8℃ 5℃
november 14. Aliz, Vanda, Huba, Klementina
Életmód, gasztronómia

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

Agrofórum Online

Sokan keresnek manapság természetes, koffeinmentes italokat, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. A tölgyfa termése, a makk, újra reflektorfénybe került.

A belőle készült „makk-kávé” egykor a háborús és szűkösebb idők kényszermegoldása volt. Ma viszont tudatos életmódtrendek mentén hódít. Rostban gazdag, antioxidánsokat tartalmaz, és egyszerűen elkészíthető otthon is – ha tudjuk, mire kell figyelni.

Egy régi ital újrafelfedezése

A 19-20. század fordulóján a valódi kávé sokak számára megfizethetetlen volt, így a természet adta helyettesítők kerültek előtérbe. A pörkölt cikóriagyökér, az árpa, a búza és a tölgyfa termése mind szerepet kaptak a konyhában. A makk különösen kedvelt volt enyhén diós íze és tápláló összetétele miatt.

Napjainkban a makk-kávé újra felfedezett ital: koffeinmentes, így kíméletes a szervezethez, ugyanakkor jellegzetes, földes-diós aromája miatt a „kávézás élményét” is megadja. A természetes antioxidáns-tartalom és a vérnyomáscsökkentő, emésztést segítő hatások miatt a dietetikusok is egyre gyakrabban ajánlják mérsékelt fogyasztását.

Egészségre gyakorolt hatásai

A tölgyfélék termése polifenolokban, ásványi anyagokban gazdag. A makkban található antioxidáns vegyületek semlegesíthetik a szabad gyököket, ezáltal hozzájárulhatnak a sejtvédelemhez. A benne lévő kálium, magnézium és vas támogatja a szív- és érrendszer egészségét.

A tölgyfélék termése polifenolokban, ásványi anyagokban és rostban gazdag

A pörkölés során kialakuló karamelles ízanyagok pedig kellemes aromát adnak az italnak, miközben a koffein teljesen hiányzik belőle – így este is nyugodtan fogyasztható.

Makk-kávé készítése lépésről lépésre

  1. Gyűjtés: Ősszel, szeptember végétől októberig érdemes gyűjteni az érett, barna makkokat. Csak ép terméseket válasszunk, és mindig tartsuk be az erdő- és természetvédelmi szabályokat!
  2. Tisztítás és előkészítés: A héjat és a belső barna hártyát távolítsuk el! A megtisztított magokat 24 órán át áztassuk hideg vízben, közben többször cseréljük a vizet, hogy a keserű csersavak (tanninok) kioldódjanak!
  3. Szárítás: Az áztatott magokat szűrjük le, majd terítsük ki, és alacsony hőfokon (kb. 100 °C) szárítsuk sütőben vagy meleg, száraz helyen!
  4. Pörkölés: A száraz darabokat vágjuk vagy aprítsuk fel, majd egy serpenyőben zsiradék nélkül, közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett pörköljük aranybarnára!
  5. Őrlés és főzés: A kihűlt pörkölt makkot kávédarálóban őröljük meg! Egy csésze italhoz 2 teáskanálnyi port forrázzunk le forró vízzel, hagyjuk 2-3 percig állni, majd szűrjük le! Ízlés szerint ízesíthető mézzel, fahéjjal vagy kevés tejjel.

A maradék por jól zárható üvegben, hűvös, sötét helyen tárolva akár néhány hétig is eltartható. Zsírtartalma miatt ne tároljuk hosszú ideig, mert avasodhat!

Mitől különleges ez az ital?

A makk-kávé nem az igazi kávé utánzata, hanem önálló karakterű, természetes ital. Fogyasztása a lassulás, a tudatosság és a környezetbarát életmód jelképe is lehet. Mivel helyben gyűjthető alapanyagból készül, ökológiai lábnyoma minimális, és sem importkávéra, sem ipari feldolgozásra nincs szükség hozzá.

Egy csésze makk-kávé nemcsak a szervezetet kíméli, hanem kapcsolatot teremt a természettel is – emlékeztetve arra, hogy a legegyszerűbb erdei alapanyagok is értékesek lehetnek.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Aloe vera: hitek és tévhitek a „csodanövényről”

2023. március 29. 09:37

Mit érdemes valóban tudni az Aloe veráról, és mi a „csak marketing” oldal? A válasz talán nem is olyan könnyű.

Egészségesebb a bio zöldség-gyümölcs, mint a nem bio?

2024. június 11. 07:10

Egy magyar kutatás éppen erre, a biotermékek egészséges mivoltának kérdésére kereste – és meg is adta – a választ.

A Ginkgo biloba 12 gyógyhatása

2024. május 8. 17:10

A Ginkgo biloba kiváló gyógynövény, amely Kínában őshonos. Ismerje meg részletesen a ginkó emberi szervezetre gyakorolt hatásait!

Kutyaherba: milyen gyógynövények használhatók kutyáknál?

2023. május 7. 06:39

Közelednek a meleg napok, így a kutyáinkat is érdemes felerősíteni, hogy jobban bírják a kánikulát.