Életmód, gasztronómia

Fenyőrügyszirup készítése házilag

Agrofórum Online

Tavasszal az egyik legizgalmasabb, kertben is gyűjthető gyógynövény, pontosabban növényi rész a fenyőrügy, melyből kiváló fenyőrügyszirup készíthető.

De mire jó a fenyőrügyszirup?

A fenyőrügyszirup azért is különleges, mert a népgyógyászati feljegyzések alapján légúttisztítóként, a légzőszervi betegségek esetén lesz érdekes számunkra.

Mivel így tavasszal megindulnak az ilyen megbetegedések is, így nem is csoda, hogy a fenyőrügyszirupok, natúran, és/vagy mézzel egyre keresettebbek lesznek.

Emellett persze ugyanígy a kakukkfűszirup is előkerülhet a kamrapolcról.

A leírások alapján a fenyőrügyszirup a heveny orrdugulást, torokfájást is enyhíteni tudja.

A fenyőrügysziruphoz a friss, még puha tűleveleket használjuk, a tavaszi rügyeket pontosabban. Egyes leírások szerint a fenyő gyantája és toboza is megfelelő a szirupkészítéshez.

A fenyőrügyszirup készítése

  • 1 l víz
  • 20 dkg fenyőcsúcs (fenyőrügy)
  • 1 kg cukor
  • 20 db citrompótló
  • 1 db citrom (karikázva)
  • 1 késhegynyi borkősav
fenyőrügyszirup készítése

1 liter vízben áztatunk 1 napig 15-20 dkg fenyőrügyet, majd másnap átforraljuk, a cukrot beletesszük a citrompótlóval és a fél citromkarikával. Ha jól átforraltuk, mehet üvegbe, de egy késhegynyinél nem több borkősavat hozzáadunk.

Alaposan zárjuk le az üveget, melyhez mindig friss lapkát használjunk.

Miért lesz hatásos várhatóan a fenyőrügyszirup?

Rengeteg illóolajat, gyantát, keserűanyagokat, tannint, bioflavonoidokat, C-vitamint, pinitolt, coniferozidot tartalmaz a szirup. Mivel ezen összetevők nyugtató és antimikrobiális hatásúak, így segítik a nyákoldást, folyósítják a hörgőváladékot, főleg, ha még valódi, termelői mézzel is kiegészítjük a szirupot.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

Káposztaleves kolbászchipsszel és szalonnával

2019. november 30. 04:40

Ez a leves egy egyszerű és laktató fogás, nem mellesleg a káposztának hála még vitaminokban is gazdag, ami az őszi időszakban kiemelten fontos.

Carbonara spagetti sárga cukkinivel

2019. július 17. 04:36

Idén ültettünk először sárga cukkinit a kertünkben. Izgatottan vártam, hogy milyen és mennyi termés lesz a kis palántán.

Töltött káposzta: a magyar gasztronómia ikonikus fogása - 1. rész

2021. április 10. 03:36

Itt az idő, teret kell szentelnünk annak az ételnek, amely idehaza nem is egyszerűen csak egy étel, hiszen sokan a nemzeti öndefiníciónk egyik alappilléreként is tekintenek rá: a töltött káposztának.

Chilis bab ropogós tortilla chipsszel

2019. szeptember 14. 04:38

Ahány konyha annyiféle chilis bab létezik, van aki kaliforniai paprikával, van aki fahéjjal, van aki kukoricával  készíti, ki a sertéshúsra, ki a marhahúsra esküszik, nem is beszélve a hozzáadott paradicsom kérdéséről.