21℃ 13℃
április 24. György, Fidél, Debóra
Életmód, gasztronómia

Évente 88 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe az EU-ban

Syngenta Blog

A híres brüsszeli La Bascule pékség boltjában nyitás előtt kiürítik a polcokat, mert kell a hely a friss termékeknek. A tegnapiak korábban a kukában végezték, manapság azonban önkéntesek gyűjtik össze az ilyesmit az élelmiszerüzletekben.

Az összegyűjtött árut a belga élelmiszerbiztonsági ügynökség előírásai szerint fagyasztva tárolják a helyhatósági szociális támogatási központokban (CPAS), amíg kiosztják a rászorulóknak. Mert a gazdag Brüsszelben is vannak rászorulók: magányos idős emberek, egyedülálló anyák, a bértábla aljára szorult munkavállalók – írta a The Brussels Times, és a riporter megdöbben, hogy milyen mennyiségben dobnak ki élelmiszert a belga üzletekben és piacokon, amelyeknek semmi bajuk nincs csak éppen nem aznapiak.

A lap szerint a Brüsszel fővárosi régióban évente 16 kilogramm élelmiszer-hulladék jut minden egyes lakosra, ami a fehér zsákokba gyűjtött (nem fém, nem üveg, nem műanyag) hulladék 40 százalékát teszi ki, és az égetőműbe kerül. Ugyan nincsenek pontos adatok, de a környezetvédelmi minisztérium becslése szerint évi 25 ezer tonna élelmiszer kerül a szemétbe a régióban.

Az Európai Unió 2015-ben elkötelezte magát amellett, hogy 2030-ig felére csökkenti az EU-ban évente keletkező 88 millió tonna élelmiszer-hulladékot. Az EU-tagállamoknak 2020-tól jelentést kell készíteniük az ellenőrzési keretrendszerről, amely alapján 2022 közepéig friss élelmiszerhulladék-adatokkal láthatják el az Európai Bizottságot. A mennyiség bizonyosan jelentősen kisebb lesz, hiszen addigra az Egyesült Királyság bizonyára végrehajtja a Brexitet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Oroszország megfenyegette a Nyugatot

2023. április 11. 10:41

Oroszország pénteken azzal fenyegetőzött, hogy megkerüli az ENSZ-közvetítéssel létrejött gabonával kapcsolatos megállapodást, hacsak nem szüntetik meg a mezőgazdasági exportjának akadályait.

Újraindul az erdélyi cukorgyártás?

2023. február 2. 15:38

Újraindják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi cukorgyár új tulajdonosai, akik a térség termesztőitől vásárolnák fel a cukorrépát.

Hazai élelmiszer megfizethető áron?

2023. március 3. 12:12

Kiemelt cél, hogy a hazai friss és magas minőségű élelmiszerek megfizethető áron legyenek elérhetők mindenki számára – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Zsendülés VIII. Kertészeti Konferencián tartott előadásában Szegeden.

Véget ért a tavaszi élelmiszermustra

2019. április 30. 11:46

A hatósági szakemberek összesen 3.484 létesítményt vontak ellenőrzés alá, melynek során majdnem azonos számban tártak fel kisebb, illetve nagyobb mulasztásokat, 16 esetben a pedig a tevékenység korlátozására is szükség volt.