Életmód, gasztronómia

Fenyőrügyszirup készítése házilag

Agrofórum Online

Tavasszal az egyik legizgalmasabb, kertben is gyűjthető gyógynövény, pontosabban növényi rész a fenyőrügy, melyből kiváló fenyőrügyszirup készíthető.

De mire jó a fenyőrügyszirup?

A fenyőrügyszirup azért is különleges, mert a népgyógyászati feljegyzések alapján légúttisztítóként, a légzőszervi betegségek esetén lesz érdekes számunkra.

Mivel így tavasszal megindulnak az ilyen megbetegedések is, így nem is csoda, hogy a fenyőrügyszirupok, natúran, és/vagy mézzel egyre keresettebbek lesznek.

Emellett persze ugyanígy a kakukkfűszirup is előkerülhet a kamrapolcról.

A leírások alapján a fenyőrügyszirup a heveny orrdugulást, torokfájást is enyhíteni tudja.

A fenyőrügysziruphoz a friss, még puha tűleveleket használjuk, a tavaszi rügyeket pontosabban. Egyes leírások szerint a fenyő gyantája és toboza is megfelelő a szirupkészítéshez.

A fenyőrügyszirup készítése

  • 1 l víz
  • 20 dkg fenyőcsúcs (fenyőrügy)
  • 1 kg cukor
  • 20 db citrompótló
  • 1 db citrom (karikázva)
  • 1 késhegynyi borkősav
fenyőrügyszirup készítése

1 liter vízben áztatunk 1 napig 15-20 dkg fenyőrügyet, majd másnap átforraljuk, a cukrot beletesszük a citrompótlóval és a fél citromkarikával. Ha jól átforraltuk, mehet üvegbe, de egy késhegynyinél nem több borkősavat hozzáadunk.

Alaposan zárjuk le az üveget, melyhez mindig friss lapkát használjunk.

Miért lesz hatásos várhatóan a fenyőrügyszirup?

Rengeteg illóolajat, gyantát, keserűanyagokat, tannint, bioflavonoidokat, C-vitamint, pinitolt, coniferozidot tartalmaz a szirup. Mivel ezen összetevők nyugtató és antimikrobiális hatásúak, így segítik a nyákoldást, folyósítják a hörgőváladékot, főleg, ha még valódi, termelői mézzel is kiegészítjük a szirupot.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Spórolhat a főnök a fűtésen a dolgozók kárára? A válasz több mint meglepő

2025. december 5. 09:10

A munkaadó határozza meg, milyen hőmérsékleti körülmények között dolgozzanak a munkavállalói? Egyáltalán nem, erre is egzakt jogszabályi előírások vannak.

Levághatom a szomszédból átnyúló faágakat és akár el is tüzelhetem azokat?

2025. december 2. 09:10

Mit tehetünk azokkal az ágakkal, levelekkel, termésekkel, amelyek a szomszéd fájáról, bokráról potyognak át hozzánk? A válasz meglepő!

Virágmézek gyógyhatásai – melyik mire jó?

2025. december 2. 08:10

A virágmézek nemcsak édes finomságok, hanem természetes gyógyszerek is: minden mézfajta másképp segíti a szervezet működését és gyógyulását.

Így készítsünk csalódásmentes eperlekvárt, tartósítószer nélkül

2024. április 20. 08:10

Kevés finomabb lekvár van a házi eperlekvárnál, pláne, ha tartósítószer-mentesen készítjük el.

Isteni ízű fahéjas almarózsák – kezdőknek is!

2024. február 17. 08:10

Vannak receptek, amelyek egyedi küllemükkel elkápráztatják az embereket – kiváltképp a kert- és növény barátokat. A fahéjas almarózsa érdekessége az, hogy nem csak, hogy lélegzetelállítóan szép és isteni az íze, semmiféle konyhai tapasztalatot nem igényel, ergo: kezdők és gyerekek is elkészíthetik.

Csörögefánk

2018. február 16. 08:07

Az idei év felfedezése számomra a csörögefánk. Az első kísérlet óta már nem is tudom, hányszor készült, de egyértelmű favorit lett.

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...