Életmód, gasztronómia

Egyre több vegán tér vissza a húsevéshez

Agrofórum Online

Az utóbbi években a növényi alapú étrendek egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek, különösen az egészségtudatosság, a környezetvédelem és a fenntarthatóság iránti igények miatt. Azonban egy új tendencia is megfigyelhető: egyre többen, köztük korábbi vegánok és vegetáriánusok is visszatérnek a húsfogyasztáshoz.

Az ünnepi étkezések különösen alkalmasak voltak arra, hogy megmutassák az étkezési szokások átalakulását. A közös étkezések során az emberek nemcsak a hagyományokat követik, hanem alkalmazkodnak az aktuális trendekhez is.

Trendforduló?

Lara Williams, a Bloomberg klímaváltozással foglalkozó publicistája szerint saját családjában az évek során a halas, majd húsos karácsonyi menü után vegán fogások következtek. Az utóbbi időben viszont ismét megjelentek a tejtermékek az asztalon.

Williams megfigyelése szerint baráti körében is egyre többen térnek vissza az állati eredetű ételekhez, míg az ellenkező irányba – a növényi alapú étrendek felé – kevesen mozdulnak. Hasonló változások figyelhetők meg hírességek körében is: Lizzo, Miley Cyrus és Bear Grylls például nyíltan felhagyott a vegán étrenddel. 

Milyen hatása van a trendnek a fenntarthatósági törekvésekre?

Az étkezési szokások jelentős hatással vannak a környezetre. Az Egyesült Királyság mezőgazdasági szektora a teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátás 12 százalékáért felelős, ami kiemelt figyelmet kap, mivel más ágazatok kibocsátása folyamatosan csökken. Egyes számítások szerint a globális állattenyésztés a világ szén-dioxid-kibocsátásának 14,5%-át teszi ki, különösen a marhahús és a bárány előállítása jár magas karbonlábnyommal. 

A növényi alapú étrendre való áttérés csökkentheti az ökológiai terhelést, de a teljes veganizmus népszerűsítése irreális cél lehet, hiszen az étkezési szokások személyesek, és sok tényező – például kultúra, egészségi állapot és preferenciák – befolyásolja azokat. Az Egyesült Királyság klímaváltozási bizottsága szerint a húsfogyasztást legalább 20%-kal kellene csökkenteni 2030-ra, hogy elérjék a klímasemlegességi célokat. 

Elfogyott a lendület?

Néhány évvel ezelőtt a növényi alapú ételek térhódítása látványos volt: az Impossible Foods és a Beyond Meat termékei forradalmi újdonságnak számítottak, és egyre több vegán étterem nyílt világszerte. Azonban mára a Beyond Meat részvényárfolyama jelentősen visszaesett, és számos vegán étterem kénytelen volt felvenni húsos ételeket a kínálatába, hogy fennmaradjon.

Sok ember számára a partnerek vagy a baráti társaságok étkezési szokásai meghatározóak lehetnek, és ha ők esznek húst, akkor a vegánok is előbb visszaállnak. Emellett az ultrafeldolgozott élelmiszerek iránti aggodalom is erősödik. Egyesek úgy érzik, hogy a növényi alapú alternatívák túl feldolgozottak és kevésbé természetesek. Valamint ott vannak még a költségek is, az infláció és az élelmiszerárak emelkedése szintén befolyásolja a vásárlói szokásokat.

Kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Gyülekeznek a felhők a húshelyettesítők piacán

2020. október 15. 06:47

A JPMorgan pár hete figyelmeztetett, hogy irracionális értékeltségen forog a Beyond Meat részvények árfolyama.

Vegán tojást állítanának elő, de egyelőre akadnak vele nehézségek

2024. március 12. 15:10

Vajon mit szólnak a tojástermelők a vegán tojáshoz? A Neggst nevű startup cég más alternatív tojástermékek mellett héjas vegán tojást is szeretne piacra dobni.

Hal nélkül készül a vegán halászlé – de hogyan?

2023. szeptember 7. 07:10

Nem is akárhol, hanem azon a Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon ért el arany minősítést két vegán hobbiszakács, amely hazánk egyik legrangosabb gasztronómiai rendezvénye. Dér Lilla és Gyarmati Dorka, a két versenyző nem meglepő módon hal nélkül készítette el a hallevet. Mielőtt azonban a némileg „unortodox” receptet ismertetnénk, merüljünk el kicsit a hagyományos levekben.

Vegán termékekkel nyerte el az Inno d’Ort a Pápai Hús

2021. április 29. 11:45

Elnyerte az Inno d’Or – Év Innovációja 2021 díjat vegán termékcsaládjával a Pápai Hús. A cég a nagy hazai húsipari társaságok közül egyedüliként vágott bele a vegán gyártásba, és sorozatban fejleszti ki az újabb és újabb húsmentes termékeit.