Életmód, gasztronómia

Eldőlt a nagy kérdés, hogy mossuk vagy ne mossuk a diót

Agrofórum Online

A héjas és a hántolt dió tárolás, felhasználás előtt nagyjából hasonlóan kezelendő, a tisztítás, mosás terén is szinte ugyanaz javallott az esetükben.

A dió az egyik kedvelt őszi (héjas) gyümölcsünk, amelynek a termesztése viszont az utóbbi években rengeteg kihívást tartogatott. Ennek oka elsősorban a nyugati dióburok-fúrólégy, amely sok helyen tönkretette a termést. A nőstények a dió zöld burkába rakják a petéiket, majd a kikelő lárvák azok, amelyek igazán bosszúságot okoznak a termesztőknek a dézsmálásukkal.

Idén a szárazabb időjárás és a tudatos védekezés (permetezés, talajfertőtlenítés) kordában tartotta a kártevőket, így sokan jó termésnek örülhettek. A dióburok-fúrólégy rajzása jellemzően július végétől augusztus közepéig tart, vagyis ebben az időszakban kell fokozottan odafigyelni a megfelelő hozam érdekében.

Ha pedig már leszüreteltük a termést, azt valamilyen módon tárolni kell, mégpedig a lehető leghosszabb ideig. Fő kérdés ilyenkor, hogy mossuk vagy ne mossuk a diót, mivel használunk neki, hogyan őrizhetjük meg a legtovább a frissességét. Egy biztos: száraz, hűvös helyen kell tárolni, mert a meleg hatására a benne lévő olaj megavasodik, a dió íze kellemetlenné válik.

Alapigazság, hogy a héjas dió hosszabb ideig tárolható. Célszerű megmosni, majd utána megszárítani, mert így a szennyeződéseket, kártevőket, kórokozókat nem visszük be a kamrába, raktárba. A mosáshoz és szárításhoz ma már léteznek speciális gépek, a cikk végén lévő videóban azonban látható, hogy a munkafolyamat odahaza is elvégezhető. Az ötletes megoldáshoz csak egy betonkeverő szükséges, ebben kell néhányszor átforgatni a beáztatott diókat.

Az eljárás balesetveszélyes, nagy körültekintést igényel, és a termés összegyűjtése során célszerű kesztyűt is használni. A zöld dióburok csersavat (tannint) tartalmaz, és könnyen barna foltot hagy a bőrön.

Ha a dió héját eltávolítjuk, azzal jelentősen lerövidítjük a termés tárolási idejét. De azért meghámozva is eltárolható akár egy évig, ehhez viszont néhány szabályt be kell tartani. A közvetlen napfényt és a magas páratartalmat célszerű kerülni, ha pedig felhasználunk a dióbélből, akkor a tárolóedényt légmentesen vissza kell zárni.

A hántolt diónak a hűtőszekrényben jó helye van, ha pedig nem akarjuk rövidebb távon felhasználni, akkor a fagyasztóban is elhelyezhetjük. A dióbelet feldolgozás, fogyasztás előtt szintén érdemes megmosni, különösen akkor, ha nem saját termésű. A boltokban kapható változatot gyakran vegyszerekkel kezelik a hosszabb eltarthatóság kedvéért. A darált dió ugyancsak hűtve tárolandó, sőt kristálycukorral keverve az „élettartamát” is növelhetjük.

Alternatív módon így is meg lehet mosni a diót. De vigyázat, fokozottan balesetveszélyes!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Katasztrofális mértékű idén a nyugati dió buroklégy kártétele

2019. október 2. 10:29

A legfrissebb információk szerint rendszeres, a kártevő rajzási dinamikájához igazított, többszöri védekezéssel jelentősen csökkenthető az idén katasztrofális mértékű nyugati dió buroklégy kártétel.

Intenzív a keleti gyümölcsmoly rajzása

2021. július 8. 05:03

Kajszin az előbbi levéltünetek mellett a termésen is okozhat megbetegedést a sztigmina, ami rontja a piaci értékét.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: felkészülhetünk az őszi lemosó permetezésre

2022. október 5. 14:12

A legnagyobb veszélyben most a szüretelésre váró szőlő, a késői érésű szilva, a téli alma és a birs van, de a gyökérzöldség féléknél is hasonló a helyzet.

Továbbra is erőteljesen fertőz a szőlőperonoszpóra

2019. augusztus 28. 08:33

A barackmoly és a keleti gyümölcsmoly folyamatosan rajzik, ugyanez mondható el a nyugati dióburoklégy előfordulásáról is.