Életmód, gasztronómia

Ha viszket, ha vérzik: kezelje cickafarkkal!

Agrofórum Online

Tudta-e, hogy kirándulás közben karnyújtásnyira van Öntől egy gyógynövény, amely segít rovarcsípés és sérülés esetén, sőt, akár vérzéscsillapításra is használható?

A Tiktok e heti legnépszerűbb videói között van egy, amelyben egy túlélést oktató férfi elmagyarázza, miért érdemes nyitott szemmel járni, ha kirándulunk. A közönséges vadvirág ugyanis megmentheti az életünket.

Eleink is ismerték

Hogy miről van szó? Nos, egy jól ismert és kis túlzással mindenhol növő cickafarkról. A cickafarkot évszázadok óta használják vérzéscsillapításra, betegségek gyógyítására és a keringés fokozására. Emellett a növény antibakteriális és immunerősítő tulajdonságokkal is rendelkezik.

Bár napjainkban már léteznek vérzéscsillapító gyógyszerek, ha kirándulni vagy túrázni megyünk, érdemes magunknál tartani friss vagy szárított cickafarkot – de legalábbis, ha útközben látjuk, leszedni azt. A növény könnyen felismerhető gyönyörű fehér virágairól és jellegzetes leveleiről.

Pépesítve vagy borogatásként is használható

A vérzés elállítására a növény frissen szedett leveleit használjuk, ezekből borogatást vagy nyomókötést készíthetünk. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy a növény leveleit elmorzsoljuk a kezünk vagy két nagyobb kő között, majd az így keletkezett pépet egyenesen a sebre helyezzük. El is rághatjuk, bár nem árt tudni, hogy kellemetlen, keserű íze van, így jobb külsőleg használni. Rovarcsípésre is alkalmazhatjuk, mert hatékonyan segít, és elmulasztja a szúnyogcsípés okozta kellemetlen viszketést.

Használat előtt azonban győződjünk meg róla, hogy nem vagyunk allergiásak a cickafarkra, ugyanis a növény érintése az arra érzékenyeknél bőrreakciót, viszketést, gyulladást válthat ki.

A növényről készült videó és az életmentő ismertetője itt nézető meg.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

A Ginkgo biloba 12 gyógyhatása

2024. május 8. 17:10

A Ginkgo biloba kiváló gyógynövény, amely Kínában őshonos. Ismerje meg részletesen a ginkó emberi szervezetre gyakorolt hatásait!

A celózia, avagy magyarparéj nevelése

2023. február 10. 09:36

Akár tollas, akár kakastaréjos, a celózia (vagy magyarparéj) sokféle formában és színben pompázik. Valószínűleg ez teszi ezt a figyelemre méltó növényt olyan népszerűvé.

Ehető már a tyúkhúr?

2021. február 10. 13:26

Találhatók-e már ehető gyomnövények a szabadban, melyek azok? Korai salátaként szeretném felhasználni.

Most szedjük a komlót! - Sör vagy főzelék legyen inkább belőle?

2022. szeptember 18. 05:36

A komló a házi sör alapja, de süthetünk vele ízletes házikenyeret, használhatjuk jóízű, friss salátának is, ha kedvünk tartja.