Életmód, gasztronómia

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

Agrofórum Online

Sokan keresnek manapság természetes, koffeinmentes italokat, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. A tölgyfa termése, a makk, újra reflektorfénybe került.

A belőle készült „makk-kávé” egykor a háborús és szűkösebb idők kényszermegoldása volt. Ma viszont tudatos életmódtrendek mentén hódít. Rostban gazdag, antioxidánsokat tartalmaz, és egyszerűen elkészíthető otthon is – ha tudjuk, mire kell figyelni.

Egy régi ital újrafelfedezése

A 19-20. század fordulóján a valódi kávé sokak számára megfizethetetlen volt, így a természet adta helyettesítők kerültek előtérbe. A pörkölt cikóriagyökér, az árpa, a búza és a tölgyfa termése mind szerepet kaptak a konyhában. A makk különösen kedvelt volt enyhén diós íze és tápláló összetétele miatt.

Napjainkban a makk-kávé újra felfedezett ital: koffeinmentes, így kíméletes a szervezethez, ugyanakkor jellegzetes, földes-diós aromája miatt a „kávézás élményét” is megadja. A természetes antioxidáns-tartalom és a vérnyomáscsökkentő, emésztést segítő hatások miatt a dietetikusok is egyre gyakrabban ajánlják mérsékelt fogyasztását.

Egészségre gyakorolt hatásai

A tölgyfélék termése polifenolokban, ásványi anyagokban gazdag. A makkban található antioxidáns vegyületek semlegesíthetik a szabad gyököket, ezáltal hozzájárulhatnak a sejtvédelemhez. A benne lévő kálium, magnézium és vas támogatja a szív- és érrendszer egészségét.

A tölgyfélék termése polifenolokban, ásványi anyagokban és rostban gazdag

A pörkölés során kialakuló karamelles ízanyagok pedig kellemes aromát adnak az italnak, miközben a koffein teljesen hiányzik belőle – így este is nyugodtan fogyasztható.

Makk-kávé készítése lépésről lépésre

  1. Gyűjtés: Ősszel, szeptember végétől októberig érdemes gyűjteni az érett, barna makkokat. Csak ép terméseket válasszunk, és mindig tartsuk be az erdő- és természetvédelmi szabályokat!
  2. Tisztítás és előkészítés: A héjat és a belső barna hártyát távolítsuk el! A megtisztított magokat 24 órán át áztassuk hideg vízben, közben többször cseréljük a vizet, hogy a keserű csersavak (tanninok) kioldódjanak!
  3. Szárítás: Az áztatott magokat szűrjük le, majd terítsük ki, és alacsony hőfokon (kb. 100 °C) szárítsuk sütőben vagy meleg, száraz helyen!
  4. Pörkölés: A száraz darabokat vágjuk vagy aprítsuk fel, majd egy serpenyőben zsiradék nélkül, közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett pörköljük aranybarnára!
  5. Őrlés és főzés: A kihűlt pörkölt makkot kávédarálóban őröljük meg! Egy csésze italhoz 2 teáskanálnyi port forrázzunk le forró vízzel, hagyjuk 2-3 percig állni, majd szűrjük le! Ízlés szerint ízesíthető mézzel, fahéjjal vagy kevés tejjel.

A maradék por jól zárható üvegben, hűvös, sötét helyen tárolva akár néhány hétig is eltartható. Zsírtartalma miatt ne tároljuk hosszú ideig, mert avasodhat!

Mitől különleges ez az ital?

A makk-kávé nem az igazi kávé utánzata, hanem önálló karakterű, természetes ital. Fogyasztása a lassulás, a tudatosság és a környezetbarát életmód jelképe is lehet. Mivel helyben gyűjthető alapanyagból készül, ökológiai lábnyoma minimális, és sem importkávéra, sem ipari feldolgozásra nincs szükség hozzá.

Egy csésze makk-kávé nemcsak a szervezetet kíméli, hanem kapcsolatot teremt a természettel is – emlékeztetve arra, hogy a legegyszerűbb erdei alapanyagok is értékesek lehetnek.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A téli desszertek királya: így lesz tökéletes a sült alma

2025. december 24. 14:10

Egyszerű desszert, mégis könnyű elrontani. A sült alma sikere az almán múlik, és néhány apró trükkön.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Házi köptetők, amiket ma is bátran használunk

2025. december 20. 11:10

Enyhébb légúti panaszoknál a házi köptetőknek ma is van létjogosultságuk. Összegyűjtöttük a leggyakrabban alkalmazott recepteket.

Kutyaherba: milyen gyógynövények használhatók kutyáknál?

2023. május 7. 06:39

Közelednek a meleg napok, így a kutyáinkat is érdemes felerősíteni, hogy jobban bírják a kánikulát.

Fekete paradicsom: egy újdonság, amit házikertben is érdemes termeszteni

2023. március 2. 05:36

A fekete paradicsom nagyon hasonlít formájában a közönséges, már megszokott paradicsomra, viszont nemcsak a színe, hanem az íze is teljesen más.

Mire jó a banánhéj?

2022. október 15. 11:37

Mi legyen a banánhéjjal? Ha nem csak a kertben gondolkodunk, akkor a szépségápolásban is sokféle tippre lehet lelni a banánhéj kapcsán. Hogy ki melyiket próbálja ki, az már csak rajta múlik. Íme a lista a lehetőségekről!

Goji bogyó veszélyei és előnyei

2025. május 19. 16:10

A goji bogyó nemcsak trendi egészségbomba, hanem tudományosan igazoltan javítja az immunrendszert, segíti a memóriát és támogatja a fókuszált tanulást.