Életmód, gasztronómia

Fenyőrügyszirup készítése házilag

Agrofórum Online

Tavasszal az egyik legizgalmasabb, kertben is gyűjthető gyógynövény, pontosabban növényi rész a fenyőrügy, melyből kiváló fenyőrügyszirup készíthető.

De mire jó a fenyőrügyszirup?

A fenyőrügyszirup azért is különleges, mert a népgyógyászati feljegyzések alapján légúttisztítóként, a légzőszervi betegségek esetén lesz érdekes számunkra.

Mivel így tavasszal megindulnak az ilyen megbetegedések is, így nem is csoda, hogy a fenyőrügyszirupok, natúran, és/vagy mézzel egyre keresettebbek lesznek.

Emellett persze ugyanígy a kakukkfűszirup is előkerülhet a kamrapolcról.

A leírások alapján a fenyőrügyszirup a heveny orrdugulást, torokfájást is enyhíteni tudja.

A fenyőrügysziruphoz a friss, még puha tűleveleket használjuk, a tavaszi rügyeket pontosabban. Egyes leírások szerint a fenyő gyantája és toboza is megfelelő a szirupkészítéshez.

A fenyőrügyszirup készítése

  • 1 l víz
  • 20 dkg fenyőcsúcs (fenyőrügy)
  • 1 kg cukor
  • 20 db citrompótló
  • 1 db citrom (karikázva)
  • 1 késhegynyi borkősav
fenyőrügyszirup készítése

1 liter vízben áztatunk 1 napig 15-20 dkg fenyőrügyet, majd másnap átforraljuk, a cukrot beletesszük a citrompótlóval és a fél citromkarikával. Ha jól átforraltuk, mehet üvegbe, de egy késhegynyinél nem több borkősavat hozzáadunk.

Alaposan zárjuk le az üveget, melyhez mindig friss lapkát használjunk.

Miért lesz hatásos várhatóan a fenyőrügyszirup?

Rengeteg illóolajat, gyantát, keserűanyagokat, tannint, bioflavonoidokat, C-vitamint, pinitolt, coniferozidot tartalmaz a szirup. Mivel ezen összetevők nyugtató és antimikrobiális hatásúak, így segítik a nyákoldást, folyósítják a hörgőváladékot, főleg, ha még valódi, termelői mézzel is kiegészítjük a szirupot.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Komposztálhatunk télen is, ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat

2025. november 23. 09:10

A szerves hulladék „eltüntetésének” megfelelő módszere a komposztálás. Ezt mindenki a meleg időhöz köti, pedig télen sem kell lemondanunk róla.

5 gyógynövény, ami füstölve csodát tesz

2025. november 22. 07:10

Ezek a növények füstölve tisztítják a teret, segítik a relaxációt és bizonyítottan befolyásolják a hangulatot.

Ezeket a sütőtök recepteket kár lenne kihagyni!

2025. november 21. 14:10

Három olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyeket mi is szívesen teszünk el télire: egy élénk, édes-savanykás gyömbéres befőttet, egy napfényes aromájú lekvárt és egy karakteres chutney-t.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.

Baconbe tekert cukkinigondolák

2019. augusztus 11. 11:22

Számomra nagy kedvenc a cukkini, mert egy univerzális zöldség. Készíthetünk belőle édesebb előételt, pikáns főételt, de ajánlom uzsonnára rántva is.

Sült csirkecomb fűszeres szilvamártással

2019. november 2. 09:05

Véget ért a vénasszonyok nyara és visszafordíthatatlanul belekanyarodtunk az őszbe. Egyre nagyobb kincs a még frissen, a kertből szedhető zöldség/gyümölcs, melyek közül egyik nagy kedvencem a szilva.

Egy szakácskönyv, amelyből az erdész sem hiányzik

2023. július 5. 11:12

Amikor interjúidőpontot kértem Bózsó Gyula erdőmérnöktől, „Az ERDŐ finom” és az „I Love Bükk” című könyvek szerzőjétől, szilárd elhatározásom volt, hogy ezekről fogunk beszélgetni. Ehhez képest aztán szó esett a fenntartható erdőgazdálkodásról, az erdő hármas funkciójáról, hibrid mozdonyról és még manókról is.

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...