13℃ 10℃
május 7. Gizella, Gusztáv, Bendegúz
Életmód, gasztronómia

Ennyi mindenre jó a parlagfű, ez a „haszontalan” gyomnövény

Agrofórum Online

Meglehet, sokaknak már a cím is irritálóan hat, hiszen a parlagfű az egyik legrettegettebb gyomnövény, amely rengeteg ember számára kellemetlen, már-már a munkavégzést és a hétköznapi megszokott életet is akadályozó panaszokat okoz.

Hazánkban augusztusban indul a parlagfű-szezon, amely szerencsétlenebb években, ha kellőképpen hosszúra nyúlik az indián nyár, októberig tarthat. A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) allergénje szemviszketést, tüsszögést, orrfolyást, köhögést, nehéz légzést, szélsőséges esetben asztmás rohamokat is okozhat. Ráadásul ezek többsége homeopátiás szerekkel nemigen mulasztható el, csak rendszeres gyógyszerszedéssel, de olykor azok is csak tompítják a tüneteket.

Ellenszere nem igazán van, csak ha bezárkózunk a lakásba, hiszen a parlagfű általában nem a kertekben, hanem az út mentén nő, ahol a helyi önkormányzatok vagy lekaszálják, vagy nem. Segíthet még a gyakori ruha- és hajmosás, a zuhanyozás, arcmosás, a gyakori ágyneműcsere – és a szakemberek szerint a méregtelenítés, annak köszönhetően ugyanis az emberi szervezet jobban tolerálja az útjába kerülő allergéneket.

Ám azok után, hogy ennyi negatívumot felsoroltunk a parlagfűről, érdemes megemlíteni azt is, hogy ez a gyomnövény – hatalmas kártétele mellett –állítólag hasznos tulajdonságokkal is bír. Hogy melyek ezek?

  • Használható sebösszehúzó, sebgyógyító gyógynövényként, mivel jelentős fertőtlenítő hatással bír.
  • Régebben a népgyógyászat hánytatószerként használta és lázcsillapítóként, akárcsak a talpra kötött burgonyahéjat.
  • Emellett lágyítja a bőrt és segít kiütéses panaszok esetén. Az amerikai őslakosok (mert, hogy onnan származik a növény) külső-belső használata gyűjtötték, és különféle főzeteket, pakolásokat, szirupokat készítettek belőle.
  • A gyógynövény-szakértők szerint használható menstruációs panaszok és emésztőrendszeri problémák enyhítésére is.
  • A zúzott parlagfű hatékonyan enyhíti a rovarcsípések okozta kellemetlen égő érzést, és meghökkentő módon enyhíti a szénanátha-tüneteket.

Azonban, ha nem vagyunk magunk is szakértők, nem tanácsos házilag kísérletezni a parlagfűvel, mert a felhasználása és a hatása nem biztonságos és kiszámítható. Sőt, olyan anyagokat tartalmaz, úgynevezett szeszkviterpén-lakton típusú vegyületeket, amelyek agy- és vesekárosító hatását állatkísérletekben már bizonyították is.

Mivel sehol Európában nem használják gyógynövényként, és itthon is csak kevesen, nincs megbízható információ arról, hogy mérgező/nem mérgező, és hogy a feltételezett gyógyhatások valóban léteznek-e. Az allergizáló hatás viszont biztos, mert bizonyított.

Hasznos lehet a veteményesben

A legújabb tanulmány szerint (amit a Coastal Plains Experiment Stationben, Tiftonban végeztek) a kutatók kiderítették, hogy egyes hernyófajták jobban kedvelik a parlagfüvet, mint a paprikapalántákat.

Ha tehát a veteményesünkben a paprikasorok mellett kihajt egy-egy parlagfű, a szakemberek azt tanácsolják, hogy (ha csak nem vagyunk rá allergiásak) hagyjuk ott, mert ezzel elcsalogatjuk a paprikákról a kártevőket. Arra viszont ügyelni kell, hogy virágzás előtt visszavágjuk a növényt, nehogy túlságosan elszaporodjon a kertünkben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Izgalmas dolgok derültek ki a parlagfűvel táplálkozó bogár globális terjedéséről

2022. október 10. 12:26

Egyre inkább előtérbe kerülnek azok az elképzelések, amelyek a parlagfű gyors terjedését valamilyen természetes ellenség betelepítésével fognák vissza.

Nem búcsúzik még a parlagfűszezon – 3 praktikus tipp allergiásoknak a túlélésre

2023. szeptember 28. 08:10

Bár beköszöntött az ősz, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) friss figyelmeztetése szerint továbbra is magas a parlagfű pollenkoncentrációja. A parlagfűszezon ráadásul – a korábbi évek tapasztalatai alapján – akár egészen októberig eltarthat.

Parlagfű: mikor és hogyan védekezzünk ellene?

2019. május 25. 15:36

Ma már nem kétséges, hogy a parlagfű elleni védekezés csak kaszálással nem oldható meg. Az összeállításban választ találnak arra a kérdésre, hogy miért szaporodott el a parlagfű, továbbá melyek a hatékony védekezés sarokkövei.

Figyeljünk a parlagfűre!

2022. április 14. 09:27

Az elmúlt hetekben hullott csapadék és az emelkedő talajhőmérséklet hatására elkezdődött a parlagfű csírázása, kelése.