Életmód, gasztronómia

Fontos lenne a világpiacra is kijuttatni a magyar pálinkát

MTI

Fontos célkitűzés, hogy a legjobb magyar pálinkák ott legyenek a világ vezető piacain - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára pénteken a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK).

A tárca közleménye szerint Zsigó Róbert üdvözölte, hogy a pálinka fogalmának törvénybe foglalása, hungarikum-bejegyzése, minősítése a Kiválóság Programon belül, továbbá a nemzeti márkaépítés megújította az ital fogyasztási szokásait, újrafogalmazta a helyét a gasztronómiában. Főzőmesterek, pálinkaházak, vállalkozók, szakmai érdekképviseletek a kormánnyal együtt azért dolgoztak éveken át, hogy a pálinka magas presztízse ne végcél, hanem kiindulópont legyen – tette hozzá.

Az államtitkár a rendezvényen az idei Pálinkakiválóságok Könyvét is bemutatta. A kötet hatodik alkalommal jelent meg, kiadásához az AM és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nyújtott szakmai segítséget – olvasható a közleményben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természetes segítség köhögésre – Házi szirupok, amik tényleg beválnak

2025. október 28. 07:10

Köhögéssel bajlódsz? Mutatunk négy klasszikus, magyar házi köhögésszirup-receptet, amelyek természetes úton segítik a gyógyulást.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Földrajzi oltalom alá került a homokháti őszibarack pálinka

2018. június 8. 06:58

Homokháti őszibarack pálinka tulajdonságaiban kitűnően hozza az alapanyagául felhasznált gyümölcsök fajtajegyeit.

Így ellenőrzi a NAV a házi pálinkafőzőket

2025. augusztus 24. 08:10

Házi pálinkafőzés 2025-ben: 86 literig adómentes, de szigorú engedélyezési és bejelentési szabályokhoz, valamint NAV-ellenőrzéshez kötött.

Nem került le a polcokról a "gönci barackpálinka"

2018. október 15. 06:25

Nem került le a polcokról a "gönci barackpálinka" megnevezésű eredetvédett pálinkatermék.

Csipkebogyóból is készülhet kiváló pálinka

2021. február 10. 13:25

Mi a különbség az olasz grappa és a törkölypálinka között? Mi történik, ha ugyanabból a kajszicefréből öt különböző főzőberendezéssel készítenek párlatokat? És vajon lehet készíteni párlatokat szárított csipkebogyóból is?