A darált húsos ételek könnyen és gyorsan elkészíthetőek és nagyon praktikusak. Sokféleképpen fűszerezhető; szinte bármi jól passzol hozzá.
Kétféle burgonyát választottam hozzá. Az egyszerű krumpli tökéletes választás a fűszeres gombócokhoz, a batáta (édesburgonya) pedig kicsit édeskéssé teszi, nem beszélve arról, mennyire egészséges. Próbáljátok ki Ti is!
Hozzávalók:
- 50 dkg darált hús
- 80 dkg burgonya
- 2 közepes édesburgonya
- 1 csokor friss bazsalikom (a szárított is jó)
- 1 tojás
- 2 kisebb gerezd fokhagyma
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 kis szelet kenyér
- olívaolaj
- só, bors
- őrölt pirospaprika
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Összegyúrjuk a darált húst a tojással, az apróra vágott bazsalikommal és fokhagymával, a közepes nagyságra vágott vöröshagymával, majd a zsemledarabkákkal.
Megsózzuk, borsozzuk, és meghintjük kb 2 kiskanál őrölt pirospaprikával.
Ezt összedolgozzuk, majd kisebb gombócokat gyúrunk belőle.
A krumplit és az édesburgonyát meghámozzuk, majd kisebb karikákra vágjuk.
Egy közepes tepsi aljába kevés olívaolajat öntünk. 2 sorban ráhalmozzuk az édesburgonyát, majd kicsit megsózzuk.
Tetszés szerint 3 vagy 4 sorban elhelyezzük a gombócokat, majd köréjük a krumpliszeleteket.
Kevés olívaolajjal meglocsoljuk, lefedjük alufóliával, és kb 40 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és további 20 percig pirítjuk.
Friss bazsalikomlevéllel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!