Életmód, gasztronómia

Fontos lenne a világpiacra is kijuttatni a magyar pálinkát

MTI

Fontos célkitűzés, hogy a legjobb magyar pálinkák ott legyenek a világ vezető piacain - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára pénteken a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK).

A tárca közleménye szerint Zsigó Róbert üdvözölte, hogy a pálinka fogalmának törvénybe foglalása, hungarikum-bejegyzése, minősítése a Kiválóság Programon belül, továbbá a nemzeti márkaépítés megújította az ital fogyasztási szokásait, újrafogalmazta a helyét a gasztronómiában. Főzőmesterek, pálinkaházak, vállalkozók, szakmai érdekképviseletek a kormánnyal együtt azért dolgoztak éveken át, hogy a pálinka magas presztízse ne végcél, hanem kiindulópont legyen – tette hozzá.

Az államtitkár a rendezvényen az idei Pálinkakiválóságok Könyvét is bemutatta. A kötet hatodik alkalommal jelent meg, kiadásához az AM és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nyújtott szakmai segítséget – olvasható a közleményben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Olcsó karácsonyi trükkök: ünnepi klasszikusok diómentesen, recepttel

2025. december 10. 08:10

Idén a dió ára sokakat sokkol, de a karácsonyi sütésről ezért még nem mondunk le. Kipróbált receptjeinkkel könnyen pótolható az alapanyag.

Különös objektumok emelkedtek a zalai városban, mindenki a csodájukra jár

2025. december 9. 09:10

Karácsony előtt megsokasodnak a „csodák” az országban, már csak azért is, mert az emberek könnyebben jótékonykodnak, mint máskor.

A tűzifa károsíthatja is a kályhánkat, kevesen vannak tisztában ezzel

2025. december 8. 16:10

A tűzgyújtásnak megvan a maga „trükkje”, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, ha a kályhánkat, kandallónkat, kazánunkat hosszú távon szeretnénk megbízhatóan használni.

Bámulatos, mire képes a hagymahéj tea – próbálja ki!

2025. december 8. 07:10

Ki gondolta volna, hogy a konyhai hulladéknak hitt hagymahéj decemberben az egyik legkeresettebb természetes erősítővé válik?

Történelmi körtefajták újratöltve

2019. február 27. 05:39

A történelmi körtefajtáink közül most további hármat mutatunk be olvasóinknak, melyek az Arabitka, a Bohusné körte és a Tüskés körte.

Közösen fejleszti a pálinkaszektort a MATE és a Pálinka Nemzeti Tanács

2022. február 7. 12:15

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Pálinka Nemzeti Tanács együttműködési megállapodást kötött a pálinkaszektor fejlesztése, valamint a kapcsolódó oktatási, kutatási és szakpolitikai tevékenységek erősítése érdekében. Az egyik legfőbb cél a hungarikumnak számító pálinkákhoz fűződő magyar érdek fokozott érvényesítése.

Már kiadvány is segít a pálinkaivásban

2020. október 30. 11:11

Egyre többen tudják: a pálinkát nem hűtve kell fogyasztani. De milyen pohárból kínáljuk? Milyen a jó pálinka? Mi a különbség az almatermésűek és a csonthéjasok ízvilága közt?

Balatonon új ital született: hungarikumok házasítása amerikai beütéssel

2021. június 11. 09:47

Zamárdiban mutatta be a vendéglátós szakma képviselőinek a helyi Fenegyerekek Zrt. saját fejlesztésű Vadvíz családját.