31℃ 19℃
június 6. Norbert, Norberta, Cintia
Életmód, gasztronómia

Évente 88 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe az EU-ban

Syngenta Blog

A híres brüsszeli La Bascule pékség boltjában nyitás előtt kiürítik a polcokat, mert kell a hely a friss termékeknek. A tegnapiak korábban a kukában végezték, manapság azonban önkéntesek gyűjtik össze az ilyesmit az élelmiszerüzletekben.

Az összegyűjtött árut a belga élelmiszerbiztonsági ügynökség előírásai szerint fagyasztva tárolják a helyhatósági szociális támogatási központokban (CPAS), amíg kiosztják a rászorulóknak. Mert a gazdag Brüsszelben is vannak rászorulók: magányos idős emberek, egyedülálló anyák, a bértábla aljára szorult munkavállalók – írta a The Brussels Times, és a riporter megdöbben, hogy milyen mennyiségben dobnak ki élelmiszert a belga üzletekben és piacokon, amelyeknek semmi bajuk nincs csak éppen nem aznapiak.

A lap szerint a Brüsszel fővárosi régióban évente 16 kilogramm élelmiszer-hulladék jut minden egyes lakosra, ami a fehér zsákokba gyűjtött (nem fém, nem üveg, nem műanyag) hulladék 40 százalékát teszi ki, és az égetőműbe kerül. Ugyan nincsenek pontos adatok, de a környezetvédelmi minisztérium becslése szerint évi 25 ezer tonna élelmiszer kerül a szemétbe a régióban.

Az Európai Unió 2015-ben elkötelezte magát amellett, hogy 2030-ig felére csökkenti az EU-ban évente keletkező 88 millió tonna élelmiszer-hulladékot. Az EU-tagállamoknak 2020-tól jelentést kell készíteniük az ellenőrzési keretrendszerről, amely alapján 2022 közepéig friss élelmiszerhulladék-adatokkal láthatják el az Európai Bizottságot. A mennyiség bizonyosan jelentősen kisebb lesz, hiszen addigra az Egyesült Királyság bizonyára végrehajtja a Brexitet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Tovább emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak januárban

2020. február 6. 14:33

Januárban a szemes termények ára novemberhez képest 2,9 százalékkal (4,8 ponttal) 169,2 pontra, 2018 májusa óta legmagasabb szintre emelkedett.

FAO: várhatóan emelkedik a súlyosan éhező emberek száma világszerte

2022. szeptember 23. 13:42

Várhatóan emelkedik a súlyosan éhező emberek száma világszerte.

Véget ért a tavaszi élelmiszermustra

2019. április 30. 11:46

A hatósági szakemberek összesen 3.484 létesítményt vontak ellenőrzés alá, melynek során majdnem azonos számban tártak fel kisebb, illetve nagyobb mulasztásokat, 16 esetben a pedig a tevékenység korlátozására is szükség volt.

Kezdetét vette az élelmiszerek kötelező akciózása

2023. június 1. 10:08

Június 1-jétől elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására.