Életmód, gasztronómia

Fűszeres húsgombócok kétféle burgonyával

Agrofórum Online

A darált húsos ételek könnyen és gyorsan elkészíthetőek és nagyon praktikusak. Sokféleképpen fűszerezhető; szinte bármi jól passzol hozzá.

Kétféle burgonyát választottam hozzá. Az egyszerű krumpli tökéletes választás a fűszeres gombócokhoz, a batáta (édesburgonya) pedig kicsit édeskéssé teszi, nem beszélve arról, mennyire egészséges. Próbáljátok ki Ti is!

 Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús
  • 80 dkg burgonya
  • 2 közepes édesburgonya
  • 1 csokor friss bazsalikom (a szárított is jó)
  • 1 tojás
  • 2 kisebb gerezd fokhagyma
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 kis szelet kenyér
  • olívaolaj
  • só, bors
  • őrölt pirospaprika

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Összegyúrjuk a darált húst a tojással, az apróra vágott bazsalikommal és fokhagymával, a közepes nagyságra vágott vöröshagymával, majd a zsemledarabkákkal.

Megsózzuk, borsozzuk, és meghintjük kb 2 kiskanál őrölt pirospaprikával.

Ezt összedolgozzuk, majd kisebb gombócokat gyúrunk belőle.

A krumplit és az édesburgonyát meghámozzuk, majd kisebb karikákra vágjuk.

Egy közepes tepsi aljába kevés olívaolajat öntünk. 2 sorban ráhalmozzuk az édesburgonyát, majd kicsit megsózzuk.

Tetszés szerint 3 vagy 4 sorban elhelyezzük a gombócokat, majd köréjük a krumpliszeleteket.

Kevés olívaolajjal meglocsoljuk, lefedjük alufóliával, és kb 40 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és további 20 percig pirítjuk.

Friss bazsalikomlevéllel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Tennivalók a ház körül az év első két hónapjában

2019. január 16. 05:36

Nincs is szebb és megnyugtatóbb annál, mint amikor az évszakok a rájuk jellemző pompájukban tündökölnek. Télen – bár sokan több kivetnivalót találnak ebben az évszakban, mint szépséget – nincs gyönyörűbb látvány a fehér dunna alatt alvó tájnál és kertnél. Mégsem dőlhetünk hátra teljesen, hiszen akad munka télen is bőven.

A gyomirtás tervezése házikertekben

2022. március 30. 05:36

Hogyan oldjuk meg a veteményesünk, a kőzúzalékkal fedett területek és a gyümölcsös alapvető gyomirtási munkálatait? Milyen készítmények jöhetnek szóba?

Őszi terméshatározó II. rész – tiszafa, csíkos kecskerágó, tűztövis és madárbirs

2019. október 6. 10:38

Városi sétáink és erdei kirándulásaink során is találkozhatunk azokkal a növényekkel, melyek termésének harsány piros vagy narancsos színe nem jótékony hatását hivatott mutatni – épp ellenkezőleg: a feltűnő színárnyalatok mérgező terméseket takarnak.

A szabadföldön termesztett paradicsom hiánybetegségei és élettani károsodásai

2019. augusztus 15. 04:36

Miért fontos a hiánybetegségek és élettani károsodások ismerete? Mik lehetnek a kiváltó tényezők? Hogyan jelentkezhetnek a szabadföldön termesztett paradicsomon a talaj- és időjárási tényezőkből, valamint a tápanyag-ellátásból adódó károsodások?