Életmód, gasztronómia

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

Agrofórum Online

Sokan keresnek manapság természetes, koffeinmentes italokat, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. A tölgyfa termése, a makk, újra reflektorfénybe került.

A belőle készült „makk-kávé” egykor a háborús és szűkösebb idők kényszermegoldása volt. Ma viszont tudatos életmódtrendek mentén hódít. Rostban gazdag, antioxidánsokat tartalmaz, és egyszerűen elkészíthető otthon is – ha tudjuk, mire kell figyelni.

Egy régi ital újrafelfedezése

A 19-20. század fordulóján a valódi kávé sokak számára megfizethetetlen volt, így a természet adta helyettesítők kerültek előtérbe. A pörkölt cikóriagyökér, az árpa, a búza és a tölgyfa termése mind szerepet kaptak a konyhában. A makk különösen kedvelt volt enyhén diós íze és tápláló összetétele miatt.

Napjainkban a makk-kávé újra felfedezett ital: koffeinmentes, így kíméletes a szervezethez, ugyanakkor jellegzetes, földes-diós aromája miatt a „kávézás élményét” is megadja. A természetes antioxidáns-tartalom és a vérnyomáscsökkentő, emésztést segítő hatások miatt a dietetikusok is egyre gyakrabban ajánlják mérsékelt fogyasztását.

Egészségre gyakorolt hatásai

A tölgyfélék termése polifenolokban, ásványi anyagokban gazdag. A makkban található antioxidáns vegyületek semlegesíthetik a szabad gyököket, ezáltal hozzájárulhatnak a sejtvédelemhez. A benne lévő kálium, magnézium és vas támogatja a szív- és érrendszer egészségét.

A tölgyfélék termése polifenolokban, ásványi anyagokban és rostban gazdag

A pörkölés során kialakuló karamelles ízanyagok pedig kellemes aromát adnak az italnak, miközben a koffein teljesen hiányzik belőle – így este is nyugodtan fogyasztható.

Makk-kávé készítése lépésről lépésre

  1. Gyűjtés: Ősszel, szeptember végétől októberig érdemes gyűjteni az érett, barna makkokat. Csak ép terméseket válasszunk, és mindig tartsuk be az erdő- és természetvédelmi szabályokat!
  2. Tisztítás és előkészítés: A héjat és a belső barna hártyát távolítsuk el! A megtisztított magokat 24 órán át áztassuk hideg vízben, közben többször cseréljük a vizet, hogy a keserű csersavak (tanninok) kioldódjanak!
  3. Szárítás: Az áztatott magokat szűrjük le, majd terítsük ki, és alacsony hőfokon (kb. 100 °C) szárítsuk sütőben vagy meleg, száraz helyen!
  4. Pörkölés: A száraz darabokat vágjuk vagy aprítsuk fel, majd egy serpenyőben zsiradék nélkül, közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett pörköljük aranybarnára!
  5. Őrlés és főzés: A kihűlt pörkölt makkot kávédarálóban őröljük meg! Egy csésze italhoz 2 teáskanálnyi port forrázzunk le forró vízzel, hagyjuk 2-3 percig állni, majd szűrjük le! Ízlés szerint ízesíthető mézzel, fahéjjal vagy kevés tejjel.

A maradék por jól zárható üvegben, hűvös, sötét helyen tárolva akár néhány hétig is eltartható. Zsírtartalma miatt ne tároljuk hosszú ideig, mert avasodhat!

Mitől különleges ez az ital?

A makk-kávé nem az igazi kávé utánzata, hanem önálló karakterű, természetes ital. Fogyasztása a lassulás, a tudatosság és a környezetbarát életmód jelképe is lehet. Mivel helyben gyűjthető alapanyagból készül, ökológiai lábnyoma minimális, és sem importkávéra, sem ipari feldolgozásra nincs szükség hozzá.

Egy csésze makk-kávé nemcsak a szervezetet kíméli, hanem kapcsolatot teremt a természettel is – emlékeztetve arra, hogy a legegyszerűbb erdei alapanyagok is értékesek lehetnek.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Spórolhat a főnök a fűtésen a dolgozók kárára? A válasz több mint meglepő

2025. december 5. 09:10

A munkaadó határozza meg, milyen hőmérsékleti körülmények között dolgozzanak a munkavállalói? Egyáltalán nem, erre is egzakt jogszabályi előírások vannak.

Levághatom a szomszédból átnyúló faágakat és akár el is tüzelhetem azokat?

2025. december 2. 09:10

Mit tehetünk azokkal az ágakkal, levelekkel, termésekkel, amelyek a szomszéd fájáról, bokráról potyognak át hozzánk? A válasz meglepő!

Virágmézek gyógyhatásai – melyik mire jó?

2025. december 2. 08:10

A virágmézek nemcsak édes finomságok, hanem természetes gyógyszerek is: minden mézfajta másképp segíti a szervezet működését és gyógyulását.

Öt étel, amely valóban életveszélyes lehet

2025. november 29. 07:10

Van öt olyan élelmiszer a világon, amelynél egyetlen hiba is végzetes lehet – mégis milliók fogyasztják nap mint nap.

Fekete paradicsom: egy újdonság, amit házikertben is érdemes termeszteni

2023. március 2. 05:36

A fekete paradicsom nagyon hasonlít formájában a közönséges, már megszokott paradicsomra, viszont nemcsak a színe, hanem az íze is teljesen más.

A petrezselyem nem csak a konyhában fontos növényünk

2023. február 8. 05:36

A petrezselyem, mint konyhakerti növény mindenki számára ismert. De mi más értéke is lehet még a petrezselyemnek?

A Ginkgo biloba 12 gyógyhatása

2024. május 8. 17:10

A Ginkgo biloba kiváló gyógynövény, amely Kínában őshonos. Ismerje meg részletesen a ginkó emberi szervezetre gyakorolt hatásait!

Túl a karácsonyon – a fenyőfélék „termékei” a konyhában

2023. december 17. 05:40

Kevesen tudják, de sok pótolhatatlan előnye van a fenyőtűlevélből, hajtásból vagy rügyből készült termékeknek, legyen szó konyhai vagy fürdőszobai felhasználásról. Ebben a cikkben a konyhában készített és elfogyasztható termékekről lesz szó.