Életmód, gasztronómia

Ha viszket, ha vérzik: kezelje cickafarkkal!

Agrofórum Online

Tudta-e, hogy kirándulás közben karnyújtásnyira van Öntől egy gyógynövény, amely segít rovarcsípés és sérülés esetén, sőt, akár vérzéscsillapításra is használható?

A Tiktok e heti legnépszerűbb videói között van egy, amelyben egy túlélést oktató férfi elmagyarázza, miért érdemes nyitott szemmel járni, ha kirándulunk. A közönséges vadvirág ugyanis megmentheti az életünket.

Eleink is ismerték

Hogy miről van szó? Nos, egy jól ismert és kis túlzással mindenhol növő cickafarkról. A cickafarkot évszázadok óta használják vérzéscsillapításra, betegségek gyógyítására és a keringés fokozására. Emellett a növény antibakteriális és immunerősítő tulajdonságokkal is rendelkezik.

Bár napjainkban már léteznek vérzéscsillapító gyógyszerek, ha kirándulni vagy túrázni megyünk, érdemes magunknál tartani friss vagy szárított cickafarkot – de legalábbis, ha útközben látjuk, leszedni azt. A növény könnyen felismerhető gyönyörű fehér virágairól és jellegzetes leveleiről.

Pépesítve vagy borogatásként is használható

A vérzés elállítására a növény frissen szedett leveleit használjuk, ezekből borogatást vagy nyomókötést készíthetünk. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy a növény leveleit elmorzsoljuk a kezünk vagy két nagyobb kő között, majd az így keletkezett pépet egyenesen a sebre helyezzük. El is rághatjuk, bár nem árt tudni, hogy kellemetlen, keserű íze van, így jobb külsőleg használni. Rovarcsípésre is alkalmazhatjuk, mert hatékonyan segít, és elmulasztja a szúnyogcsípés okozta kellemetlen viszketést.

Használat előtt azonban győződjünk meg róla, hogy nem vagyunk allergiásak a cickafarkra, ugyanis a növény érintése az arra érzékenyeknél bőrreakciót, viszketést, gyulladást válthat ki.

A növényről készült videó és az életmentő ismertetője itt nézető meg.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Ezeket a gyógynövényeket gyűjthetjük be júliusban

2023. július 25. 09:10

Lassan magunk mögött hagyjuk a júliust, ideje áttekinteni azokat a gyógynövényeket, amelyeket ilyenkor gyűjthetünk, hogy aztán áldásos hatásukat a hideg őszi-téli napokon is élvezhessük.

Magyar szabadalom: így komposztálhatók a gyógynövények

2024. január 5. 09:10

Új gyógynövénykomposztálási technológia a lényege annak a Széchenyi István Egyetemen megszületett szabadalomnak, amit az intézmény nemrégiben sikeresen bejegyeztetett. A fejlesztés a hulladékfelhasználás csökkentéséhez járul hozzá.

Gyógy- és fűszernövények szak indul Gyöngyösön - Családi birtok is van a gyakorlati képzőhelyek között

2020. január 15. 05:36

A képzés célja gyógynövényes szakemberek képzése, akik mind a termesztéstechnológiában, mind a gyűjtésben megfelelő ismeretekkel rendelkeznek.

Fodormenta: a gyógynövény, amelynek illatát csukott szemmel is felismerjük

2022. április 17. 14:00

Vajon miért érdemes cserépbe ültetni a fodormentát, ha a kertben is lenne helye?