgy érzik, hogy a növényi alapú alternatívák túl feldolgozottak és kevésbé természetesek. Valamint ott vannak még a költségek is, az infláció és az élelmiszerárak emelkedése szintén befolyásolja a vásárlói szokásokat.

Kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Hal nélkül készül a vegán halászlé – de hogyan?

2023. szeptember 7. 07:10

Nem is akárhol, hanem azon a Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon ért el arany minősítést két vegán hobbiszakács, amely hazánk egyik legrangosabb gasztronómiai rendezvénye. Dér Lilla és Gyarmati Dorka, a két versenyző nem meglepő módon hal nélkül készítette el a hallevet. Mielőtt azonban a némileg „unortodox” receptet ismertetnénk, merüljünk el kicsit a hagyományos levekben.

Vegán tojást állítanának elő, de egyelőre akadnak vele nehézségek

2024. március 12. 15:10

Vajon mit szólnak a tojástermelők a vegán tojáshoz? A Neggst nevű startup cég más alternatív tojástermékek mellett héjas vegán tojást is szeretne piacra dobni.

A jövő húsételeinek nagyobb része nem lesz állati eredetű!

2019. június 22. 11:20

Az előrejelzések szerint 2040 húsételeinek 35 százaléka sejtkultúra-tenyészetekből, 25 százaléka pedig növényi pótlékokból fog állni.

Így kerülhetjük el vegán ételeknél a baktériumok okozta megbetegedéseket

2023. november 27. 13:40

Nem titkolom, kimondottan rajongok a Szupermenta (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) tesztjeiért. Egyrészt azért, mert valóban mindenre kiterjedő, másrészről pedig határozottan értékelem azt, hogy mint fogyasztónak védik az érdekeimet. Így, mivel magam is szívesen rendelek vegán ételeket, örömmel üdvözöltem, hogy legutóbb ezt a területet vették – mikroszkóp alatt is – szemügyre.