Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Az eper egészségügyi előnyei

Az eper egészségügyi előnyei

Agrofórum Online

Az eper – azon túl, hogy szépséges és finom – rendkívül egészséges. De tudta-e, hogy milyen vitaminok, ásványi anyagok találhatók benne, és voltaképp miért érdemes minél gyakrabban fogyasztani?

Egy csésze egész eper (kb. 144 gramm) a következőket tartalmazza:

  • Energia: 196 kcal
  • Összes szénhidrát: 11 g
  • Élelmi rost: 3 g
  • Összes cukor: 7 g
  • Fehérje: 1 g
  • Összes zsír: 0 g
  • Telített zsír: 0 g
  • Nátrium: 1 mg
  • Kálium: 220 mg
  • Magnézium: 19 mg
  • A-vitamin: 17 NE
  • Folsav: 35 µg
  • C-vitamin: 85 mg

Az eper egészségügyi előnyei

Az eper antioxidánsokban és C-vitaminban gazdag, amelyek segítenek csökkenteni a krónikus gyulladásos folyamatokat és az ezzel járó egészségügyi problémákat. Az eperben található antioxidánsok segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket és a cukorbetegséget.

Az antociánok magas szintjének köszönhetően az eper segíthet megvédeni a szív- és érrendszert azáltal, hogy elősegíti az optimális vérnyomást és koleszterinszintet. Ezek csökkentik a krónikus betegségekhez, például szívbetegségekhez vezető kardiometabolikus kockázati tényezőket.

Az eperfogyasztás csökkenti a vérzsírokat és a szisztolés vérnyomást.

Az eperben található polifenolok – amelyek antioxidánsként hatnak – az életkor előrehaladtával segíthetnek fenntartani a kognitív funkciókat, fokozhatják az agy egészségét és támogathatják a szellemi éberséget.

Magas rosttartalmának köszönhetően az eper támogatja az optimális emésztést, megelőzi a székrekedést, és táplálja a bélrendszerben lévő jótékony baktériumokat.

Az eper segíthet csökkenteni az inzulinreakciót és javíthatja az inzulinrezisztenciát. Magas rosttartalma emellett segít lassítani a cukor felszívódását, így segíthet nyújt a vércukorszint szabályozásában.

Mindenki számára biztonságos az eper fogyasztása?

Az eper a legtöbb ember számára biztonsággal fogyasztható, de azoknál, akik allergiásak a hasonló gyümölcsökre, az eper fogyasztása allergiás reakciókat válthat ki.

Emellett a szalicilátokra érzékenyek az eperben található természetes szalicilát miatt olyan tüneteket tapasztalhatnak, mint a fejfájás vagy az emésztési problémák. A legtöbb ember számára azonban az eper az egészséges étrend tökéletes kiegészítője.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Földieper: évek óta változatlan árat fizetnek a kereskedők a termesztőknek

2024. május 14. 11:10

A felvásárlási árak 3-4 éve változatlanok, az epret továbbra is nagy mennyiségben 1500 forintért veszik a kereskedők.

Így nem végzi a zöldségben az üvegházi mikroműanyag

2024. május 13. 11:10

A mikroműanyagok az üvegházakon árnyékolásra használt anyagokból is származhatnak. Ám már létezik a lebomló árnyékoló.

Bolti fokhagymából így termesszünk saját fokhagymát

2024. május 12. 16:10

A teljes gumót egy kis pohár tetejére kell tenni, amiben víz van.

Melyik két növényt lehet energiahatékonyan együtt termeszteni?

2024. május 11. 16:10

Egy holland egyetem azt kutatja, üvegházban mely két növény együttes termesztése optimális az energiahatékonyság szempontjából.

Miért nőttek apró levelek a szamóca termésén?

2023. április 17. 04:36

Szamóca termésén apró, zöld levelek nőttek, olyan lett, mint egy leveleit hátán hordozó sündisznó. Mi okozhatja ezt az elváltozást, lehet-e védekezni ellene?

Kifagyhattak a szamócatövek a tél folyamán?

2024. február 21. 04:36

Kerti szamócáim levelei fokozatosan halnak el, új leveleket még nem látok rajtuk, ki fognak hajtani, esetleg kifagyhattak?

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

Növekedett a chilei fagyasztott szamóca ára

2020. január 7. 10:17

Kína a negyedik legnagyobb piaca a chilei fagyasztott szamócának az Egyesült Államok, Kanada és Japán után. A belföldi magas árak Egyiptom és Chile felé irányították a kínai vevőket, így Chile megduplázta a szállítmányait.